Τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η έναρξη του Προγράμματος Ρομποτικής & STEAM FLL. Στην διαδικτυακή εκδήλωση συμμετείχαν ως ομιλητές η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Νίκη Κεραμέως, ο κ. Αναστάσιος Εμβαλωτής – μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Ε.Π., η Daniela Dimova – International Field Operations Manager του Οργανισμού για την Αναγνώριση της Επιστήμης και της Τεχνολογίας (FIRST), ο Tom Hall – General Manager της LEGO Education και η Camilla Botke – Head of Competitions στην LEGO Education και από τους υποστηρικτές του προγράμματος o Γενικός Διευθυντής της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, κ. Δημήτριος Βασιλόπουλος η κ. Marina Hatsopoulos κι ο κ. Drake Behrakis στέλνοντας χαιρετισμό. Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρόεδρος και Ιδρυτής της Eduact – Δράση για την Εκπαίδευση κ. Κώστας Βασιλείου και την παρακολούθησαν περισσότεροι από 140 εκπαιδευτικοί, Περιφερειακοί Διευθυντές και Διευθυντές εκπαίδευσης από όλη τη επικράτεια.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Eduact επίσημος συνεργάτης της FIRST στην Ελλάδα καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες. Αφού έγινε η μια συνοπτική παρουσίαση τους προγράμματος και προβλήθηκε το βίντεο για την έναρξη, τον λόγο είχε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως.

Η Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως κατά τον χαιρετισμό της σημείωσε ότι το Υπουργείο αποδίδει   μεγάλη σημασία στις δεξιότητες και στο όραμα του δημόσιο σχολείο του 21ου αιώνα.  Ένα σχολείο που βεβαίως θα εστιάζει  στην μετάδοση της γνώσης αλλά θα εστιάζει πάρα πολύ και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων.

 «Η  ρομποτική είναι σαφώς ένας από  τους θεμελιώδεις πυλώνες. Ένας πυλώνας ο οποίος συμβάλλει καθοριστικά στην καλλιέργεια της αναλυτικής  σκέψεις, της υπολογιστικής σκέψης, δημιουργικότητα, συνεργασίας επίλυσης προβλημάτων. Θεωρούμε πραγματικά ότι η  εισαγωγή της ρομποτικής, ευελπιστώ από του χρόνου σε όλα τα σχολεία της χώρας μας στο πλαίσιο εργαστηρίων δεξιοτήτων, πραγματικά να προσδώσει  ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στις δεξιότητες και στις πολλές θετικές Συνέπειες για την ανάπτυξη των παιδιών.

Όλα αυτά τα ξεκινήσαμε, όπως ξέρετε, προτού  η πανδημία χτύπησε την πόρτα μας και την πόρτα της ε του πλανήτη ολόκληρου.  Άλλα πόσο μάλλον και στο πλαίσιο αυτής πρωτόγνωρης κρίσης έχει αναδειχθεί ακόμα περισσότερο σημασία και των ψηφιακών δεξιοτήτων. Η ανάγκη ενίσχυσης ψηφιακών εργαλείων, η ανάγκη επιμόρφωσης και η ανάγκη ενδυνάμωσης και των εκπαιδευτικών, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαντήσεις.  Θα πρέπει να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο στους εκπαιδευτικούς μας  οι οποίοι πραγματικά  υπηρετούν το λειτούργημα τους με εντυπωσιακή αφοσίωση και προσαρμοστικότητα.»

Η Υπουργός συνεχίζοντας ευχαρίστησε τους 100 και πλέον εκπαιδευτικός που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό τονίζοντας ότι

«στηριζόμαστε πάνω τους βασιζόμαστε πάνω τους. Όλοι μαζί μπορούμε να επιφέρουμε αυτή την  αλλαγή  χρειάζεται το δημόσιο σχολείο και χρειάζονται πρωτίστως τα παιδιά μας και είναι πολύ μεγάλη χαρά που στο πλαίσιο αυτό συνεργαζόμαστε με την Eduact που έχει διεθνή εμπειρία στην εκπαιδευτική Ρομποτική και διοργανώνει στην χώρα μας και τον μεγαλύτερο Διαγωνισμό Ρομποτικής Έρευνας Καινοτομίας στον κόσμο με την FIRST και την LEGO Education.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν για μας οι εκπαιδευτικοί μας είναι πραγματικά οι άνθρωποι οποίοι καλούνται να μετουσιώσουν όλα αυτά να τα εφαρμόσω στην πράξη με τους μαθητές μας και είναι χρέος μας να επενδύσουμε σε αυτούς.  Να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την συστηματική και ουσιαστική επιμόρφωση τους και σε αυτήν την νέα κατεύθυνση που δίνουμε στο δημόσιο σχολείο, δηλαδή στην καλλιέργεια δεξιοτήτων.»

Η κ. Κεραμέως συνεχάρη την διοίκηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής το οποίο εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση από τον κ. Αναστάσιο Εμβαλωτή (Μέλος του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π.) καθώς το Project των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων πραγματικά σηματοδοτεί μία αλλαγή νοοτροπίας στο δημόσιο σχολείο. Ανοίγει τους ορίζοντες του δημόσιου σχολείου επενδύει πολύ περισσότερο στους εκπαιδευτικούς. Τόνισε δε ότι  «έχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό» η πολιτεία οφείλει να επενδύσει ακόμα περισσότερο σε αυτό το δυναμικό.

Η Υπουργός κλείνοντας την ομιλία της απευθύνθηκε στους διεθνείς εταίρους (FIRST, LEGO Education) αλλά και τους υποστηρικτές του προγράμματος (O3 – Out Of the Ordinary, επίσημο προμηθευτή της LEGO Education στην Ελλάδα, ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, Dow, Behrakis Foundation, Marina Hatsopoulos) και τους ευχαρίστησε για την συμμετοχή τους σε ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα, καθώς η επένδυση στις ανάπτυξη των δεξιοτήτων στο δημόσιο σχολείο είναι βασικός πυλώνας της ελληνικής κυβέρνησης.

Στην εκδήλωση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων παρευρέθηκε επίσης η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης & Ειδικής Αγωγής κ. Σίσσυ Γκίκα.

Ο κ. Εμβαλωτής από το Ι.Ε.Π. με την σειρά του δήλωσε:

“Η εισαγωγή της εκπαιδευτικής ρομποτικής στη σχολική εκπαίδευση αποτελεί μια από τις εμβληματικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας συμβατή τόσο με τις προτεραιότητες που θέτει η επιστημονική κοινότητα διεθνώς όσο και οι σχεδιαστές των πολιτικών για την εκπαίδευση του 21ου αιώνα. Η πρωτοβουλία της Eduact εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό  πιλοτικής εφαρμογής των εργαστηρίων δεξιοτήτων. Μιας πρωτοβουλίας του Υπουργείου Παιδείας και του ΙΕΠ και αποτελεί μια πρόκληση σύμπραξης του ΙΕΠ με έναν ανεξάρτητο εκπαιδευτικό οργανισμό για επιμόρφωση, υποστήριξη και αποτίμησης μιας ακόμη καινοτόμου παρέμβασης στη Δημόσια εκπαίδευση. Ο επαγγελματισμός της ομάδας και ο ενθουσιασμός με τον οποίο πλαισιώθηκε το εγχείρημα από τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες εκπαιδευτικούς μας επιτρέπει να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την έκβαση του αλλά και για την διευρυνση του την επόμενη σχολική χρονιά”

 

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα:

Ο σχεδιασμός του προγράμματος ξεκίνησε ένα χρόνο πριν όταν το ΥΠΑΙΘ/ ΙΕΠ έκανε ανοιχτό κάλεσμα μέσω της πλατφόρμας 21+ για προγράμματα που θα ενταχθούν στα εργαστήρια δεξιοτήτων. H Eduact έχοντας εμπειρία στο STEM και τη Ρομποτική από το 2013 στην Ελλάδα και από το 1989 μέσω των διεθνών εταίρων, υπέβαλε σχετική πρόταση. Μια εξαιρετική δουλειά έγινε από την εκπαιδευτική μας ομάδα η οποία απαρτίζεται από εν ενεργεία εκπαιδευτικούς με εξειδίκευση στον τομέα νέων τεχνολογιών και νέους παιδαγωγούς ερευνητές καθώς και επιμορφωτές ενηλίκων. 

Όλο αυτό το διάστημα με τη στήριξη του ΥΠΑΙΘ και την επιστημονική καθοδήγηση του ΙΕΠ και βέβαια με την πολύτιμη συνδρομή των υποστηρικτών του προγράμματος που αναταποκρίθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να καλυφθούν μεγάλες ανάγκες σε εξοπλισμό, και η επιμόρφωση όλων των ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών συνεργαστήκαμε με απώτερο σκοπό ένα καλύτερο αύριο για τους μαθητές και μαθήτριες. Καταφέραμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του ελληνικού σχολείου και έχει ήδη ξεκινήσει η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για να ξεκινήσουν τη ρομποτική στην τάξη τους!

Οι μαθητές και μαθήτριες, θα δουλέψουν σε ομάδες κατασκευάζοντας και προγραμματίζοντας τα δικά τους ρομπότ, ενώ παράλληλα θα κάνουν τη δική τους έρευνα και θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους με δημιουργικό τρόπο.

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ