Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΕΑΔΠ), το φιλεκπαιδευτικό Μη κερδοσκοπικό σωματείο Eduact – Δράση για την Εκπαίδευση, ο Δήμος Τρικκαίων (Τμήμα Παιδείας) και το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Θεσσαλίας, προσκαλούν εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Επιστημονική Εσπερίδα με θέμα «Εκπαιδευτική ρομποτική, Δράσεις έρευνας και καινοτομίας με παιδιά Δημοτικού-Γυμνασίου στο σύγχρονο Ελληνικό σχολείο». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 18:00-21:00 στο Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα.

Στόχος της εσπερίδας είναι η ενημέρωση δασκάλων και εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (όλες οι ειδικότητες) σε σχέση με ζητήματα εισαγωγής της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και των πρακτικών Σχεδιαστικής σκέψης (Design thinking) στο καθημερινό γίγνεσθαι των σχολείων.

Επιπλέον, ενόψει της διοργάνωσης του Περιφερειακού Διαγωνισμού Θεσσαλίας τον ερχόμενο Φεβρουάριο στο Βόλο με ευθύνη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Eduact, στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς θα παρουσιαστεί ο φετινός διαγωνισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής, έρευνας και καινοτομίας FIRST® LEGO® League: CARGOTM CONNECT. O FLL μετρά ήδη 23 χρόνια σε περισσότερες από 110 χώρες, αφορά παιδιά ηλικίας 9 έως 16 ετών και η στόχευσή του αναφέρεται στην ενίσχυση όχι αυστηρά τεχνολογικών αλλά και οριζόντιων δεξιοτήτων.

Εκτενής ενημέρωση θα υπάρξει και σχετικά με τo πρόγραμμα “Ρομποτική & STEAM FLL” του οποίου έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η πιλοτική εφαρμογή καθώς και η επιμόρφωση περισσότερων από 140 εκπαιδευτικών σε δημόσια σχολεία και πλέον έχει εγκριθεί η γενικευμένη υλοποίησή του στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων κάθε σχολείου της χώρας. Τέλος, στο μεγαλύτερο μέρος της εκδήλωσης, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το πρόγραμμα και να εξοικειωθούν με τα σετ και κιτ ρομποτικής σε ένα ανοιχτό βιωματικό εργαστήρι με τη βοήθεια έμπειρων εκπαιδευτών.

Πρόγραμμα

17.30-18.00 Προσέλευση – Εγγραφές
18:00-18:05 Σύντομος χαιρετισμός (κ. Μιχάλης Λάππας, Πρόεδρος Μουσείου Τσιτσάνη, Εκπρόσωπος του Δήμου Τρικκαίων)
18:05-18:10 Σύντομη παρέμβαση (Δρ Βασίλης Κωτούλας, Οργανωτικός Γραμματέας του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Θεσσαλίας, Σ.Ε.Ε ΠΕ70)
18:10-18:20 Σύντομες παρεμβάσεις εκπροσώπων Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων
18:20-18:35 «Η Εκπαιδευτική Ρομποτική ως διαθεματικό πλαίσιο ανάπτυξης οριζόντιων δεξιοτήτων» (Δρ. Σπύρος Κούριας, Συμβασιούχος Διδάσκων, Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Αγωγής ΠΘ)
18.35-18.50 «Εκπαιδευτική Ρομποτική, Αναλυτικό πρόγραμμα και Εργαστήρια δεξιοτήτων: νέες δεδομένα, αναδυόμενες προκλήσεις και προβληματισμοί» (Δρ. Αλέξανδρος Καπανιάρης, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Πληροφορικής ΠΕ86, ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Θεσσαλίας)
18:50-19:00 Εκπαιδευτικές/ερευνητικές δράσεις του Κέντρου Διεθνούς
Εκπαίδευσης του ΠΘ (κ. Χαράλαμπος Σαμαντζής, Υπεύθυνος ευρωπαϊκών
προγραμμάτων του ΠΘ).
19.00-19.10 Ο διαγωνισμός Ρομποτικής, Έρευνας και Καινοτομίας FLL: Παρουσίαση της εκδήλωσης FLL Thessaly (κ. Βασίλης Τάνης, Eduact)
19:10-20:45 Βιωματικό FLL Workshop για εκπαιδευτικούς: Παρουσίαση του FLL,
του προγράμματος δεξιοτήτων και του εκπαιδευτικού εξοπλισμού. (κ. Δημήτρης Σίσκος, Ο3/Eduact)
21.00 Κλείσιμο εκδήλωσης

Στους/στις συμμετέχοντες θα χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση παρακολούθησης καθώς και αναμνηστικά δώρα.

Η προσέλευση αφορά περιορισμένες θέσεις και θα είναι εξασφαλισμένη μόνο κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος στη σχετική ηλεκτρονική φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdPyDXfECHXJHicG-mFQtp2ep5qu11_cnSsjXLh-ZMlRIIFNg/viewform

Διοργάνωση Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων (Τμήμα
Παιδείας) και του ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας. Με την υποστήριξη της Eduact