Ολοκληρώθηκε το φεστιβάλ εκπαιδευτικής ρομποτικής και μαθητικής καινοτομίας στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης

 

Πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Απριλίου οι τελετές βράβευσης των συμμετεχόντων του 1ου Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και μαθητικής καινοτομίας το οποίο διοργανώθηκε από το Δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης με την υποστήριξη της Eduact. Με σύνθημα «Τα παιδιά σχεδιάζουν το μέλλον των μεταφορών!», το πρόγραμμα απευθύνονταν σε μαθητές/τριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των τάξεων του Δημοτικού και Γυμνασίου του Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης. Συγκεκριμένα, προβλέπονταν η δημιουργία 20 ομάδων εργασίας, με τη συμμετοχή 110 μαθητών/τριών Δημοτικού και 30 μαθητών/τριών Γυμνασίου. Η θεματολογία των κατασκευών επιδείξεων ήταν ελεύθερη. Ύστερα από 8 συνεδρίες/ workshops, οι ομάδες παρουσίασαν τις κατασκευές τους σε δύο ειδικές εκδηλώσεις στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο, παρουσία του Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου, του Αντιδημάρχου Πολιτισμού Παύλου Κεσόγλου, του Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου Παιδείας Κοσμά Γυμνόπουλου  και του Προέδρου της Κοινότητας Αμπελοκήπων Γιάννη Χαλκίδη.

Σκοπός του προγράμματος εκπαιδευτικής ρομποτικής FLL είναι να εισάγει τους μαθητές στον κόσμο της τεχνολογίας, των μαθηματικών, των επιστημών και της μηχανικής, μέσα από μια διαδικασία διασκεδαστικής μάθησης και πρακτικής εφαρμογής. Οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό αποκτούν μια ολοκληρωμένη εμπειρία μάθησης, με την εκπαιδευτική ρομποτική ως εργαλείο μάθησης και ταυτόχρονης διασκέδασης. Σύμφωνα με έρευνες, το 50% των σημερινών εργασιακών διαδικασιών είναι τεχνικά αυτοματοποιημένες, υιοθετώντας νεοεισερχόμενες τεχνολογίες.. Η ενασχόληση με την κατασκευή τονώνει το ενδιαφέρον των μαθητών για τους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και της μηχανικής και τους καθιστά ενεργούς συμμετέχοντες στη διαμόρφωση της τεχνολογίας στο μέλλον τους. 

Οι μαθητές που ασχολούνται με την εκπαιδευτική ρομποτική αποκομίζουν πολλαπλά οφέλη. Η εκπαιδευτική ρομποτική βοηθά στην καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων ζωής, μέσα από την ένταξη σε μία ομάδα, τη συνεργασία και την τήρηση αξιών, οι μαθητές γίνονται πιο υπεύθυνοι και τονώνεται η αυτοπεποίθησή τους. Η συμμετοχή των μαθητών σε προγράμματα όπως το FLL, επομένως, έχει πολλαπλά οφέλη σε διάφορους τομείς της ζωής των παιδιών. Οι γνώσεις, οι δεξιότητες και οι εμπειρίες που αποκτούν μέσα από την ενασχόληση με το πρόγραμμα τους εφοδιάζει με τις κατάλληλες δεξιότητες του 21ου αιώνα, τους συνοδεύει στη μετέπειτα ζωή τους και τους προετοιμάζει ώστε να γίνουν οι επαγγελματίες του μέλλοντος.

 

Πηγές:

https://www.thestival.gr/eidiseis/draseis-polis/d-ampelokipon-menemenis-festival-ekp/

https://www.ampelokipi-menemeni.gr/olok-lirothike-to-festival-robotikis/