Ακολουθεί αυτούσια ανάρτηση από την επίσημη σελίδα του Πανεπιστημίου Franklin & Marshall των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής αναφορικά με τον απόφοιτο των προγραμμάτων μας, Μενέλαο Ράπτη. 

Ο πρωτοετής φοιτητής του πανεπιστημίου Franklin & Marshall των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Μενέλαος Ράπτης ήταν μόλις 7 ετών όταν έλαβε το πρώτο του τηλεσκόπιο - ένα δώρο έκπληξη από τον πατέρα του. Ο Μενέλαος είπε ότι το τέλειο μέρος για την παρατήρηση των άστρων είναι η γενέτειρά του, η Θεσσαλονίκη, μια πόλη-λιμάνι στον Θερμαϊκό Κόλπο του Αιγαίου Πελάγους.

"Μέσω της αστροπαρατήρησης μπόρεσα να αναπτύξω τη φαντασία μου και το ενδιαφέρον μου για το διάστημα - και να διατυπώσω κάποια ερωτήματα:  "Υπάρχει εξωγήινη ζωή σε άλλους πλανήτες; Ποια είναι τα όρια του σύμπαντος;"  δήλωσε ο Μενέλαος.  "Τότε ήταν που αποφάσισα να γίνω ο επιστήμονας που θα δώσει κάποιες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα". 

Το 2017, ο Μενέλαος ανακηρύχθηκε ο νεότερος Ευρωπαίος Πρέσβης του Διαστήματος, αφού κέρδισε έναν διαγωνισμό "Odysseus II", ο οποίος προκαλούσε τους διαγωνιζόμενους να απεικονίσουν το σύμπαν στο μέλλον.

"Αυτή ήταν η αρχή ενός πολύ όμορφου ταξιδιού μέσα στο μονοπάτι των φυσικών επιστημών", είπε. 

Επιπλέον, ο Μενέλαος ήταν μέλος της ελληνικής εθνικής ομάδας ρομποτικής της Eduact και συμμετέχει στο NASA Hackathon. Αυτό το εξάμηνο, θα ενταχθεί στην ομάδα φοιτητών του F&M που αναλύουν δεδομένα για το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA υπό την καθοδήγηση του Ryan Trainor, επίκουρου καθηγητή φυσικής.

Ο Μενέλαος μετέφερε το πάθος του για τους πλανήτες σε ένα ευρύτερο κοινό της πανεπιστημιούπολης. Βοήθησε στην υλοποίηση της πρώτης Διαστημικής Εβδομάδας του Κολλεγίου αυτό το μήνα. Η εκδήλωση περιελάμβανε καθηγητές και επισκέπτες ομιλητές που πραγματεύονται το πεδίο της αστροφυσικής - και όχι μόνο. 

"Το Franklin & Marshall College δεν είναι μόνο ένα μέρος για φοιτητές. Είναι ένα μέρος για πρωταγωνιστές. Για φοιτητές με όραμα να δημιουργήσουν κάτι νέο, να προωθήσουν το πάθος τους μέσα από τις ιδέες τους. Αισθάνομαι πολύ ευλογημένος που έχω την ευκαιρία να το υλοποιήσω αυτό σε ένα κορυφαίο ίδρυμα", δήλωσε ο Μενέλαος.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ.