Πρόκειται για τον Δημήτρη Χατζή, έναν δεκαεξάχρονο που πριν από τρία χρόνια ξεκίνησε να φτιάχνει το δικό του ανθρωποειδές ρομπότ, κερδίζοντας τα φώτα της δημοσιότητας και μαζί ολόκληρης της Ελλάδας. Έναν άνθρωπο του οποίου η ιστορία συμπίπτει με την δικιά μας ιστορία. Όταν το 2013 ο Δημήτρης Χατζής ξεκίνησε να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα, τότε και η eduACT έθετε τα θεμέλιά για τους ρομποτικούς στόχους. Σήμερα, ο ίδιος είναι ο νέος STEM Ambassador του σωματείου μας για τον διαγωνισμό ρομποτικής FIRST LEGO League 2017, ενισχύοντας το έργο της ανάδειξης νέων ταλέντων που συνεχίζεται.

Ο ίδιος παραβρέθηκε στα εγκαίνια του νέου χώρου της eduACT στη ΧΑΝΘ μιλώντας για την φανταστική αυτή πορεία:

«Όλα ξεκίνησαν όταν ήμουν Πέμπτη δημοτικού μετά από μια ταινία που είχα δει. Το όνειρο μου ήταν να φτιάξω ένα ανθρωποειδές ρομπότ, στις δικές μας δηλαδή διαστάσεις. Επειδή δεν είχα την οικονομική δυνατότητα να το κάνω αυτό κατευθείαν, έψαξα για διάφορα κομμάτια στο διαδίκτυο και αφού βρήκα ότι γίνεται με έναν 3D εκτυπωτή, έφτιαξα τον δικό μου 3D εκτυπωτή. Όταν πήρα τον πρώτο μου εκτυπωτή από την Κίνα, αναρωτιόμουνα γιατί έδωσα τόσα λεφτά για αυτόν, δεν έμοιαζε με αυτό που ήθελα. Έτσι όμως μέσα από το διαδίκτυο που μας δίνει πάρα πολλές γνώσεις αν ψάχνουμε σωστά, κατάφερα κι έφτιαξα έναν δικό μου, και σιγά σιγά έφτασα στο επίπεδο που μπορούσα να ξεκινήσω να φτιάχνω τα κομμάτια ενός ανθρωποειδούς ρομπότ. Την επόμενη χρονιά στην έκθεση του ΤΕΙ Καβάλας παρουσίασα το ρομπότ μου και κέρδισα το καλύτερο βραβείο στην Έκθεση, στην οποία οι διαγωνιζόμενοι ήταν φοιτητές.»

«Κι όσο βλέπω τα παιδικά πρόσωπα μπροστά μου σκέφτομαι όλη αυτή την πορεία που είχα εγώ με την ρομποτική και όλα όσα απέκτησα από την καθημερινή μου ενασχόληση με αυτή. Είναι σημαντικό οι γονείς να συνεχίζουν να υποστηρίζουν τα παιδιά τους με τον κάθε τρόπο!»

Ο Δημήτρης Χατζής είναι ένα παράδειγμα για το τι μπορεί να κάνει το ταλέντο που όλα τα παιδιά κρύβουν μέσα τους όταν αυτό συνδυαστεί με πάθος και μεράκι. Είναι ακόμη περισσότερο, μια απόδειξη. Απόδειξη ότι αυτός ο τόπος μπορεί να γεννήσει νέους ανθρώπους που καινοτομούν και την ίδια στιγμή χρειάζονται κάποιον να τους στηρίξει όσο αυτοί μας εκπλήσσουν μέρα με την μέρα, κάνοντας το όνειρο τους πραγματικότητα.


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *