Δίοδος από το ελληνικό δημόσιο λύκειο στην Aμερικάνικη ανώτατη εκπαίδευση----

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ  

Υπάρχουν πολλοί μαθητές που δεν έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τις ποικίλες επιλογές που είναι διαθέσιμες για πανεπιστημιακές σπουδές στις ΗΠΑ - ούτε γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να διεκδικήσουν υποτροφίες με βάση τις οικονομικές τους ανάγκες. 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν πάνω από 5.000 κολλέγια και πανεπιστήμια. Αυτά διαβαθμίζονται από διετή κοινοτικά κολέγια μέχρι ιδιωτικά ερευνητικά πανεπιστήμια Ivy League, όπως το MIT ή το YALE. Συνολικά, αποτελούν "Το Αμερικανικό Σύστημα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης".

Το 2022, συνολικά 701.945 φοιτητές από όλο τον κόσμο πήγαν στις ΗΠΑ για σπουδές στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Από αυτούς, σχεδόν 4000 προέρχονταν από την Ελλάδα. Τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι εξαιρετικά, όμως υπάρχουν πολλοί Έλληνες μαθητές και μαθήτριες, οι οποίοι ενδιαφέρονται να αναζητήσουν και άλλες επιλογές, αλλά δεν γνωρίζουν από που να ξεκινήσουν να ψάχνουν. 

Ο στόχος του προγράμματός μας είναι να υποστηρίξει τους μαθητές, που έχουν το κίνητρο, το ενδιαφέρον και τα προσόντα να υποβάλουν αίτηση σε ένα πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, όμως χρειάζονται οικονομική βοήθεια και σωστή καθοδήγηση σχετικά με τις ακαδημαϊκές επιλογές που έχουν, όπως και βοήθεια σχετικά με την διαδικασία υποβολής αιτήσεων και την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν για να κερδίσουν μια πλήρη υποτροφία.

Το πρόγραμμα ενημερώνει επιλεγμένους μαθητές σχετικά με το σύστημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των ΗΠΑ, τους στόχους του και πώς αυτό διαφέρει από τα ευρωπαϊκά πανεπιστημιακά συστήματα. Οι ανοιχτές εκδηλώσεις φιλοξενούνται στο “American Space” στη Θεσσαλονίκη, όπου παρέχουμε πληροφορίες και σχετικές λεπτομέρειες σε οικογένειες και εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα.

Για τους μαθητές που ενδιαφέρονται, διεξάγουμε μια σειρά εργαστηρίων με στόχο την προετοιμασία τους, ώστε να πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας για την εισαγωγή τους σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, τον προσδιορισμό των στόχων τους και την καλύτερη παρουσίαση του προφίλ τους. Τα εργαστήρια περιλαμβάνουν συναντήσεις με εμπειρογνώμονες (διαδικτυακά και δια ζώσης) για την εισαγωγή σε αμερικάνικα πανεπιστήμια, μέσω συνεντεύξεων, συναντήσεων και επισκέψεων σε κολεγιακές εκθέσεις.

Παρέχουμε επίσης ατομικές συνεδρίες προετοιμασίας για τους υποψηφίους που επιλέγονται στο τελικό στάδιο της αίτησης. Συνεργαζόμαστε επίσης με τους καθηγητές του λυκείου των μαθητών, οι οποίοι χρειάζεται να συμμετέχουν στην επαλήθευση της ακαδημαϊκής πορείας του κάθε μαθητή. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ομάδες που θα συνεργάζονται σε όλη την Ελλάδα.

Η συμβουλευτική ομάδα του US-CAP σχεδιάζει και διεξάγει κάθε στάδιο αυτού του προγράμματος, συνεργαζόμενη με ένα δίκτυο εθελοντών τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ. Οι Διευθύντριες Ariane Cotsis και Eva Varellas Kanellis, συμπληρώνουν μαζί περισσότερα από 40 χρόνια εμπειρίας στην παροχή συμβουλευτικής σχετικά με τα αμερικάνικα κολέγια στην Ελλάδα.

Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν στους συμμετέχοντες.

Το US-CAP συνεργάζεται με την Eduact, έναν αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό οργανισμό στην Ελλάδα.

Η Eduact φιλοξενεί το “American Space” στη Θεσσαλονίκη (έναν από τους πολλούς χώρους “American Space” σε 140 χώρες). Τα “American Space” είναι πολιτιστικά και ενημερωτικά κέντρα σε όλο τον κόσμο, που χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στο πλαίσιο του Γραφείου Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων. (περισσότερα)

Η Ελληνική Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης συνεργάζεται στενά με την Eduact από την ίδρυση του οργανισμού, για να υποστηρίξει τους μη προνομιούχους εφήβους στην εξεύρεση της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής τους πορείας. Η Διεύθυνση μας βοηθάει στο να προσεγγίσουμε τους μαθητές των δημόσιων σχολείων μέσω των διευθυντών και των καθηγητών τους.

ΚΟΣΤΟΣ

Προκειμένου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όλοι οι επιλεγμένοι μαθητές λαμβάνουν πλήρεις υποτροφίες, που βασίζονται σε αξιοκρατικά και οικονομικά κριτήρια.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Eduact HUB, Τσιμισκή 136, Θεσσαλονίκη
Οι ανοιχτές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στο “American Space” της Θεσσαλονίκης, το οποίο φιλοξενείται από την Eduact.

Χρονοδιάγραμμα Συμμετοχής:

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές, που διανύουν φέτος τη Β’ Λυκείου και φοιτούν σε ελληνικό δημόσιο σχολείο (η βασική προετοιμασία των μαθητών ξεκινά την άνοιξη του σχολικού έτους της Β' Λυκείου και η αίτησή τους θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του σχολικού έτους της Γ' Λυκείου).

(deadline αιτήσεων μέχρι 30 Δεκεμβρίου)

Τα βασικά κριτήρια συμμετοχής ενός μαθητή/τριας στο πρόγραμμα είναι:

α) η άριστη γνώση αγγλικών στο writing ( γραπτά ), reading ( ανάγνωση ) & speaking (προφορικά), επιβεβαιωμένη από το Duolingo Test 

β) μια πολύ καλή πορεία στο σχολείο από την Γ’ Γυμνασίου μέχρι και σήμερα

γ) το εισόδημα των γονέων του/της μαθητή/τριας, το οποίο πρέπει δικαιολογεί την λήψη πλήρους υποτροφίας από τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Ημερομηνία : 10.12.2023
Ώρα: 18.00
Τοποθεσία: American Space, Eduact Hub, Τσιμισκή 136

(υπάρχει περιορισμός θέσεων λόγω χώρου έως 60 άτομα)

ΔΩΡΕΕΣ

Βασιζόμαστε σε δωρεές για να κάνουμε αυτό το πρόγραμμα εφικτό. Παρακαλούμε βοηθήστε μας να προσφέρουμε καινοτόμες ευκαιρίες εκπαίδευσης σε κάθε μαθήτρια και μαθητή από Ελλάδα. Μπορείτε να κάνετε δωρεά, συμπληρώνοντας την εξής φόρμα:

Η καταβολή των χρημάτων γίνεται είτε μέσω τραπεζικού εμβάσματος είτε μέσω Paypal στους παρακάτω λογαριασμούς:

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ

Όνομα τράπεζας: Eurobank
SWIFT code (BIC): ERBKGRAA
Υποκατάστημα: Τσιμισκή 114
Πόλη: Θεσσαλονίκη
Τ.Κ.: 54622
Όνομα κατόχου: EduACT - Δράση για την εκπαίδευση
Αριθμός λογαριασμού: 0026.0434.11.0200380190
IBAN: GR3102604340000110200380190
Αιτιολογία: US-CAP υποστήριξη μαθητών

Όλες οι δωρεές αξιοποιούνται αποκλειστικά ως υποτροφίες για τα παιδιά που θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Το όνομα και οι προσωπικές πληροφορίες των δωρητών είναι απόρρητες. Δεν θα μοιραστούμε, πουλήσουμε ή ανταλλάξουμε τα ονόματα ή τις προσωπικές πληροφορίες των δωρητών μας με οποιαδήποτε άλλη οντότητα για κανέναν σκοπό. Στο τέλος του οικονομικού έτους, αποστέλλουμε σε όλους τους δωρητές μας μια ενημερωτική επιστολή σχετικά με την πρόοδό μας στην προσέλκυση μαθητών και τη συνεργασία μας μαζί τους, καθώς και για τις επιτυχίες των μαθητών που έγιναν δυνατές χάρη στις δωρεές τους.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο us-cap@eduact.org ή στο +30 2311 286 369.