Θεσσαλονίκη, 21 Ιουλίου 2021

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας υποδέχθηκε τους ROBONERDS σε ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό διήμερο που ενθάρρυνε την καινοτομία, την εξερεύνηση και τον αυτοματισμό

 

Στόχος του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας, μέσα από τις ξεναγήσεις και ασκήσεις προσομοίωσης, είναι να εμπνεύσει τα παιδιά να συνεχίσουν να καινοτομούν και να ονειρεύονται τον κόσμο του μέλλοντος.

 

Τη Θεσσαλονίκη και το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν οι ROBONERDS, η νικήτρια ομάδα στην κατηγορία Robot Design του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ρομποτικής και Καινοτομίας FIRST® LEGO® League που ταξίδεψε από το Ηράκλειο Κρήτης. Κατά τη διάρκεια ενός γεμάτου διημέρου στις αρχές Ιουλίου, η ομάδα των 7 μαθητών ηλικίας 11 έως 13, είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά το πώς λειτουργεί ένα εργοστάσιο τσιμέντου, να ενημερωθεί για την ιστορία και τις βασικές δραστηριότητές του αλλά και να περιηγηθεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης απολαμβάνοντας πλήθος δραστηριοτήτων και ξεναγήσεων. 

Η ομάδα του ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών που στηρίζει σταθερά, υποδέχθηκε τους μικρούς ROBONERDS και τους δύο προπονητές τους έχοντας σχεδιάσει ένα γεμάτο πρόγραμμα ενημερωτικών συναντήσεων, διαδραστικών ασκήσεων αλλά και ξεναγήσεων στο χώρο. Στόχος του διημέρου ήταν να κατανοήσουν οι μικροί μαθητές με ποιόν τρόπο όσα οραματίζονται και σχεδιάζουν στο χώρο της ρομποτικής έχουν εφαρμογή σε πραγματικές συνθήκες και στην παραγωγική διαδικασία ενός εργοστασίου. Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα του εργοστασίου Ευκαρπίας έβαλε σε εφαρμογή μια άσκηση προσομοίωσης με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά, ώστε να κατανοήσουν τη σημασία του αυτοματισμού σε ένα σύγχρονο εργοστάσιο. Η άσκηση προσομοίωσης παρουσίαζε στους μαθητές όλα τα βήματα που απαιτούνται από την λήψη μιας πληροφορίας για δυσλειτουργία, την αξιολόγηση και κατανόησή της μέχρι την τελική αποκατάσταση της βλάβης. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, οι ROBONERDS χρειάστηκε να δουλέψουν έξυπνα και μεθοδικά εφαρμόζοντας όσα έχουν διδαχθεί ενώ κλήθηκαν να πάρουν πρωτοβουλίες και να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα που αντιμετώπισαν.

Κατά την επίσκεψή τους,  οι μικροί επισκέπτες ενημερώθηκαν σχετικά με τη δραστηριότητα του εργοστασίου, την τοπική συνεισφορά, τις περιβαλλοντικές δράσεις που υλοποιεί αλλά και τα μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια που εφαρμόζει. Παράλληλα, στη διάρκεια ξενάγησης στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εργαζομένους από διαφορετικά τμήματα και να γνωρίσουν όλη την αλυσίδα λειτουργίας του εργοστασίου. Επιπλέον, περιηγήθηκαν στον κόσμο της επιστήμης μέσα από τα παιχνίδια και τα πειράματα του διαδραστικού προγράμματος «Ντόκτορ Γουάι?» που η Εταιρεία υλοποιεί σε συνεργασία με τον «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ», το κορυφαίο ερευνητικό κέντρο της χώρας. 

Ο Διευθυντής του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας, Κώστας Νικολάου, αναφερόμενος στην επίσκεψη των παιδιών και των προπονητών τους δήλωσε: «Οι ROBONERDS μας εντυπωσίασαν όλους με τις πρωτότυπες ιδέες τους και τον μοναδικό τρόπο σκέψης τους. Η υπομονή και η επιμονή που έδειξαν κατά τη διάρκεια της άσκησης προσομοίωσης ήταν αξιοθαύμαστη. Στόχος όλων μας στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας μέσα από τις ξεναγήσεις και την άσκηση ήταν να δώσουμε στα παιδιά την ευκαιρία να βιώσουν την καθημερινότητα ενός μηχανικού αυτοματισμών, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις STEM που έχουν αποκτήσει και να τα εμπνεύσουμε να συνεχίσουν να καινοτομούν και να ονειρεύονται τον κόσμο του μέλλοντος. Η ευθύνη μας αυτό το διήμερο αλλά και κάθε μέρα απέναντι στους νέους είναι μεγάλη. Μεγάλη ήταν όμως και η ικανοποίηση που νοιώσαμε βλέποντας τον ενθουσιασμό τους! Θα χαρούμε να φιλοξενήσουμε τους ROBONERDS ξανά στο μέλλον και είμαι σίγουρος ότι μέχρι τότε θα έχουν σχεδιάσει ακόμα πιο καινοτόμους αυτοματισμούς».

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την προώθηση του STEM και της τεχνολογίας μέσα από δράσεις όπως αυτή, εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Βασιλείου, εκπαιδευτικός, Ιδρυτής και Πρόεδρος του EduΑct: «Η βιωματική εμπειρία που είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι νικητές της κατηγορίας Robot Design του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ρομποτικής και Καινοτομίας FIRST® LEGO® League μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην κατανόηση της λειτουργίας των αυτοματισμών που τα ίδια τα παιδιά έχουν φτιάξει και πώς θα μπορέσουν να το συνδέσουν με προβλήματα ή υπηρεσίες που θα έχουν εφαρμογή στην πραγματική ζωή».

Το διήμερο των μαθητών και των προπονητών τους στην πόλη και το εργοστάσιο πλαισιώθηκε με ξενάγηση σε ιστορικές γειτονιές και συνοικίες της πόλης της Θεσσαλονίκης όπως τα Κάστρα, η Αρχαία Αγορά, η Ροτόντα και ο Λευκός Πύργος. 

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής και Καινοτομίας FIRST® LEGO® League διεξήχθη  διαδικτυακά το  Σαββατοκύριακο 29 - 30 Μαΐου και έλαβαν μέρος ομάδες από όλη την Ελλάδα. Διοργανωτής του Πρωταθλήματος στην Ελλάδα είναι ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Δράση για την Εκπαίδευση - EduAct. Η ομάδα ROBONERDS, με μαθητές του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστημών Κρήτης «Robotic & Science Academy», έλαβε την πρώτη θέση στην κατηγορία Robot Design με το βραβείο «Design Excellence» και δώρο ταξίδι στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη, χορηγία του εργοστασίου. 

 

Σύντομο βίντεο από την εμπειρία των παιδιών μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.titan.gr/el/newsroom/vivliothiki/video 

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του Τιτάνα για τους νέους: https://www.titan.gr/el/viwsimh-anaptuksh/youth-matters 

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους διαγωνισμούς ρομποτικής της EduAct: https://educationunlimited.gr/leagues-challenges/