Μαθητές Δημοτικού- Γυμνασίου (παιδιά 11-14 ετών)

1η Εβδομάδα Δραστηριοτήτων 

Για τους μαθητές από 11 ετών και άνω συστήνουμε μια σειρά από ιστοσελίδες, σκοπός των οποίων είναι να εξοικειωθούν οι χρήστες με τις αρχές του προγραμματισμού. Το πολύ αγαπημένο στα παιδιά minecraft, δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουν εντολές, συναρτήσεις και άλλα στοιχεία του coding, γνώση σχεδόν απαραίτητη για τους επαγγελματίες του μέλλοντος.

2η Εβδομάδα Δραστηριοτήτων

#1 Φτιάξε ένα νησί, διάλεξε μια κάρτα και λύσε το πρόβλημα!

Μπορείς να σώσεις το νησί;

 

Τι θα χρειαστείτε:

 • - Βάσεις LEGO
 • - LEGO τουβλάκια
 • - Κάρτες προκλήσεων

 

Πάνω σε μια βάση τα παιδιά κατασκευάζουν ένα νησί, όπως το φαντάζονται αυτοί. Δε χρειάζεται να έχεις πολλά τουβλάκια! Αυτό που χρειάζεται είναι η φαντασία και η δημιουργικότητα! Αφού όλοι ολοκληρώσουν τις κατασκευές τους, διαλέγουν τυχαία από μια κάρτα πρόκλησης. Από ποια κταστροφή απειλείται το νησί; Τώρα πρέπει να σκεφτούν και να κατασκευάσουν μια λύση για το πρόβλημα που προέκυψε. Στο τέλος, παρουσιάζει το νησί του στους γονείς ή στους υπόλοιπους παίκτες.

Εκπαιδευτικοί Στόχοι

 • - Τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και να γίνουν δημιουργικοί
 • - Να προβληματιστούν και να σκεφτούν μια λύση 
 • - Να εξασκηθούν στην επίλυση προβλήματος 
 • - Να διασκεδάσουν!

Εδώ μπορείτε να βρείτε προτεινόμενες κάρτες πρόκλησης.

#2 Recommended Application 

CodeMonkey.com

Ένας διασκεδαστικός τρόπος εκμάθησης κώδικα και βασικών αρχών προγραμματισμού αποτελεί το codemonkey.com. Μια βραβευμένη πλατφόρμα που εισάγει τα παιδιά στον κόσμο του κώδικα μέσα από το παιχνίδι και τη διασκέδαση. Η μαϊμού ζητά από τα παιδιά να τη βοηθήσουν να μαζέψει όλες τις μπανάνες σε διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας. Δε χρειάζεται να έχουν προηγούμενη εμπειρία! Η κάθε πρόκληση είναι μοναδική!

#3 STEAM Activity

Robotic Arm out of Cardboard

Ένας εναλλακτικός τρόπος για να καταλάβουν τα παιδιά τις λειτουργίες των ανθρώπινων αρθρωτών χεριών είναι η παρακάτω δραστηριότητα. 

Τι θα χρειαστείτε:

 • - Χαρτόκουτο
 • - Χάρακα
 • - Μολύβι
 • - Ψαλίδι
 • - Καλαμάκια
 • - Κόλλα δυνατή
 • - Κλωστή χοντρή (5 κομμάτια)

 

Ξεκινήστε σχεδιάζοντας το περίγραμμα του χεριού σας στο χαρτόκουτο. Τραβήξτε ευθείες γραμμές με το χάρακα και κόψτε το περίγραμμα. Προαιρετικά, μπορείτε να φτιάξετε θήκη για το χέρι σας στο τέλος της παλάμης). Στη συνέχεια μαρκάρετε τα σημεία που βρίσκονται οι αρθρώσεις και διπλώστε τα ελαφρώς. 

Κόψτε τα καλαμάκια σε μικρά κομμάτια (περίπου ¼) και κολλήστε τα ανάμεσα στις αρθρώσεις. 

Περάστε ένα κομμάτι κλωστή από την αρχή του κάθε δαχτύλου έως το τέλος της παλάμης. Κολλήστε την αρχή πολύ καλά σε κάθε δάχτυλο. (Προαιρετικά, κάντε μικρές θηλιές στο τέλος κάθε κλωστής για να βάζετε τα δάχτυλα σας).

Δοκιμάστε να τραβήξετε μια κλωστή. Τι γίνεται;

 

**Μπορείτε  να το δοκιμάσετε και με απλό χαρτόνι και κόλλα υγρή, εάν δεν έχετε εύκαιρα τα υλικά που αναφέρονται.**

Καλή διασκέδαση!

3η Εβδομάδα Δραστηριοτήτων

#1 FIRST LEGO LEAGUE- City Shaper

Η πρόκληση αυτής της εβδομάδας αφορά ένα πρόβλημα που δυσκολεύει τη ζωή όσων ζουν σε μεγάλες πόλεις. Το πάρκινγκ είναι ίσως το πιο συνηθισμένο πρόβλημα των ανθρώπων που κατοικούν, δουλεύουν, σπουδάζουν σε μια μεγάλη πόλη. Δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις πάρκινγκ για όλα τα αυτοκίνητα ή, ακόμα και αν υπάρχουν, κοστίζουν πάρα πολλά χρήματα, με αποτέλεσμα να μη μπορούν όλοι να δώσουν τόσα πολλά για να παρκάρουν το αυτοκίνητο τους. 

Πώς θα λύνατε εσείς το πρόβλημα αυτό στην πόλη σας; Έχετε καμιά ιδέα για το πώς θα μπορούσαν όλοι να παρκάρουν εύκολα και οικονομικά τα οχήματα τους, χωρίς όμως να δημιουργείται πρόβλημα στην κυκλοφορία ή την καθημερινότητα των ανθρώπων; 

Κατασκευάστε την ιδέα σας και βγάλτε την φωτογραφία ή βίντεο. Δημοσιεύστε την στα social media και κάντε tag την Eduact ή στείλτε την σε εμάς στο workshops@eduact.org και θα τη δημοσιεύσουμε εμείς!

#2 LEGO Challenge- Upside Down!

Τα περισσότερα παιδιά που τους αρέσει να ασχολούνται με LEGO είναι αρκετά εξοικειωμένα με την κατασκευή πάνω σε μια βάση. Τι γίνεται όμως εάν η βάση είναι ανάποδα;;

Αυτή η πρόκληση είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες! 

Τι θα χρειαστείτε:

 • - Ένα τραπέζι (ή μια επιφάνεια που να χωρούν τα παιδιά από κάτω)
 • - Βάσεις LEGO (οποιουδήποτε μεγέθους)
 • - Τουβλάκια LEGO
 • - Σελοτέιπ ή ταινία

Ξεκινήστε κολλώντας τη βάση κάτω από το τραπέζι, με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν τα παιδιά να χτίσουν πάνω σε αυτή. Ζητήστε από τα παιδιά να κατασκευάσουν μια σκηνή από ένα αγαπημένο τους βιβλίο. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, μια οικογένεια που τρώει βραδινό, ένας κατάσκοπος σε μια βιβλιοθήκη που ψάχνει για στοιχεία. Η κατασκευή αυτή έχει έναν έξτρα βαθμό δυσκολίας, αλλά είναι πολύ διασκεδαστική! Στο τέλος, ζητήστε από τα παιδιά να σας παρουσιάσουν τη μοναδική κατασκευή τους!

#3 Recommended Application

Hopscotch

 

To Hopscotch είναι μια μοναδική πλατφόρμα προγραμματισμού για παιδιά. Δίνει τη δυνατότητα στους μικρούς προγραμματιστές να φτιάξουν το παιχνίδι τους όπως το έχουν φανταστεί αυτοί. Συνδυάζει τη δημιουργικότητα με τη διασκέδαση και τους κανόνες προγραμματισμού. Έχεις την ελευθερία να δημιουργήσεις οτιδήποτε! 

#4 STEAM Activity

Chromatography Butterfly Craft

Μιας και η άνοιξη πλησιάζει, μπορείτε να εξερευνήσετε τη χρωματογραφία και τα εντυπωσιακά της αποτελέσματα με τα παιδιά σας διασκεδάζοντας με την παρακάτω δραστηριότητα. 

Τι θα χρειαστείτε:

 • - Λευκά φίλτρα καφέ
 • - Μαρκαδόρους
 • - Σύρμα πίπας
 • - Ποτήρι (κατά προτίμηση διαφανές)
 • - Νερό 

Πάρτε ένα φίλτρο καφέ. Ζωγραφίστε ένα χοντρό κύκλο γύρω από το κέντρο του φίλτρου, και αφήστε τη μύτη του χωρίς χρώμα. (Εναλλακτικά, μπορείτε να προτρέψετε τα παιδιά να ζωγραφίσουν ό,τι θέλουν επάνω στο φίλτρο, χωρίς όμως να βάψουν το τέλος του). Ανοίξτε το φίλτρο και τοποθετήστε το μέσα σε ένα ποτήρι με νερό περίπου μέχρι τη μέση. Προσέξτε να βρέχετε μόνο η άκρη που δεν έχει βαφτεί. Αφήστε το για μερικά λεπτά και παρατηρήστε τι συμβαίνει όσο το νερό απορροφάται από το φίλτρο! Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά!

Όταν το φίλτρο απορροφήσει νερό μέχρι την κορυφή του, βγάλτε το φίλτρο και αφήστε το να στεγνώσει. Ανοίξτε το και από τις κολλημένες πλευρές του ώστε να ξεδιπλωθεί. Μόλις στεγνώσει καλά, περάστε από τη μέση του φίλτρου ένα σύρμα πίπας και γυρίστε το, ώστε να μοιάζει με κεραίες. Η πεταλούδα σας είναι έτοιμη και τα φτερά της είναι μαγικά!

Εκπαιδευτικοί Στόχοι

 • - Να γνωρίσουν τα παιδιά τη χρωματογραφία και τις ιδιότητες της 
 • - Να πειραματιστούν με τα χρώματα και το νερό
 • - Να δημιουργήσουν τη δική τους πεταλούδα

4η Εβδομάδα Δραστηριοτήτων

#1 LEGO Minifigure Adventure Challenge

Η πρόκληση αυτής της εβδομάδας έχει πρωταγωνιστές τα αγαπημένα μας LEGO Minifigures! Ποιος είπε ότι η παραμονή στο σπίτι δεν μπορεί για κάποιους να είναι περιπέτεια; Να, λοιπόν, τι πρέπει να κάνετε:

Θα χρειαστείτε τουλάχιστον 1 LEGO ανθρωπάκι και 1 κάμερα. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να φωτογραφήσετε τα ανθρωπάκια και να μας δείξετε τις περιπέτειες τους στο σπίτι. Στείλτε μας τη φωτογραφία ή δημοσιεύστε την και κάντε μας tag σε social media για να μοιραστούμε όλοι τις εμπειρίες των minifigure μας! 

Η πρόκληση αυτή μπορεί να μην εστιάζει στην κατασκευή, εμπνέει, ωστόσο, φαντασία και δημιουργικότητα. Συνδυάζει, επίσης, τη χρήση της τεχνολογίας!

Εάν δεν έχετε LEGO ανθρωπάκια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο άλλο παιχνίδι σας θέλετε!

#2 LEGO Challenge- The Blindfold Challenge

Αυτή η πρόκληση είναι διαφορετική από τις προηγούμενες! Τι μπορείτε να χτίσετε σε 5 λεπτά;

Τι θα χρειαστείτε: 

 • Μία βάση LEGO (ανεξαρτήτως μεγέθους)
 • LEGO τουβλάκια
 • Ένα μαντήλι

Αυτή τη φορά τα παιδιά μπορούν να κατασκευάσουν οτιδήποτε θέλουν αυτά, μέσα σε 5 λεπτά, με μία μόνο προϋπόθεση: να έχουν κλειστά τα μάτια τους! Τοποθετήστε μπροστά τους τα τουβλάκια και τη βάση και δώστε τους ένα λεπτό να τα δουν καλά και να σκεφτούν τι θα κατασκευάσουν, χωρίς όμως να τα αγγίζουν. Αμέσως μετά κλείστε τα μάτια και ξεκινήστε την κατασκευή! Όταν περάσουν τα 5 λεπτά, σταματήστε, ανοίξτε τα μάτια και δείτε την κατασκευή σας. Εϊναι όπως την περιμένατε; Βγάλτε μια φωτογραφία της κατασκευής και συνεχίστε να κατασκευάζετε, με ανοιχτά μάτια αυτή τη φορά. Όταν ολοκληρώσετε, βγάλτε και πάλι φωτογραφία την κατασκευή. Τι άλλαξε αυτή τη φορά; Μπορείτε να διηγηθείτε μια ιστορία με τις δύο φωτογραφίες;

Εκπαιδευτικοί στόχοι

 • - Να γίνουν τα παιδιά δημιουργικά χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους 
 • - Να εξασκηθούν στην επίλυση προβλήματος
 • - Να κατασκευάσουν ένα σχέδιο για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους
 • - Να διηγηθούν μια ιστορία με τα υλικά που έχουν στη διάθεση τους
 • - Να διασκεδάσουν!

 

#3 Recommended Application

Kodu

Το kodu είναι μια γλώσσα εικονικού προγραμματισμού, η οποία δημιουργήθηκε για τη δημιουργία παιχνιδιών. Είναι σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από παιδιά, ταυτόχρονα όμως να προσφέρει διασκέδαση σε όλους. Μέσα από το kodu τα παιδιά γίνονται δημιουργικά, ενώ παράλληλα εξασκούνται στην επίλυση προβλήματος και την εκμάθηση κώδικα. Και το σημαντικότερο. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς προηγούμενες γνώσεις προγραμματισμού!

#4 STEAM Activity

Rainbow Walking Water 

Το εντυπωσιακό ταξίδι του νερού για μικρούς και μεγάλους επιστήμονες. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πειράματα που μπορείτε να κάνετε όλοι στο σπίτι! Μπορεί να μοιάζει απαιτητικό, αλλα είναι πολύ απλό και με λίγα υλικά! 

Τι θα χρειαστείτε:

 • - Τουλάχιστον 3 διαφανή ποτήρια (μπορείτε και περισσότερα, αρκεί να είναι μονός αριθμός)
 • - Χαρτί κουζίνας ή λεπτές πετσέτες
 • - Χρώμα ζαχαροπλαστικής 
 • - Νερό

Ξεκινήστε τοποθετώντας τα ποτήρια το ένα δίπλα στο άλλο. Βάλτε νερό στο 1ο, το 3ο, το 5ο και ούτω καθεξής, ανάλογα με τον αριθμό των ποτηριών σας. Βάλτε 5 σταγόνες κόκκινο χρώμα στο 1ο ποτήρι, 5 σταγόνες κίτρινο χρώμα στο 3ο ποτήρι και 5 σταγόνες μπλε χρώμα στο 5ο ποτήρι. Κόψτε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας και τυλίξτε το ώστε να γίνει μακρόστενο. Κόψτε το εάν είναι πολύ μακρύ (το ίδιο ισχύει και για τις πετσέτες). Βάλτε τη μια άκρη του χαρτιού στο 1ο γεμάτο νερό ποτήρι και την άλλη στο 2ο άδειο. Βάλτε ακόμα ένα χαρτί στο 2ο και το 3ο ποτήρι και συνεχίστε το ίδιο με όλα τα ποτήρια. Όταν ολοκληρώσετε καθίστε και παρατηρήστε τι συμβαίνει. 

Κατά τη διάρκεια μπορείτε να ρωτάτε τα παιδιά: «Τι πιστέυεις ότι θα συμβεί;» «Τι συμβαίνει τώρα;» «Για ποιο λόγο πιστέυεις ότι γίνεται αυτό;» «Τι συμβαίνει και αλλάζουν τα χρώματα;»

 

Το νερό κινείται μέσα στο χαρτί μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται τριχοειδές φαινόμενο. Το νερό έχει την ικανότητα να κινείται μέσω των κενών ανάμεσα στις ίνες του χαρτιού. Τα κενά ανάμεσα στις ίνες του χαρτιού βοηθάνε το νερό να «σκαρφαλώσει» ενάντια στη βαρύτητα και να περάσει απ’ το ένα ποτήρι στο άλλο. 

 

Εκπαιδευτικοί Στοχοί 

 • - Να μάθουν τα παιδιά για την τριχοειδή δράση 
 • - Να προβληματιστούν σχετικά με την «κίνηση» του νερού
 • - Να παρατηρήσουν το εντυπωσιακό φαινόμενο
 • - Να διασκεδάσουν

 

5η Εβδομάδα Δραστηριοτήτων

#1 LEGO Challenge- Cantilever and Weights

Είναι αμέτρητα τα πράγματα που μπορείς να συζητήσεις με τα παιδιά, χρησιμοποιώντας LEGO τουβλάκια. Από τις δυνάμεις της φύσης, μέχρι την τεχνολογική εξέλιξη, μέσα από μια απλή δραστηριότητα, οι νεαροί επιστήμονες μπορούν να διευρύνουν τους ορίζοντες τους και να μάθουν δεκάδες νέα πράγματα. 

Αυτή τη φορά, λοιπόν, η πρόκληση αφορά την κατασκευή δομών που αντέχουν αρκετό βάρος. Φανταστείτε ένα βατήρα σε μια πισίνα. Η κατασκευή του του προσφέρει στήριξη από τη μια μεριά, που είναι κολλημένη στο έδαφος. Η άλλη πλευρά, που κοιτά την πισίνα, πόσο βάρος μπορεί να αντέξει χωρίς να καταστραφεί; 

Κατασκευάστε μια ανάλογη δομή από LEGO. Δε χρειάζεται να είναι βατήρας! Παραδείγματα τέτοιων κατασκευών είναι και τα μπαλκόνια στις πολυκατοικίες, τα φτερά των αεροπλάνων, κάποια είδη γερανών. Σχεδιάστε σωστά την κατασκευή σας. Αναρωτηθείτε: Σε ποιο μέρος πρέπει να κάνετε πιο γερή την κατασκευή; 

Όταν η κατασκευή σας είναι έτοιμη (φυσικά μπορείτε να τη διακοσμήσετε!) ξεκινήστε να προσθέτετε βάρος. Πόσο μπορεί να αντέξει; Γιατί καταστράφηκε; Τι χρειάζεται αλλαγή;

Εκπαιδευτικοί στόχοι

 • - Να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά τη διαδικασία μηχανικού σχεδιασμού
 • - Να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν χωρίς οδηγίες
 • - Να προβληματιστούν 
 • - Να διασκεδάσουν  

#2 Recommended Application

EDUCODE Academy

To educode academy αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για την εκμάθηση css και html σε παιδιά. Μέσα από πληθώρα διαφορετικών project τα παιδιά μαθαίνουν αρχές προγραμματισμού, ενώ ταυτόχρονα διασκεδάζουν και περνούν δημιουργικά τον ελέυθερο χρόνο τους! 

#3 STEAM Activity

3D Hand Craft

Μια πολύ απλή αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακή δραστηριότητα! Είναι ένας πολύ απλός τρόπος παιδιά και μεγάλοι να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση του 3D, σχεδιάζοντας απλώς σε ένα χαρτί.

Τι θα χρειαστείτε:

 • - Ένα λευκό χαρτί
 • - Μολύβι
 • - Μαύρο και χρωματιστούς μαρκαδόρους
 • - Χάρακα

Πάρτε ένα λευκό χαρτί και βάλτε επάνω το χέρι σας. Ξεκινήστε να σχεδιάζετε με το μολύβι το περίγραμμα του χεριού σας, ώστε όταν ολοκληρώσετε να έχετε ένα χέρι επάνω στο χαρτί. Πάρτε το χάρακα και το μαύρο και τραβήξτε ευθείες γραμμές έξω από το περίγραμμα του χεριού. Έτσι το χέρι θα παραμείνει λευκό στο εσωτερικό του. Όταν ολοκληρώσετε, ενώστε τις γραμμές στο εσωτερικό του χεριού. Αυτή τη φορά όμως μην τραβήξετε ευθείες γραμμές, αλλά καμπύλες προς τα επάνω. Γεμίστε όλο το χέρι με τις καμπύλες που ενώνουν τις ευθείες. Αμέσως μετά, κάντε ακριβώς την ίδια διαδικασία με τον καφέ μαρκαδόρο, ακριβώς κάτω από το μαύρο. Τέλος, γεμίστε τα κενά με τα χρώματα της αρεσκείας σας!