Ο Κώστας Βασιλείου, Ιδρυτής και Πρόεδρος του Eduact και πρεσβευτής STEM προγραμμάτων & διαγωνισμών ρομποτικής της FIRST®στην Ελλάδα, πρωταγωνιστεί στην  καμπάνια Making It HappenGR – USA 

 «Η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες: ωριμάζει τον άνθρωπο, αλλάζει νοοτροπίες, μειώνει στο ελάχιστο την έννοια του ρίσκου. Τότε είναι που πρέπει να αφήσεις τον εαυτό σου ελεύθερο, να χρησιμοποιήσεις όλα σου τα ταλέντα και να εκτοξευτείς» αναφέρει ο Κώστας Βασιλείου. 

«Η ιδέα της Eduact γεννήθηκε το 2012. Ως εκπαιδευτικός, εκείνο το διάστημα συζητούσα με πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα κάτι που απασχολούσε όλους μας: μένουμε ή φεύγουμε; Η απάντηση ήταν ότι αγαπάμε τον τόπο μας, και ότι θέλουμε να προσφέρουμε όσα περισσότερα μπορούμε για να καταφέρουμε να τον αλλάξουμε. Κάπως έτσι οι δύο γίναμε δεκαπέντε, οι δεκαπέντε σαρανταπέντε και φτάσαμε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα», προσθέτει. 

Η ομαδικότητα έχει πολλαπλασιαστική δύναμη, και εκθετικό αποτέλεσμα. Όταν η ομάδα μεγαλώνει, τότε τα αποτελέσματα είναι περισσότερα και πολύ πιο δυνατά. Κι αυτό είναι κάτι μαγικό. 

«Στόχος των προγραμμάτων μας είναι να αναπτύξουν τα παιδιά ταλέντα, να καλλιεργήσουν δεξιότητες και να χρησιμοποιήσουν την κριτική τους σκέψη. Αρχικά, σχεδιάζαμε προγράμματα με βασικό όχημα το παιχνίδι στην εκπαιδευτική διαδικασία. Έτσι φτιάξαμε το The Future School Project, όπου ποιήματα, πίνακες ζωγραφικής, θεατρικά έργα κτλ αποτύπωναν την οπτική των παιδιών για το σχολείο του μέλλοντος. Έπειτα ήρθε το FIRST LEGO League, ο μεγαλύτερος διαγωνισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής, έρευνας και καινοτομίας στον κόσμο, ιδρυτικός οργανισμός του οποίου είναι η FIRST, στην Αμερική. Το σημαντικότερό του στοιχείο, για μένα, είναι ότι απευθυνόταν σε αγόρια και κορίτσια από διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα: οι ίσες ευκαιρίες και η προσβασιμότητα στη γνώση μπορούν εν δυνάμει να δώσουν λύσεις σε βασικά προβλήματα της κοινωνίας. Και μπορεί οι λύσεις αυτές να έχουν προέλθει και από τους μη έχοντες». 

Το FIRST LEGO League μας έφερε σε επαφή με την αμερικάνικη κουλτούρα και τη φιλοσοφία του αμερικανικού ονείρου: ότι όλα είναι πιθανά, και κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο αν έχεις ένα πολύ καθαρό όραμα 

«Καινοτομία είναι οι ιδέες που γίνονται πράξη – γι’ αυτό και με την εκπαίδευση, ως έννοιες, είναι συμβατές και αλληλοσυμπληρούμενες. Σε αυτό το πλαίσιο, καινοτομία είναι φως. Στην eduACT η κύρια δράση μας, το Ρομποτική για όλους, στοχεύει στην προώθηση της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Ελλάδα και βασίζεται στη δύναμη εθελοντών και εκπαιδευτικών όλης της χώρας. Μέσω αυτής εμπνεύσαμε πολύ κόσμο, πηγαίνοντας ενάντια σε κάθε διάκριση: δείξαμε αλλά κάναμε και τα ίδια τα παιδιά να κατανοήσουν ότι η προηγμένη τεχνολογία δεν είναι για ‘λίγους’: είναι κάτι που μπορούν να το γνωρίσουν όλοι, ανεξάρτητα από κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, τον τόπο που μένουν, τις προσδοκίες που έχουν για τη ζωή». 

«Ως εκπαιδευτικός οραματίστηκα μία εκπαίδευση για όλους, χωρίς όρια – και η αναγνώριση μιας προσπάθειας είναι σημαντική, γιατί δίνει μεγαλύτερη δυναμική στο όραμα: ο οργανισμός μας δέχτηκε σχετικά γρήγορα αναγνώριση – αυτό μας οδήγησε το 2014 στην Αμερική, όπου αναγνωρίστηκε η Ελλάδα και η προσπάθεια του οργανισμού Δράση για την Εκπαίδευση ως παγκόσμια καλή πρακτική. Το 2016, παιδιά Ρομά ταξίδεψαν στην Αμερική και βιώσαν την εμπειρία ενός παγκόσμιου πρωταθλήματος εκπαιδευτικής ρομποτικής. Το 2018 είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στο International Leadership Visitors’s Program όπου ως εκπαιδευτικός περιηγήθηκα σε οτιδήποτε καινοτόμο και δημιουργικό υπάρχει στα πανεπιστήμια της Αμερικής. Εκεί συνεργάστηκα με εξαιρετικές εταιρίες, κέρδισα έμπνευση και τεχνογνωσία. Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η συνεργασία σε αυτό το επίπεδο είναι δομικό στοιχείο στη λειτουργία ενός οργανισμού όπως ο δικός μας –και η αλληλεπίδρασή μας με την Αμερική έχει συμβάλλει πολύ σε αυτό». 

Το Αμερικάνικο στοιχείο έχει τριπλή υπόσταση στην όλη μας δράση: μας δίνει το παράδειγμα, μας δίνει το δίκτυο, μας δίνει την υποστήριξη 

Ανακαλύψτε και εσείς την ιστορία της Eduact στο παρακάτω βίντεο.

Δείτε εδώ όλη την ιστορία της Eduact και του Κώστα Βασιλείου https://mosaiko.gr/makingithappen/ekpaideysi/ 

Κατηγορίες: Eduact