Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε Τιμητική Εκδήλωση για την Εθνική Ομάδα Ρομποτικής «First Global Challenge Team Greece», η οποία εκπροσώπησε επίσημα την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής FIRST GLOBAL Challenge που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι 24- 28/10/2019 και κατάφερε να κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο για τον μηχανικό σχεδιασμό και την 6η θέση στην παγκόσμια γενική κατάταξη. 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Διγαλάκης, η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής κα Γκίκα, ο Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» κ. Ιωαννίδης, η κα Ζέτα Δούκα ως ambassador της Ελληνικής Ομάδας Ρομποτικής, Πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι εταιρειών.

Την εκδήλωση άνοιξε ο καθηγητής κ. Λουκάτος, εκπρόσωπος του Συλλόγου Ιμβρίων που παραχώρησε στην ομάδα την αίθουσα εκδηλώσεων του συλλόγου για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Στον χαιρετισμό του σημείωσε την ανάγκη που υπάρχει για την ένταξη της ρομποτικής στην εκπαίδευση και παρουσίασε το έργο του Συλλόγου Ιμβρίων στο Ελληνικό σχολείο στην Ίμβρο. Η κα Ζέτα Δούκα καλωσόρισε τους παρισταμένους και τόνισε ότι ο σκοπός της συνεργασίας της με την ομάδα είναι να διαδώσει το μήνυμα ότι η ρομποτική και οι νέες τεχνολογίες δεν είναι μόνο για τα αγόρια, αλλά και ότι και τα κορίτσια μπορούν να τα καταφέρουν και πρέπει να τους δίνεται η ευκαιρία να ασχοληθούν, αλλά και να σπάσει και ένα ακόμα ταμπού, ότι οι επιστήμες, η ρομποτική και η τεχνολογία είναι για ιδιαίτερα, περιθωριοποιημένα παιδιά (nerds / «σπασίκλες»). Η Τεχνολογία και οι επιστήμες είναι για όλους!

Ο Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Διγαλάκης δήλωσε ότι με χαρά αποδέχτηκε την πρόσκληση γιατί πιστεύει ότι τέτοιου είδους προσπάθειες πρέπει να τιμούνται και να αναδεικνύονται. Σημείωσε δε ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκεται μαζί με μελλοντικούς του συναδέλφους, καθώς και ο ίδιος είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός. Συνεχάρη την Εθνική Ομάδα Ρομποτικής «First Global Challenge Team Greece» για τις επιτυχίες της σε ένα κλάδο προκλητικό, ένα κλάδο του μέλλοντος, αυτόν της ρομποτικής. Ένα κλάδο που επεκτείνεται διαρκώς και σε περισσότερους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η εκπαιδευτική ρομποτική ήταν ένα όρος άγνωστος έως πριν λίγα χρόνια, που όμως αναπτύσσεται ταχύτατα: βλέπουμε να αυξάνονται οι συμμετοχές σε διαγωνισμούς και οι διακρίσεις. Η εκπαιδευτική ρομποτική εκθέτει τους μαθητές σε τομείς όπως η φυσική, τα μαθηματικά, η μηχανική, η πληροφορική με τέτοιο τρόπο ώστε να κατανοούν τις έννοιες αυτές χωρίς απλώς να τις αποστηθίζουν. Τα παιδιά μέσω της εκπαιδευτικής ρομποτικής μαθαίνουν να προγραμματίζουν, να καλλιεργούν την κριτική, τη λογική και τη μαθηματική τους σκέψη. Πρέπει να μπει στο σχολείο η εκπαιδευτική ρομποτική και μάλιστα από το Δημοτικό. 

Ο κ Κώστας Βασιλείου, Πρόεδρος του Φιλεκπαιδευτικού – Μη κερδοσκοπικού Σωματείου eduACT – Δράση για την Εκπαίδευση, συνεχάρη τα μέλη της ομάδας και τους προπονητές και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής FLL για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 13 – 16 Μαΐου 2020 στη Θεσσαλονίκη, στον οποίο αναμένεται να υποδεχτούμε στην χώρα μας πάνω από 1000 παιδιά από όλο τον κόσμο. 

Η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής κα Σίσσυ Γκίκα δήλωσε βαθύτατα συγκινημένη και ευγνώμων τόσο εκπαιδευτικά όσο και εθνικά, γιατί τα παιδιά είναι τα νιάτα του αύριο, είναι η Ελλάδα του αύριο. Η Ελλάδα της αριστείας, η Ελλάδα της προσπάθειας και της υπερπροσπάθειας. Τα παιδιά είναι η επένδυση της χώρας για το μέλλον.

Ο καθηγητής κ. Ιωαννίδης συνεχάρη την Εθνική Ομάδα Ρομποτικής ως Πρόεδρος τους Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με την έρευνα της τεχνολογίας, της πληροφορικής και της ρομποτικής και στηρίζει με κάθε τρόπο τέτοιες προσπάθειες. Τόνισε ότι δεν έχει σημασία το χρώμα του μεταλλίου, αλλά ότι τα παιδιά είναι εκεί σε μεγάλες διοργανώσεις και αγωνίζονται και είναι υπέροχο αυτό που κάνουν γιατί το τι κάνουμε μέσα στην Ελλάδα είναι σημαντικό για να κατακτήσουμε τον κόσμο. Επίσης, σημείωσε πόσο σημαντικό και ωραίο είναι ότι υπάρχουν κορίτσια στην ομάδα, μιας και έχει αποδειχτεί και επιστημονικά ότι οι μεικτές ομάδες πηγαίνουν στα πάντα καλά. Κλείνοντας, απευθυνόμενος στα παιδιά της ομάδας είπε πως «Ο Κόσμος είναι δικός σας και εμείς είμαστε μαζί σας». 

Ακολούθησε η επίδοση των Βεβαιώσεων Συμμετοχής Ολυμπιάδα Ρομποτικής FIRST GLOBAL Challenge στα μέλη της ομάδας από τον Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Διγαλάκη, την Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής αγωγής κα Γκίκα και τον Πρόεδρο του ΕΚ «Αθηνά» καθηγητή κ. Ιωαννίδη. Στο σημείο αυτό να υπογραμμίσουμε ότι στο Ντουμπάι ταξίδεψαν 8 από τα 22 μέλη της ομάδας, που εργάστηκαν για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα. 

Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό οι εκπρόσωποι της MEDASSET κ. Θωμόπουλος και της All For Blue κα Τοπούζογλου. Η «First Global Challenge Team Greece» συνεργάστηκε με τους εν λόγω φορείς στο πλαίσιο της έρευνας του φετινού θέματος της Ολυμπιάδας που ήταν «Ocean Opportunities», δηλαδή, απαιτείτο οι ομάδες να ερευνήσουν και να κατανοήσουν τα προβλήματα ρύπανσης των ωκεανών, ενώ το επόμενο διάστημα θα αναπτύξει το πρώτο ρομποτικό σκάφος για τον καθαρισμό των ακτών που θα χρησιμοποιείται στις δράσεις της All For Blue. 

Ακολούθησε η ανακοίνωση στις συνεργασίας στο κομμάτι της επιστημονικής έρευνας με τον κ. Αυγουστίνο Πανταζίδη, τον πρώτο Έλληνα που επιλέχθηκε από τον αμερικανικό διαστημικό οργανισμό AdvancingX για να συμμετέχει στον διαγωνισμό Career Astronauts Competition, ως εκπαιδευόμενος αστροναύτης. 

Η «First Global Challenge Team Greece» είναι μία πρωτοβουλία του Φιλεκπαιδευτικού – Μη κερδοσκοπικού Σωματείου eduACT – Δράση για την Εκπαίδευση και του εκπαιδευτικού Μη κερδοσκοπικού οργανισμού Mathisis. 

Για την First Global Challenge Team Greece 

Αναστάσιος Κόλλιας Δημήτριος Τσατραφίλης 

Head Coach Technical Coach 

Γνωρίστε την «First Global Challenge Team Greece» μέσω της σελίδας της στο Facebook – First Global Challenge Team Greece, στο Instagram – fgcteamgreece και στην ιστοσελίδα της www.gnrt.eu.  

Κατηγορίες: EduactFIRST Global

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *