Θεματικές επισκέψεις σχολείων

 
 

Με την υποστήριξη της αμερικάνικης πρεσβείας
Οι νέοι στις μέρες μας έχουν πρόσβαση σε μεγάλο όγκο πληροφορίας, πολλές φορές έχουν ελλιπείς ή διαστρευλωμενες γνώσεις πάνω σε επίκαιρα και διαχρονικά κοινωνικοπολιτικά και οικονομικά θέματα. Έτσι λοιπόν, παίρνοντας έμπνευση κάθε μήνα απ' τις ημέρες που είναι αφιερωμένες σε τέτοια θέματα, η eduACT πραγματοποιεί προγράμματα με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των παιδιών σύμφωνα με σύγχρονα κοινωνικά θέματα (που αφορούν ζητήματα και προτερήματα σύγχρονων κοινωνικών τάσεων, τα οποία συναντώνται σε παγκόσμια κλίμακα. Στόχος είναι η δημιουργία συνειδητοποιημένων και ενεργών πολιτών χρησιμοποιώντας σύγχρονα διδακτικά μέσα μεθόδους βιωματικής εκπαίδευσης.Πρόγραμματα που εντάσσονται στην παραπάνω ομπρέλα αποτελουν:«Μαθαίνουμε για τους ανθρώπους με αναπηρία- Disabilities Awareness» «Επιχειρηματικότητα-Ταλέντο,τόλμη, τύχη» «Ντοκιμαντέρ-Οι εφευρέτες του αύριο»

Δίνουμε λοιπόν φωνή και φως σε θεματικές ενότητες και προκλήσεις όλου του κόσμου, μέσα από τα μάτια και τα λόγια μαθητών. Τα παιδιά μετά από την παρακολούθηση αυτών των "workshops" θα μπουν στην διαδικασία μέσα από βιωματικό τρόπο να μάθουν μέσα από τις ιστορίες ανθρώπων, να καλλιεργήσουν τον σεβασμό, να καταπολεμούν τις διακρίσεις με σκοπό να θέσουν και να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον λειτουργικό,αποδοτικό και φιλικό για όλους τους ανθρώπους, να γνωρίσουν την ευκαιρία,να μπορούν να δημιουργήσουν την ευτυχία, να θέσουν στόχους και να τους πετύχουν.Τα προγράμματα αυτά αποσκοπούν σε μια συζήτηση, στην αναζήτηση προβληματισμών και λύσεων, σε μια εμπειρία που θα δώσει γνώση, λόγο και βήμα για θέματα όχι μόνο επιστημών αλλά ανθρωπισμού και κοινωνίας.

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά το πρόγραμμα «Disabilities Awareness» (διάρκεια προγράμματος 2 ώρες)

Μαθητές θα παρακολουθήσουν μια σειρά ομιλιών (TED Talks) από ανθρώπους που εμπνέουν και έχουν να πουν την δική τους ιστορία. Από ανθρώπους που θα διδάξουν τον σεβασμό στον καθένα από εμάς και για τον καθένα από εμάς. Θα:
γνωρίζουμε τον εαυτό μας καλύτερα μαθαίνοντας για την αναπηρία
ορίζουμε μορφές αυτής συστηνόμαστε με ανθρώπους που μοιράζονται την δική τους ιστορία
brainstorming, θέτουμε ερωτήματα, προτείνουμε λύσεις και παρουσιάζουμε στους υπόλοιπους συμμετέχοντες λύσεις.

«Επιχειρηματικότητα-Ταλέντο,τόλμη, τύχη» (διάρκεια προγράμματος 3 ώρες)

Μαθητές έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια κινηματογραφική ταινία. Το θέμα της ταινίας είναι η επιχειρηματικότητα και οι θεατές παρακολουθούν όλα τα στάδια για ένα νέο εγχείρημα. Η δημιουργία, η προσπάθεια, η αποτυχία, και το ερώτημα για το αν θα έρθει τελικα η επιτυχία, οι δυσκολίες, τα άγχη και οι φοβίες. Κοινός παρονομαστής όλων αυτών; Η προσπάθεια και η ελπίδα. Παρατηρούμε κρίσιμες σκηνές από την ταινία, αναθέτουμε ρόλους και γινόμαστε κριτικοί κινηματογράφου, αναγνωρίζουμε σημεία κλειδί της ταινίας και τον τρόπο που σκέφτεται ο σκηνοθέτης. Εντοπίζουμε σκηνές από την ταινία και θέτουμε τους δικούς μας προβληματισμούς και δίνουμε λύσεις σχετικά με το οικονομικό και το κοινωνικό πλαίσιο της ταινίας δίνοντας λύσεις.

Προβολή ταινίας: Το κυνήγι της ευτυχίας
"Ταλέντο, τόλμη τύχη". Τα τρία «Τ» της επιτυχίας (Ελύτης,1987)
Ειδική προβολή «Ντοκιμαντέρ-Οι εφευρέτες του αύριο»

Η προβολή της ταινίας αποτελεί μια ειδική εκδήλωση μεταξύ αποκλειστικών συνεργατών, φορέων και σχολείων. Η ταινία πραγματεύεται την ιστορία έξι ταλαντούχων μαθητών που καλούνται να δώσουν λύση σε περιβαλλοντικά προβλήματα του τόπου τους μέσα από πειράματα και εφευρέσεις. Στόχος των ηρώων; Η απόκτηση ενός βραβείου και η δημιουργία μιας λύσης που θα σώσει τον πλανήτη.

Μαθαίνουμε για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, γινόμαστε ομάδες και προτείνουμε λύσεις, υιοθετούμε οικολογικές συνήθειες, προτείνουμε καινοτόμες πρακτικές

Περιορισμένες προβολές από 13 έως 29 Νοεμβρίου. Οι προβολές παρουσιάζονται αποκλειστικά μέσω της συνεργασίας μας με την Αμερικανική Πρεσβεία.

Για να δηλώσετε συμμετοχή καλέστε μας στο: 6984332342