3 χρόνια “Equity, Diversity, and Inclusion” - Μια συνέντευξη με τον συντονιστή της δράσης

Υλοποιείται για 3η συνεχόμενη χρονιά το πρόγραμμα “Ρομποτικής και Steam FLL στην χώρα μας, στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων. Ο σχεδιασμός του προγράμματος είναι μια συνεργασία του ΥΠΑΙΘ/ΙΕΠ με το Φιλεκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό - Eduact καθώς επίσης και τον Οργανισμό για την Αναγνώριση της Επιστήμης και της Τεχνολογίας - FIRST®. Σκοπός αποτελεί η αξιοποίηση της εξειδικευμένης γνώσης των δύο τελευταίων στον τομέα της ρομποτικής, προς όφελος μαθητών, μαθητριών και εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, ώστε να δημιουργηθεί μία κοινότητα υποστήριξης-ανταλλαγής τεχνογνωσίας και ανακάλυψης της γνώσης. Ακολουθούν οι σκέψεις του συντονιστή της δράσης, Μάριου Κατσαρού, μέσα από μία συνέντευξη μικρού μήκους.

Ποια ήταν η σχέση της δημόσιας εκπαίδευσης με την ρομποτική πριν την εκκίνηση του προγράμματος “Equity, Diversity, and Inclusion”; Υπήρξαν αντίστοιχες πρωτοβουλίες;

Η εκπαιδευτική ρομποτική έχει εισχωρήσει στην εκπαίδευση της χώρας μας τα τελευταία χρόνια. Υπήρχαν και υπάρχουν σχολεία που έχουν εισάγει και υλοποιούν ρομποτική είτε σε δραστηριότητες εκτός σχολικών ωρών είτε σαν μια δραστηριότητα του μαθήματος της πληροφορικής. Ποτέ όμως δεν είχε γίνει μια γενικευμένη προσπάθεια. Έτσι τη σχολική χρονιά 2020-2021 ο εκπαιδευτικός οργανισμός Eduact σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δημιούργησε το “Πρόγραμμα Ρομποτικής και Steam FLL” για παιδιά 4-16 ετών. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων. Την χρονιά 2020-2021 έγινε η πιλοτική εφαρμογή του σε 13 σχολεία της χώρας και από την χρονιά 2021-2022 και έπειτα έχει γίνει η γενίκευση του για όλα τα σχολεία της χώρας.

Γιατί πιστεύεις ότι είναι σημαντικό για παιδιά να έρχονται σε επαφή με την ρομποτική στα σχολικά τους χρόνια; Τι οφέλη αποκομίζουν, πέραν του τεχνικού μέρους; 

Η ρομποτική είναι ένας πολύ ανερχόμενος και σημαντικός κλάδος στην σημερινή αλλά και στην μελλοντική αγορά εργασίας. Επιπλέον το “Πρόγραμμα Ρομποτικής και Steam FLL” περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από απλά ενασχόληση με την Ρομποτική. Μέσα από το FIRST® LEGO® League οι μαθητές κατασκευάζουν, προγραμματίζουν, μαθαίνουν για ένα πραγματικό πρόβλημα του κόσμου και προσπαθούν να το επιλύσουν, καινοτομούν, διασκεδάζουν και όλα αυτά όντας μέλος μιας ομάδας. Μέσω του προγράμματος προωθείται η ανάπτυξη των ολιστικών δεξιοτήτων όπως είναι οι γνωστικές, οι σωματικές, δημιουργικής και κριτικής σκέψης, οι συναισθηματικές και οι κοινωνικές.

Πώς ανταποκρίνονται τα παιδιά στο πρόγραμμα έως τώρα, το έχουν αγκαλιάσει, δείχνουν ενθουσιασμό; 

Η ανταπόκριση των παιδιών στο πρόγραμμα είναι κάτι παραπάνω από θετική. Από την πρώτη στιγμή που ο εξοπλισμός φτάνει σε ένα σχολείο, οι εκπαιδευτικοί μου μεταφέρουν την ανυπομονησία των παιδιών ώστε να ξεκινήσει το πρόγραμμα. Είναι μια δραστηριότητα η οποία είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να διατηρεί το ενδιαφέρον τους και την ενασχόληση τους σε πολύ υψηλά επίπεδα καθ’όλη την διάρκεια ενός μαθήματος. Περιλαμβάνει ένα αγαπημένο παιχνίδι των περισσότερων παιδιών που είναι τα τουβλάκια LEGO® και τα συνδυάζει με πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και αποστολές. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος διοργανώνεται μια εκδήλωση εντός σχολείου όπου τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να γιορτάσουν το εκπαιδευτικό ταξίδι που πραγματοποίησαν και να παρουσιάσουν την δουλειά που έκαναν στους συμμαθητές, τους φίλους και την οικογένεια τους.

Τι σημαίνει για σένα προσωπικά να είσαι επικεφαλής μιας τέτοιας προσπάθειας; Θεωρείς ότι είναι δυνατόν να κάνει την διαφορά; 

Η πρώτη μου γνωριμία με την εκπαιδευτική ρομποτική ήταν όταν έλαβα μέρος ως εθελοντής στον πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής FIRST LEGO League και αντίκρισα για πρώτη φορά τον ενθουσιασμό και την χαρά των παιδιών που συμμετείχαν σε αυτήν την γιορτή έρευνας και καινοτομίας. Από εκείνη την στιγμή κατάλαβα την σημασία και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος στους μαθητές. Θεωρώ λοιπόν πάρα πολύ σημαντικό ότι είναι πλέον δυνατή η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος σε κάθε σχολείο της χώρας. Στόχος μας στον εκπαιδευτικό οργανισμό Eduact είναι να δώσουμε την δυνατότητα σε κάθε έναν μαθητή στην Ελλάδα να γνωρίσει τον όμορφο κόσμο της ρομποτικής. Με αυτόν τον γνώμονα προσπαθούμε να βρίσκουμε συνεχώς τρόπους να υποστηρίζουμε και να εξοπλίζουμε περισσότερα σχολεία αλλά και να δίνουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους. Το “Equity, Diversion & Inclusion” είναι ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης από τον οργανισμό FIRST το οποίο μας δίνει αυτή την δυνατότητα. Τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε υποστηρίξει περισσότερα από 70 σχολεία και παραπάνω από 2000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα. 30 σχολεία βρίσκονται σε ακριτικές περιοχές και νησιά ενώ φέτος είναι μεγάλη μας χαρά να υποστηρίζουμε και 10 ειδικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα αποδεικνύοντας έμπρακτα πώς η ρομποτική είναι για όλους.

Συνεπώς, κατανοούμε ότι το πρόγραμμα δεν καθισταται διόλου αμελητέο στην εκπαιδευτική καθημερινότητα των παιδιών. Η προσπάθεια τριών χρόνων συνεχίζεται!

Κατηγορίες: EduactFirst Lego League