Μετρώντας 5 χρόνια παρουσίας στον τομέα της τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης , ο φιλεκπαιδευτικός οργανισμός eduACT-Δράση για την Εκπαίδευση συνεχίζει να εντοπίζει τους τρόπους με τους οποίους τα παιδιά αναπτύσσουν μοναδικά  τις δεξιότητές τους, χτίζοντας με αυτόν τον τρόπο τους ηγέτες του μέλλοντος. Όντας ο αποκλειστικός διοργανωτής του διαγωνισμού εκπαιδευτικής ρομποτικής , έρευνας και καινοτομίας FIRST LEGO League σε Ελλάδα και Κύπρο , η eduACT διευρύνει  το πεδίο δράσης των παιδιών καθώς συμμετέχει για πρώτη φορά στον παγκόσμιο διαγωνισμό  – FIRST Global. Για πρώτη φορά θα δημιουργηθεί η «εθνική» μας ομάδα, που θα απαρτίζεται από παιδιά, που ζουν διάφορα σημεία στη χώρα μας και αγαπούν τη ρομποτική τόσο όσο και την ομαδικότητα και συνεργασία. Γιατί εκεί κρύβεται το κλειδί της επιτυχίας!

Το FIRST Global αποτελεί έναν ετήσιο διεθνή διαγωνισμό που στόχο έχει να ανακαλύψει και αναδείξει το πάθος για την Επιστήμη, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά ανάμεσα σε δισεκατομμύρια παιδιών . Μέσα από το διαγωνισμό, ομάδες από όλον τον κόσμο μαθαίνουν αξίες όπως η ομαδικότητα, η αλληλεγγύη, η συνεργασία, ενώ αποκτούν γρήγορα αυτοπεποίθηση για τα επιτεύγματά τους.

Η ιδέα

 Κατανοώντας τη σημασία αλλά και την αξία της γνώσης για την βελτίωση του μέλλοντος των παιδιών , η μη κερδοσκοπική οργάνωση FIRST προωθεί την εκπαίδευση μέσω STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) για όλους. Η επιτυχία της οργάνωσης βρίσκεται στον ενθουσιασμό των παιδιών όσο αυτά συνεργάζονται σε ομάδες δημιουργώντας το δικό τους ρομπότ με σκοπό να διαγωνιστούν σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο.

Χτίζοντας τις δεξιότητες των παιδιών στην επιστήμη, τη μηχανική και την τεχνολογία , το FIRST Global έχει στόχο να οδηγήσει τα παιδιά να συνεργαστούν σε παγκόσμιες δοκιμασίες .Έτσι, κάθε χώρα έχει την δυνατότητα να στείλει την δική της ομάδα παιδιών να την εκπροσωπήσει στην ετήσια Διεθνή  Ολυμπιάδα Ρομποτικής γνωστή ως FIRST Global Challenge. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της διοργάνωσης είναι το “πάντρεμα” κρατών που έχουν περισσότερη ανάγκη από STEM προγράμματα  με αυτά που τα έχουν ανεπτυγμένα

Πώς διεξάγεται

Κατά τη διάρκεια του  FIRST®  Global Challenge μια ομάδα από κάθε κράτος θα επιλέγεται τυχαία να συμμετάσχει σε μία συμμαχία αποτελούμενη από τρεις εθνικές ομάδες.  Κάθε φορά , δύο συμμαχίες αντιμετωπίζουν η μία την άλλη κατά την διάρκεια του τρίλεπτου robot game. Σκοπός είναι να αναπτυχθεί η ομαδικότητα και η συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια του robotgame

Η επιλογή της ομάδας

Η επιλογή των ομάδων αποφασίζεται σε εθνικό επίπεδο και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 14-18 ετών .Ενώ δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των παιδιών που θα την απαρτίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια των προπονήσεων , η τελική ομάδα που θα ταξιδέψει στο FIRST® Global Challenge περιορίζεται στα 3 – 5 παιδιά και 1 ενήλικα προπονητή-μέντορα. Το συνολικό κόστος για τον καθένα ανέρχεται περί τα 1.500 -2.500 δολάρια ενώ κάθε ομάδα οφείλει να φροντίσει να εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή της για την συμμετοχή της.

Πριν τον μεγάλο διαγωνισμό, ένα “robot kit”  θα σταλεί σε όλες τις ομάδες από όλες τις χώρες που συμμετέχουν προκειμένου οι μαθητές να το συναρμολογήσουν , παράλληλα με όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα που θα χρειαστούν . Ωστόσο , απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν οποιαδήποτε άλλα  πέρα από εκείνα που παρέχονται από την FIRS­­T ® . Μαζί με το “robot kit “ στα χέρια των παιδιών θα φτάσει και ένα εγχειρίδιο παιχνιδιού , περιέχοντας όλους τους κανόνες και τα σχέδια για το robot game. Με αυτό . Για να μπορέσει να επιτευχθεί ο σκοπός της διοργάνωσης, το game’s design επικεντρώνεται στο να προγραμματιστεί το ρομπότ να διεκπεραιώσει μια κοινή αποστολή αντιμετωπίζοντας ένα παγκόσμιο πρόβλημα , όπως είναι η εξασφάλιση της  καθαρότητας του νερού .

Η διαδικασία για τη σύσταση της ελληνικής αποστολής

Το Μάιο του 2018 θα γίνει το κάλεσμα για την εξεύρεση των μελών της ομάδας. Στη φάση αυτή θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ισότιμη συμμετοχή όλων των παιδιών χωρίς διακρίσεις! Αναφορικά με τους όρους συμμετοχής, είναι απαραίτητο όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος να α)στείλουν ένα motivation letter (έως 600 λέξεις) συνοδευόμενο από β)το CV (οποιαδήποτε μορφή του γίνεται αποδεκτή) ενώ γ) δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή σε κάποια από τις δράσεις που υλοποιεί η eduACT.  Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της υποβολής αιτήσεων,  μια τετραμελής επιτροπή που θα αποτελείται από δύο μέλη του Δ.Σ. της eduACT, ένα μέλος από τον εκπαιδευτικό κόσμο και συγκεκριμένα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τέλος ένα μέλος που θα προέρχεται  από τον επιχειρηματικό κόσμο, θα αξιολογήσει τις συμμετοχές  καταλήγοντας με αυτόν τον τρόπο στους πέντε φιναλίστ και στους δύο αναπληρωματικούς.

Η αξιολόγηση των συμμετοχών θα γίνει μέσω συνεντεύξεων, τον Ιούνιο του 2018 από μέλη του Δ.Σ. της eduACT. Στις συνεντεύξεις θα μπορούν να πραγματοποιηθούν και εκπρόσωποι των εταιριών που θα στηρίξουν την προσπάθεια αυτή. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής, τα παιδιά που απαρτίζουν την “εθνική” θα συναντηθούν και θα προπονηθούν σε διάστημα τριών εβδομάδων  τον Ιούλιο του 2018 από ομάδα προπονητών που θα συσταθεί  από την eduACT. Η προετοιμασία μέχρι και το ταξίδι στο εξωτερικό θα πραγματοποιηθεί στους χώρους που διαθέτει η eduACT στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ο διαγωνισμός

Φέτος, οι ομάδες μαζί με τα ρομπότ τους θα ταξιδέψουν μέχρι το Mexico City για τη δεύτερη χρονιά του FIRST®  Global Challenge. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 16-19 Αυγούστου 2018 στο Arena Ciudad de Mexico. Mε το τέλος του διαγωνισμού, τα ρομπότ επιστρέφουν μαζί με την ομάδα τους στη χώρα τους, έχοντας αποκομίσει πολλαπλά οφέλη και γνώσεις από αυτή τη μοναδική εμπειρία ζωής.

Υποστήριξη

Καθώς η ομάδα καλείται να εξεύρει πόρους τόσο για τον εξοπλισμό και τη συμμετοχή όσο και για τα μεταφορικά έξοδα και τα έξοδα διαμονής της, αναζητούμε εταιρίες και φορείς που θα στηρίξουν την προσπάθεια των παιδιών και την πρωτοβουλία αυτή που ξεκινά για πρώτη φορά στη χώρα μας!

Στοχεύοντας στην εκπαίδευση των νέων μέσω της διασκέδασης και της συνεργασίας , η eduACT με τις δράσεις αυτές, φέρνει πιο κοντά τα παιδιά από όλο τον κόσμο  . Με όπλα τη ρομποτική, μηχανική και τεχνολογία,  το φιλεκπαιδευτικό σωματείο αποδεικνύει πως τα παιδιά διαθέτουν όλες τις δεξιότητες να δώσουν λύσεις σε παγκοσμίου ενδιαφέροντος δοκιμασίες όπως είναι το νερό, η ασφάλεια, το ζωικό βασίλειο, οι φυσικές καταστροφές, μαθαίνοντας παράλληλα να συνεργάζονται μεταξύ τους , να γίνονται μέρος μίας παγκόσμιας κοινότητας και ως επακόλουθο να αφήνουν το δικό τους στίγμα στον κόσμο, βελτιώνοντας έτσι τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Κατηγορίες: EduactFIRST Global

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *