Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας - Παιδείας - Αθλητισμού - Πολιτισμού
Τμήμα Παιδείας - Δια Βίου Μάθησης

Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

“ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ S.T.E.M. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ - ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ SUPERPOWERED ”

Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023, το Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & S.T.E.M. του Δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης με θέμα την ενέργεια! Το επιτυχημένο πρόγραμμα, της Eduact σε συνεργασία με το Δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης, υλοποιήθηκε για 2η χρονιά και φιλοξένησε 30 ομάδες και 170 μαθητές Δημοτικού - Γυμνασίου. Σκοπός του προγράμματος Εκπαιδευτικής Ρομποτικής FIRST® LEGO® League είναι να εισάγει τους μαθητές στον κόσμο της τεχνολογίας, των μαθηματικών, των επιστημών και της μηχανικής, μέσα από μια διαδικασία διασκεδαστικής μάθησης και πρακτικής εφαρμογής. Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αυτό απέκτησαν μια ολοκληρωμένη εμπειρία μάθησης, με την εκπαιδευτική ρομποτική ως εργαλείο μάθησης και ταυτόχρονης διασκέδασης.

Στο Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με θέμα την Ενέργεια SUPERPOWERED℠ συμμετείχαν συνολικά 170 παιδιά, κάτοικοι και μαθητές του Δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης, που ερεύνησαν και παρουσίασαν καινοτόμες λύσεις σχετικά με την παραγωγή, διανομή και εξοικονόμηση ενέργειας στην κοινότητα μας! Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα απευθύνεται σε 100 μαθητές/τριες Δημοτικού και 70 μαθητές/τριες Γυμνασίου της Δημοτικής Κοινότητας Αμπελοκήπων και της Δημοτικής Κοινότητας Μενεμένης.

Τα παιδιά γνώρισαν μια μοναδική εμπειρία συνδυάζοντας την γνώση με την διασκέδαση καθώς δημιούργησαν κατασκευές, ζωγράφισαν, χόρεψαν στους ρυθμούς του Φεστιβάλ, παρουσίασαν τις πρωτότυπες ιδέες τους και συνεργάστηκαν με τους συμμαθητές τους για το καλύτερο αποτέλεσμα!

Το FIRST® LEGO® League επικεντρώνεται στην οικοδόμηση του ενδιαφέροντος για την επιστήμη και την τεχνολογία σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου. Είναι ένα πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για να κεντρίσει την περιέργεια των μαθητών και να την κατευθύνει προς την ανακάλυψη της επιστήμης και της τεχνολογίας στον κόσμο γύρω τους. Τα μέλη της ομάδας εργάζονται με εκπαιδευτικά πακέτα της LEGO® Education και εστιάζουν σε ένα θέμα προς διερεύνηση, ώστε να οικοδομήσουν τις ιδέες τους και να τις παρουσιάσουν. Οι γνώσεις, οι δεξιότητες και οι εμπειρίες που αποκτούν μέσα από την ενασχόληση με το πρόγραμμα τους εφοδιάζουν με τις κατάλληλες δεξιότητες του 21ου αιώνα, τους συνοδεύουν στη μετέπειτα ζωή τους και τους προετοιμάζουν ώστε να γίνουν οι επαγγελματίες του μέλλοντος.

Πρόκειται για μια συνεργασία της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης FIRST® (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) και του εκπαιδευτικού τομέα της LEGO® Education και διοργανώνεται κάθε χρόνο, από το 1998, σε περισσότερες από 110 χώρες παγκοσμίως. Το FIRST®  LEGO® League διεξάγεται με την Έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Φ15/ 13077/Δ2) και υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όλα τα παιδιά πήραν αναμνηστικά μετάλλια και διπλώματα, ενώ τα βραβεία που δόθηκαν στα παιδιά είναι μη ανταγωνιστικά.

Στα Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής παρευρέθηκαν επίτιμοι καλεσμένοι: Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου που μοίρασε μετάλλια στα παιδιά σε όλους τους συμμετέχοντες, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Μπούτσκου και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Παιδείας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Κοσμάς Γυμνόπουλος που απηύθυναν χαιρετισμό.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα του:
https://eduact.org/festival-robotikis-dimos-ampelokipon-menemenis/superpowered-2023/

Για περισσότερες πληροφορίες
Τηλέφωνο: +30 2311 286 369
E-mail: press@eduact.org

Πολυμεσικό υλικό
Εικόνες από το Φεστιβάλ:

https://www.flickr.com/photos/eduact/52969126119/in/album-72177720308994671/
https://www.flickr.com/photos/eduact/52968393922/in/album-72177720308994671/

Eduact - https://eduact.org/
FLL Greece - https://firstlegoleague.gr/