ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ

Η Ολυμπιάδα Ρομποτικής FIRST® GLOBAL Challenge είναι μια παγκόσμια διοργάνωση ρομποτικής, επιστήμης και τεχνολογίας, στην οποία συμμετέχουν εθνικές ομάδες από 190 χώρες με παιδιά ηλικίας 14 - 18 χρονών.
Καλλιεργώντας τη διαπολιτισμική επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ μαθητών σε όλο τον κόσμο μέσω του STEM, το FIRST® GLOBAL Challenge τους δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν συλλογικά τις πιο πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι και οι κοινότητές τους ανά την υφήλιο.

Αρμόδιος φορέας και εθνικός διοργανωτής είναι ο Εκπαιδευτικός Επιστημονικός Οργανισμός Eduact. Το 2018 κατάφερε να εντάξει τη χώρα μας στο χάρτη της παγκόσμιας διοργάνωσης της Ολυμπιάδας Ρομποτικής FIRST® GLOBAL Challenge. Η πρώτη επίσημη συμμετοχή ήταν στο FIRST® GLOBAL Challenge - Robotics Olympics 2018 στην πόλη του Μεξικό εκπροσωπώντας τη χώρα μας. Πλέον, μετρά πολλαπλές διεθνείς διακρίσεις.

Διαβάστε Περισσότερα

Θεματική Σεζόν 2022-2023: CARBON CAPTURE

Ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός Eduact καλεί μαθητές 14-18 χρονών να υποβάλλουν αίτηση για τη συμμετοχή τους στην Εθνική Ομάδα Ρομποτικής FIRST® GLOBAL Challenge Team Greece χρονιά 2022 – 2023.  Η Ελληνική Εθνική Ομάδα θα εκπροσωπήσει την χώρα στην Ολυμπιάδα FIRST® GLOBAL Challenge που θα διεξαχθεί στην Γενεύη, την "πρωτεύουσα της ειρήνης" και της επιστημονικής καινοτομίας, στις 13-16/10/2022. 

Με τα επίπεδα του CO2 να συνεχίζουν να αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, τώρα είναι η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε το μέλλον του κλίματος και να καινοτομήσουμε σε λύσεις που θα καλλιεργήσουν έναν βιωσιμότερο πλανήτη για όλους μας. Η Γη είναι το σπίτι μας - ας τη φροντίσουμε μαζί.

ΠΡΟΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

 

Πρόκειται για άτομα τα οποία έχουν επιμορφωθεί, έχουν παρακολουθήσει το Bootcamp όμως δεν πληρούν το ηλικιακό κριτήριο συμμετοχής στην Εθνική.
Μαθητές ηλικίας 12-13 ετών απαρτίζουν αυτή την ομάδα η οποία κατά την διάρκεια της σεζόν συνεχίζει την επιμόρφωση και προετοιμασία της. Τα μέλη της Προεθνικής λαμβάνουν πιστοποίηση για τις ώρες επιμόρφωσης που έχουν παρακολουθήσει καθώς και για την συμμετοχή τους στην ομάδα, πιστοποιήσεις διεθνούς βεληνεκούς, σημαντικές για το μαθητικό τους προφίλ.

 

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ

 

Πρόκειται για τα άτομα τα οποία έχουν επιμορφωθεί, έχουν παρακολουθήσει το Bootcamp δεν εχουν όμως επιλεγεί για την βασική διαγωνιστική ομάδα. Το Κλιμάκιο δραστηριοποιείται καθ’όλη την διάρκεια της σεζόν παράλληλα με την Εθνική, υποστηρίζοντας το έργο της σε εκθέσεις, παρουσιάσεις, επισκέψεις και συνεντεύξεις ανά την χώρα. Τα μέλη του κλιμακίου λαμβάνουν πιστοποίηση για τις ώρες επιμόρφωσης που έχουν παρακολουθήσει καθώς και για την συμμετοχή τους στην ομάδα, πιστοποιήσεις διεθνούς βεληνεκούς, σημαντικές για το μαθητικό τους προφίλ.

 

Ελληνική Εθνική Ομάδα Ρομποτικής

 

Πρόκειται για 10 άτομα τα οποία με κριτήριο την απόδοσή τους στην επιμορφωτική και προπονητική φάση, επιλέγονται ως μέλη της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Ρομποτικής
(5 βασικά μέλη και 5 αναπληρωματικά μέλη).


Η ομάδα αυτή συμμετέχει στις διαγωνιστικές διαδικασίες της παγκόσμιας διοργάνωσης FIRST® GLOBAL Challenge.

Διαδικασία Επιλογής 

Δικαίωμα συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής διαθέτουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι μαθητές γεννημένοι τα έτη 2004 - 2008, ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας ή του σχολείου φοίτησης τους. Μαθητές γεννημένοι τα έτη 2009-2010 έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Προεθνική Ομάδα Ρομποτικής.

Επιλογή μελών

Τα μέλη της ομάδας επιλέγονται βάσει των γνώσεων τους στον προγραμματισμό και την ρομποτική, την ενασχόληση τους με τις επιστήμες, την εμπειρία τους από συμμετοχές σε αντίστοιχες εθνικές και παγκόσμιες διοργανώσεις αλλά και το κίνητρο να έχουν μια τέτοια ευκαιρία στη γνώση.

Η επιλογή γίνεται από την Επιτροπή Επιλογής, η οποία αποτελείται από την Επιστημονική Ομάδα της Eduact και τον Head Coach με απόφαση του Δ.Σ. της Eduact κατόπιν υποβολής από τους υποψηφίους σχετικής αίτησης και συμμετοχής τους στις δραστηριότητες προετοιμασίας.

Η Eduact διατηρεί συνεργασία με καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Επιπλέον υπάρχει Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο προκειμένου καθηγητές με την αντίστοιχη τεχνογνωσία να εμπλέκονται στις διαδικασίες και προσφέρουν επιστημονική καθοδήγηση.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής θα αποσταλεί ενημερωτικό email στους ενδιαφερόμενους και ο Κανονισμός Λειτουργίας της Εθνικής Ομάδας, ο οποίος πρέπει να υπογραφεί από τους υποψήφιους και τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους και είναι δεσμευτικός για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

 

Περίοδος Αιτήσεων: 01/06/2022 - 22/06/2022 έως τις 23:59.
Ενημέρωση: Ολοκληρώθηκε η επιλογή της Αποστολής και όλο το κλιμάκιο προετοιμάζεται για την παρουσία της στη Γενεύη.

 


Φάσεις Επιλογής

Φάση 1 Υποβολή Αιτήσεων & Αξιολόγηση: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ
(Περίοδος Αιτήσεων: 01/06/2022-15/06/2022 έως τις 23.59. Παράταση εγγραφών μέχρι 22/06/2022 έως 23.59.)

1) Γίνεστε δόκιμο μέλος της Eduact (η εγγραφή είναι δωρεάν) και μετά από 24 ώρες (εργάσιμες) λαμβάνετε τον κωδικό. (Συμπληρώστε την αίτηση εδώ).

2) Αφού έχετε τον κωδικό, συμπληρώνετε την Αίτηση Μέλους για την Εθνική Ομάδα Ρομποτικής FIRST® GLOBAL Challenge Team Greece.

Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν και εφόσον κριθεί απαραίτητο θα ακολουθήσει διαδικασία συνεντεύξεων το διάστημα 16/06/2022-30/06/2022.
(Με την υποβολή αίτησης απαιτείται fee 20,00 ευρώ για την αξιολόγησή της)

Δείτε εδώ πως μπορείτε να πραγματοποιήσετε την κατάθεση του fee
Η κατάθεση για την συνδρομή πραγματοποιείται στον τραπεζικό μας λογαριασμό:
Όνομα δικαιούχου: Eduact - ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τράπεζα : Eurobank
Αριθμός λογαριασμού : 0026.0434.17.0200197440
IBAN : GR0402604340000170200197440
SWIFT code (BIC): ERBKGRAA
ή
Όνομα δικαιούχου: Eduact - ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ  
Τράπεζα: Piraeus Bank
IBAN: GR86 0172 2840 0052 8410 1589 621
SWIFT code (BIC): PIRBGRAA

 
Στη δικαιολογία της κατάθεσης θα πρέπει να αναφέρεται : "ΟΝΟΜΑ+ΕΠΙΘΕΤΟ ΠΑΙΔΙΟΥ + FGC TEAM GREECE" (π.χ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ FGC TEAM GREECE) Τα τραπεζικά έξοδα ΔΕΝ επιβαρύνουν την Eduact!

Φάση 2 Ένταξη στο κλιμάκιο ή την Προ - Εθνική & Εργαστήρια Προετοιμασίας
(Ιούλιος 2022)  - ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

Οι επιτυχόντες ενημερώνονται τον Ιούλιο και εντάσσονται στο Κλιμάκιο ή την Προεθνική ανάλογα με την ηλικία τους. Στη συνέχεια, συμμετέχουν σε Επιμορφωτικά Εργαστήρια συνολικής διάρκειας 12 ωρών, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα (άτομα που δεν δύνανται να παρευρεθούν δια ζώσης θα συμμετέχουν μέσω τηλεδιάσκεψης). Πρόκειται για επιμόρφωση με χρήση αποκλειστικού εξοπλισμού και εκπαιδευτικού υλικού πανεπιστημιακών στανταρ μηχανικής και προγραμματισμού.

(Για την ένταξη στο κλιμάκιο και τη συμμετοχή στην προετοιμασία απαιτείται η καταβολή συνδρομής 480,00 ευρώ)

Φάση 3 Κατασκηνωτικό Bootcamp - ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ
(20/08-30/08/2022)

Κατασκηνωτικό Bootcamp προετοιμασίας για την Ολυμπιάδα στις εγκαταστάσεις της Χ.Α.Ν.Θ. στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής.
(Δωρεάν συμπεριλαμβάνεται στην συνδρομή)

Φάση 4 Προετοιμασία Εθνικής & Διεθνής Εκπροσώπηση - Ολοκληρώθηκε
(01/09-07/09/2022)

Από το κλιμάκιο προκύπτει η επιλογή των μελών της εθνικής ομάδας για την συμμετοχή τους στον παγκόσμιο διαγωνισμό στην Γενεύη. Με κριτήριο την απόδοσή τους 10 άτομα επιλέγονται ως μέλη της Εθνικής ομάδας (5 βασικά μέλη και 5 αναπληρωματικά).

Τα έξοδα των πέντε βασικών μελών και των προπονητών της ομάδας που θα ταξιδέψουν στην Γενεύη  θα είναι καλυμμένα σε ποσοστό 100%. 

* Η συμμετοχή σε όλες τις φάσεις προετοιμασίας/αξιολόγησης συστήνεται αυστηρά και θα ληφθεί υπόψιν για την επιλογή στην ομάδα.

Διακρίσεις Team Greece 2022:

Ολοκληρώθηκε η Ολυμπιάδα FIRST Global Challenge 2022 με τεράστιες επιτυχίες.

_1_ Το Χρυσό μετάλλιο Katherine Johnson Award για την κατηγορία Engineering Documentation!!
_3_ Το 3ο βραβείο XPRIZE Innovator Award για την Aethra! Απονέμεται σε ομάδες που ανέπτυξαν τις δικές τους καινοτόμες λύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο του 2022 New Technology Experience: Carbon Countermeasures

Συχνές Ερωτήσεις:

ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ

National Program Delivery Partner:

Scientific Partner:

Official Supporter:

Gold Sponsors:

Major Sponsors:

Hospitality: