ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ

Η Ολυμπιάδα Ρομποτικής FIRST® GLOBAL Challenge είναι μια παγκόσμια διοργάνωση ρομποτικής, επιστήμης και τεχνολογίας, στην οποία συμμετέχουν εθνικές ομάδες από 190 χώρες με παιδιά ηλικίας 14 - 18 χρονών.
Καλλιεργώντας τη διαπολιτισμική επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ μαθητών σε όλο τον κόσμο μέσω του STEM, το FIRST® GLOBAL Challenge τους δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν συλλογικά τις πιο πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι και οι κοινότητές τους ανά την υφήλιο.

Αρμόδιος φορέας και εθνικός διοργανωτής είναι ο Εκπαιδευτικός Επιστημονικός Οργανισμός Eduact. Το 2018 κατάφερε να εντάξει τη χώρα μας στο χάρτη της παγκόσμιας διοργάνωσης της Ολυμπιάδας Ρομποτικής FIRST® GLOBAL Challenge. Η πρώτη επίσημη συμμετοχή ήταν στο FIRST® GLOBAL Challenge - Robotics Olympics 2018 στην πόλη του Μεξικό εκπροσωπώντας τη χώρα μας. Πλέον, μετρά πολλαπλές διεθνείς διακρίσεις.

Διαβάστε Περισσότερα

HYDROGEN HORIZONS
Σιγκαπούρη 2023

Ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός Eduact καλεί μαθητές 14-18 χρονών να υποβάλλουν αίτηση για τη συμμετοχή τους στην Εθνική Ομάδα Ρομποτικής FIRST® GLOBAL Challenge Team Greece χρονιά 2023 – 2024.  Η Ελληνική Εθνική Ομάδα θα εκπροσωπήσει την χώρα στην Ολυμπιάδα FIRST® GLOBAL Challenge.

Από τις 7 έως τις 10 Οκτωβρίου 2023, χιλιάδες μαθητές από περισσότερες από 190 χώρες θα ενωθούν στη Σιγκαπούρη για να διαγωνιστούν από κοινού σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι που θα τονίζει τη σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Σιγκαπούρη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των πρωτοβουλιών βιωσιμότητας, καθιστώντας τις μια εξαιρετική επιλογή για το φετινό θέμα - ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

ΠΡΟΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

 

Πρόκειται για άτομα τα οποία έχουν επιμορφωθεί, έχουν παρακολουθήσει το Bootcamp όμως δεν πληρούν το ηλικιακό κριτήριο συμμετοχής στην Εθνική.
Μαθητές ηλικίας 12-13 ετών απαρτίζουν αυτή την ομάδα η οποία κατά την διάρκεια της σεζόν συνεχίζει την επιμόρφωση και προετοιμασία της.
Τα μέλη της Προεθνικής λαμβάνουν πιστοποίηση για τις ώρες επιμόρφωσης που έχουν παρακολουθήσει καθώς και για την συμμετοχή τους στην ομάδα, σημαντικές για το μαθητικό τους προφίλ.

 

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ

Πρόκειται για τα άτομα τα οποία έχουν επιμορφωθεί, έχουν παρακολουθήσει το Bootcamp δεν εχουν όμως επιλεγεί για την βασική διαγωνιστική ομάδα. Το Κλιμάκιο δραστηριοποιείται καθ’όλη την διάρκεια της σεζόν παράλληλα με την Εθνική, υποστηρίζοντας το έργο της σε εκθέσεις, παρουσιάσεις, επισκέψεις και συνεντεύξεις ανά την χώρα. Τα μέλη του κλιμακίου λαμβάνουν πιστοποίηση για τις ώρες επιμόρφωσης που έχουν παρακολουθήσει καθώς και για την συμμετοχή τους στην ομάδα, πιστοποιήσεις διεθνούς βεληνεκούς, σημαντικές για το μαθητικό τους προφίλ.

 

Ελληνική Εθνική Ομάδα Ρομποτικής

 

Πρόκειται για 10 άτομα τα οποία με κριτήριο την απόδοσή τους στην επιμορφωτική και προπονητική φάση, επιλέγονται ως μέλη της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Ρομποτικής.
Τα 5 μέλη θα εκπροσωπήσουν την Προεθνική, το Κλιμάκιο και την Ελληνική Αποστολή στην Παγκόσμια Διοργάνωση FIRST Global Challenge


 

Η ομάδα αυτή συμμετέχει στις διαγωνιστικές διαδικασίες της παγκόσμιας διοργάνωσης FIRST® GLOBAL Challenge.

Διαδικασία Επιλογής 

Δικαίωμα συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής διαθέτουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι μαθητές γεννημένοι τα έτη 2006 - 2010, ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας ή του σχολείου φοίτησης τους. Μαθητές γεννημένοι τα έτη 2011-2012 έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Προεθνική Ομάδα Ρομποτικής.

Επιλογή μελών

Τα μέλη της ομάδας επιλέγονται βάσει των γνώσεων τους στον προγραμματισμό και την ρομποτική, την ενασχόληση τους με τις επιστήμες, την εμπειρία τους από συμμετοχές σε αντίστοιχες εθνικές και παγκόσμιες διοργανώσεις αλλά και το κίνητρο να έχουν μια τέτοια ευκαιρία στη γνώση.

Η επιλογή γίνεται από την Επιτροπή Επιλογής, η οποία αποτελείται από την Επιστημονική Ομάδα της Eduact και τους Coaches με απόφαση του Δ.Σ. της Eduact κατόπιν υποβολής από τους υποψηφίους σχετικής αίτησης και συμμετοχής τους στις δραστηριότητες προετοιμασίας.

Η Eduact διατηρεί συνεργασία με καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Επιπλέον υπάρχει Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο προκειμένου καθηγητές με την αντίστοιχη τεχνογνωσία να εμπλέκονται στις διαδικασίες και προσφέρουν επιστημονική καθοδήγηση.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής θα αποσταλεί ενημερωτικό email στους ενδιαφερόμενους και ο Κανονισμός Λειτουργίας της Εθνικής Ομάδας, ο οποίος πρέπει να υπογραφεί από τους υποψήφιους και τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους και είναι δεσμευτικός για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Συμμετοχή ως Μέντορας

Πρόκειται για άτομα άνω των 19 ετών. Οι μέντορες μπορούν να είναι παλαιά μέλη της ομάδας ή και άτομα που έχουν εμπειρία με τους διαγωνισμούς της FIRST και μπορούν να βοηθήσουν με τις γνώσεις τους στον προγραμματισμό, στη μηχανική κατασκευή, στην έρευνα και στην διαχείριση ομάδας.

Φάση 1 Υποβολή Αιτήσεων & Αξιολόγηση

(Περίοδος Αιτήσεων: Θα ανακοινωθεί σύντομα - 21/04/2024 έως τις 23.59)
  ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΤΟΜΑ  

1) Γίνεστε δόκιμο μέλος της Eduact (η εγγραφή είναι δωρεάν) και μετά από 24 ώρες (εργάσιμες) λαμβάνετε τον κωδικό. (Συμπληρώστε την αίτηση εδώ).

2) Αφού έχετε τον κωδικό, συμπληρώνετε την Αίτηση Μέλους για την Εθνική Ομάδα Ρομποτικής FIRST® GLOBAL Challenge Team Greece. (Θα αναρτηθεί σύντομα)

Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν και εφόσον κριθεί απαραίτητο θα ακολουθήσει διαδικασία συνεντεύξεων το διάστημα 10/04/2024 - 28/04/2024.
(Με την υποβολή αίτησης απαιτείται fee 20,00 ευρώ για την αξιολόγησή της. Εξαιρούνται τα ενεργά μέλη του Κλιμακίου/Προεθνικής, για όσο καιρό παραμένουν ενεργά.)

Δείτε εδώ πως μπορείτε να πραγματοποιήσετε την κατάθεση του fee
Η κατάθεση για την συνδρομή πραγματοποιείται στον τραπεζικό μας λογαριασμό:
Όνομα δικαιούχου: Eduact - ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τράπεζα : Eurobank
Αριθμός λογαριασμού : 0026.0434.17.0200197440
IBAN : GR0402604340000170200197440
SWIFT code (BIC): ERBKGRAA
ή
Όνομα δικαιούχου: Eduact - ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ  
Τράπεζα: Piraeus Bank
IBAN: GR86 0172 2840 0052 8410 1589 621
SWIFT code (BIC): PIRBGRAA

 
Στη δικαιολογία της κατάθεσης θα πρέπει να αναφέρεται : "ΟΝΟΜΑ+ΕΠΙΘΕΤΟ ΠΑΙΔΙΟΥ + FGC TEAM GREECE" (π.χ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ FGC TEAM GREECE) Τα τραπεζικά έξοδα ΔΕΝ επιβαρύνουν την Eduact!

Φάση 2 Ένταξη στο κλιμάκιο ή την Προ - Εθνική & Διαδικτυακή Προετοιμασία

(Μάιος - Ιούνιος 2024) 
  ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ  

 

 

Οι επιτυχόντες ενημερώνονται τον Μάιο και εντάσσονται στο Κλιμάκιο ή την Προεθνική ανάλογα με την ηλικία τους.

Κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο θα πραγματοποιηθούν τα παρακάτω:

   • ‣ Διαδικτυακό Event Γνωριμίας με τους Προπονητές, την Eduact και την Ολυμπιάδα Ρομποτικής FIRST Global.
   • ‣ Διαδικτυακό Workshop - Διαμοιρασμός υλικού επιμόρφωσης. Εξοικείωση με τους κανόνες του διαγωνισμού. Γνωριμία με τους μέντορες και τα τμήματα της ομάδας (CAD, Engineering, Programming, Social Media, Website, Creative, Outreach, Fundraising)
   • ‣ Υποχρεωτική Διαδικτυακή Επιμόρφωση (συμμετέχοντες θα χωριστούν σε γκρουπάκια για την καλύτερη δυνατή διαδικασία επιμόρφωσης). Πρόκειται για επιμόρφωση στη χρήση αποκλειστικού εξοπλισμού και εκπαιδευτικού υλικού πανεπιστημιακών στάνταρ μηχανικής και προγραμματισμού (REV Robotics).

   

  (Για την ένταξη στο κλιμάκιο και τη συμμετοχή στην προετοιμασία απαιτείται η καταβολή συνδρομής. Το κόστος της συνδρομής για την χρονιά 2024-25 θα ανακοινωθεί σύντομα)

   

  30/05: Προθεσμία 1ης Δόσης.
  30/06: Προθεσμία 2ης Δόσης.

   

  Φάση 3 Bootcamp Προετοιμασίας
  (Ιούλιος 2023)
    ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ  

   

  • > ΙΟΥΛΙΟΣ - 6ήμερο BOOTCAMP σε ξενώνες επιστημονικού φορέα

   • -Διαμονή σε κοιτώνες με 24ώρη φύλαξη
   • -Σίτιση (3 γεύματα ημερησίως)
   • -Κλινοσκεπάσματα/Πετσέτες
  • > Διαδικτυακό Θεματικό Workshop.
  • > Επιλογή και ανακοίνωση των 10 μελών που θα απαρτίζουν την ομάδα προετοιμασίας για τον παγκόσμιο διαγωνισμό.

  (Δεν καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης που ενδέχεται προκύψουν.)

   

  Φάση 4 Προετοιμασία Εθνικής & Διεθνής Εκπροσώπηση
  (Αύγουστος - Οκτώβριος)

    ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ  

   

  Από το κλιμάκιο προκύπτει η επιλογή των 10 μελών για την προετοιμασία της εθνικής ομάδας. Με κριτήριο την απόδοσή τους 5 άτομα επιλέγονται ως μέλη της Αποστολής που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας.

  Τα έξοδα των πέντε βασικών μελών και των προπονητών της ομάδας που θα ταξιδέψουν είναι καλυμμένα σε ποσοστό 100%.

  Κατά τους μήνες Αύγουστο με Οκτώβριο, το πρόγραμμα για όλους τους συμμετέχοντες, με την καθοδήγηση των Προπονητών και των μεντόρων περιλαμβάνει:

   • >6ήμερη προετοιμασία σε ξενώνες επιστημονικού φορέα (Θεσσαλονίκη) (Για την 10μελής ομάδα προετοιμασίας).
   • >Προπόνηση για τις ανάγκες του διαγωνισμού.
   • >Συμμετοχή σε Social Media Challenges.
   • >Ανανέωση και λειτουργία του Website.
   • >Δημιουργία περιεχομένου για προβολή ομάδας στα ΜΜΕ.
   • >Δημιουργία Engeenering Notebook.
   • >Δημιουργία Project Notebook

  * Η συμμετοχή σε όλες τις φάσεις προετοιμασίας/αξιολόγησης συστήνεται αυστηρά και θα ληφθεί υπόψιν για την επιλογή στην ομάδα.

  Διακρίσεις Team Greece 2023:

  Ολοκληρώθηκε η Ολυμπιάδα FIRST Global Challenge 2023 με τεράστιες επιτυχίες.

  _3_ Χάλκινο μετάλλιο στο Zhang Heng Award for Engineering Design. Το Engineering Notebook, ο σχεδιασμός του Ρομπότ και η Έρευνα σχετικά με το Υδρογόνο και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κέντρισε το ενδιαφέρον των κριτών και οδήγησε την ομάδα στη διάκριση. Το βραβείο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και απονέμεται σε ομάδες των οποίων το ρομπότ παρουσιάζει εξαιρετική μηχανική και επιδεικνύει κομψότητα και αποτελεσματικότητα κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού.

  _7_ Θέση στην παγκόσμια κατάταξη ανάμεσα σε 191 χώρες ύστερα από 10 Robot Matches, τους έδωσε το δικαίωμα να διαγωνιστούν για πρώτη φορά στο FIRST Global Finalists Alliances, στο οποίο αναμετρώνται οι 24 καλύτερες ομάδες του κόσμου σε 8 συμμαχίες.

  Η δουλειά των 70 και πλέον μελών του κλιμακίου την Εθνικής όλο το διάστημα της προετοιμασίας από τον Ιούλιο μέχρι την Ολυμπιάδα έγινε αισθητή, φέρνοντας επιπλέον το social media award και το safety award.

   

  Διακρίσεις Team Greece 2022:

  Ολοκληρώθηκε η Ολυμπιάδα FIRST Global Challenge 2022 με τεράστιες επιτυχίες.

  _1_ Το Χρυσό μετάλλιο Katherine Johnson Award για την κατηγορία Engineering Documentation!!
  _3_ Το 3ο βραβείο XPRIZE Innovator Award για την Aethra! Απονέμεται σε ομάδες που ανέπτυξαν τις δικές τους καινοτόμες λύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο του 2022 New Technology Experience: Carbon Countermeasures

  Ο Αντίκτυπος του FIRST Global

  Με  το ποσοστό πριν την συμμετοχή στο FIRST Global.

  Συχνές Ερωτήσεις:

  ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ

  National Program Delivery Partner:

  Scientific Partner:

  Official Supporter:

  Gold Sponsors:

  Silver Sponsor:

  Major Sponsor:

  Health Sponsor:

  Hospitality: