Λένε πως τα σημαντικότερα πράγματα, εκείνα που μετά μανίας ψάχνουμε για να αλλάξουμε τα δεδομένα, μερικές φορές βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας. Που θα ψάχναμε εάν έπρεπε να βρούμε αυτό το κάτι που λείπει από την σημερινή εκπαίδευση, εάν θα έπρεπε να βρούμε το κλειδί που θα μας κάνει να βελτιώσουμε την σχέση των παιδιών με την μάθηση; Στην προκειμένη περίπτωση, ένα παράδειγμα του εκλιπόντος αυτού στοιχείου βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια μπροστά μας. Μέσα σε μερικά τουβλάκια LEGO, παιδικά χαμόγελα και αστείρευτο μεράκι.

Ο λόγος για τον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής FIRST LEGO LEAGUE, ένα εγχείρημα που διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, και που ήρθε στην Ελλάδα πριν από τρία χρόνια μέσω της eduACT. Ένα μη κερδοσκοπικό, φιλεκπαιδευτικό σωματείο που μέσα από τις δράσεις του έχει βαλθεί να εισάγει την καινοτομία στην εκπαίδευση αλλάζοντας τα δεδομένα. Το όραμά της για την εφαρμογή της εκπαίδευσης του μέλλοντος, στη σημερινή εποχή, γίνεται μέρα με την μέρα πράξη, μέσα από τις δράσεις της. Από τα εργαστήρια ρομποτικής, και την κατασκήνωση ρομποτικής στις παραλίες της Χαλκιδικής, μέχρι και την διεξαγωγή του FIRST LEGO LEAGUE στην Ελλάδα, η eduACT παντρεύει την μάθηση με το παιχνίδι, δίνοντας στα παιδιά το κίνητρο για την εξερεύνηση της γνώσης.

16244268_1974195696129363_2039972951_n

H Νεφέλη είναι μέρος της ομάδας 1SteinRobotik.s και όπως η ίδια δήλωσε ανυπομονεί για την συμμετοχή της ομάδας της στον επερχόμενο διαγωνισμό:

«Συμμετέχω για δεύτερη φορά στον διαγωνισμό ρομποτικής. Είμαι πολύ χαρούμενη και αισθάνομαι πολύ τυχερή που έλαβα μέρος σε ένα τέτοιο διαγωνισμό. Με την ομάδα μου έχουμε έρθει τόσο κοντά και συνεργαστήκαμε τόσο καλά. Αν και κάποια πράγματα δεν πηγαίνανε όπως τα είχαμε προγραμματίσει διασκεδάσαμε πάρα πολύ και κατακτήσαμε μια πολύ καλή θέση. Εύχομαι όλοι να έχουν μια τέτοια εμπειρία γιατί μου προσέφερε πάρα πολλές γνώσεις. Φέτος έχω περισσότερες ελπίδες και ελπίζω να τα πάμε καλύτερα, και είναι σίγουρο πως θα τα πάμε καλύτερα».

Ο διαγωνισμός διεξάγεται από το 2014 στη Θεσσαλονίκη έχοντας μοιράσει συγκινήσεις σε χιλιάδες παιδιά, παιδιά που είχαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους αποκτώντας αξίες ζωής και δεξιότητες για την μελλοντική επαγγελματική τους ενασχόληση. Το ταξίδι του διαγωνισμού είχε μόλις ξεκινήσει. Η Κύπρος και η Βουλγαρία φιλοξένησαν τον διαγωνισμό με μεγάλη επιτυχία, ενώ τον Οκτώβριο του 2016 το πρόγραμμα με το όνομα S.T.E.A.M. yourself with FLL, που έχει την υποστήριξη της Αμερικάνικης πρεσβείας, εντυπωσίασε στην πόλη της Ξάνθης. Το εγχείρημα αυτό που αποσκοπεί μέσα από δύο εκπαιδευτικές φάσεις διδασκαλίας και εκμάθησης να εισάγει την καινοτομία στην εκπαίδευση και την επιστήμη στο κυνήγι της μάθησης, δεν άργησε να φτάσει και στην Αθήνα, όταν το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου έγινε η εναρκτήρια εκδήλωση του S.T.E.A.M σε συνεργασία με το ίδρυμα Ευγενίδου. Τα παιδιά που θα εκπαιδευτούν θα πάρουν μέρος στον διαγωνισμό FIRST LEGO LEAGUE!

Ο Βασίλης Αραμπατζής είναι υπεύθυνος εθελοντών και παρουσιαστής του διαγωνισμού εδώ και τρία χρόνια και ετοιμάζεται για την διεξαγωγή του FIRST LEGOLEAGUE 2017:

«Το FLL είναι ένας πρωτότυπος διαγωνισμός στην Ελλάδα γιατί συνδυάζει την ρομποτική -την οποία όταν ακούς πρώτη φορά φαντάζεσαι παιδιά με γυαλάκια και τρελές μαθηματικές ικανότητες- με την διασκέδαση και την παρέα. Δεν είναι ένας ξερός, απρόσωπος ανταγωνισμός αλλά ένα φεστιβάλ ιδεών και χαράς που πλαισιώνεται με εξέχουσες προσωπικότητες και εκπαιδευτική ρομποτική.

Ο διαγωνισμός που έρχεται θα είναι ο μεγαλύτερος μέχρι στιγμής. Υπολογίζουμε να έχουμε 100 ομάδες και θα μετακινηθούμε σε ένα πανέμορφο χώρο που είναι το Μέγαρο μουσικής.

Από την δική μου πλευρά ως παρουσιαστής και συντονιστής εθελοντών χαίρομαι να βλέπω τόσα χρώματα στο κοινό. Τόση ενέργεια και τόσο κόσμο έτοιμο να μάθει όχι με τον συμβατικό τρόπο μετάδοσης αλλά με μια διαφορετική προσέγγιση. Αυτή της διασκέδασης».

Ο φετινός διαγωνισμός έχει θέμα Animal Allies και οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει, σε μια διεξαγωγή που έρχεται για να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο!

Πηγή: http://www.vantagemag.com/blogs/o-diagonismos-rompotikis-first-lego-league-epistrefi-gia-mia-akomi-chronia-gia-na-mirasi-pechnidi-sigkinisis-ke-gnosi/

Κατηγορίες: First Lego League

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *