The Inventors

Photography

Η ομάδα The Inventors είναι η νεοσύστατη ομάδα αγωνιστικής ρομποτικής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας και διαγωνίστηκε φέτος για πρώτη φορά στον διαγωνισμό FLL. Η ομάδα μας αποτελείται από 10 μέλη (5 κορίτσια και 5 αγόρια) ηλικίας 10 και 11 ετών. Διαγωνιστήκαμε στον Εθνικό Τελικό στη Θεσσαλονίκη όπου και κατακτήσαμε την πρώτη θέση, εξασφαλίζοντας την πρόσκληση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής «FIRST® LEGO® League World Festival 2019», που διοργανώθηκε στο Houston, Texas στις 17-20 Απριλίου 2019 και στο οποίο συμμετείχαν οι κορυφαίες 108 ομάδες από όλο τον κόσμο.

Πήγαμε στο Houston, κυνηγήσαμε την ευκαιρία που μας δώθηκε και και είμαστε πανευτυχής που φέραμε πίσω στην Ελλάδα το πρώτο της κύπελλο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα!

Η ομάδα μας κατάφερε, ανάμεσα σε 108 ομάδες από όλο τον κόσμο, να κερδίσει την 1η θέση στην κατηγορία Project Research και επιπλέον να είναι προτεινόμενη στις 7 απο τις 9 κατηγορίες του διαγωνισμού. Συνολικά οι κριτές μας έδωσαν Άριστα στις 23 από τις 27 κατηγορίες στις οποίες αξιολογηθήκαμε!

Επιστρέψαμε πίσω στην Ελλάδα με γεμάτες βαλίτσες. Βαλίτσες γεμάτες αναμνήσεις, εμπειρίες και πολλές πολλές μικρές και μεγάλες στιγμές τις οποίες θα θυμόμαστε για πάντα. Στιγμές και ερεθίσματα που δεν είχαμε φανταστεί ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα. Αυτά που είδαμε και ζήσαμε θα είναι καθοριστικά ερεθίσματα για όλους μας. Το φετινό μας ταξίδι έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Photography

NGK

Photography

Η ομάδα NGK (Next Generation Kids) είναι μία ομάδα ρομποτικής του 2ου Δημ. Σχ. Καλυβίων που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2017. Η ομάδα προέρχεται από ένα δημόσιο δημοτικό σχολείο στην πόλη Καλύβια, 35Km νοτιοανατολικά της Αθήνας.

Γνώρισαν τον διαγωνισμό First Lego League στην πρώτη τους συμμετοχή στον προκριματικό της Αθήνας τον Φεβρουάριο του 2018. Εκεί η ομάδα όχι μόνο έκανε μία εξαιρετική εμφάνιση, αλλά κατάφερε επίσης να φέρει τα εξής αποτελέσματα:

• Πρόκριση στον εθνικό τελικό της Θεσσαλονίκης
• 3η θέση στη γενική κατάταξη ανάμεσα σε 37 ομάδες
• 3η θέση στο Robot Game
• Βραβείο Ομαδικότητας (Core Values)
• Προτεινόμενη ομάδα για βραβεία παρουσίασης του project, Ευγενούς Επαγγελματισμού και τέλος, Στρατηγικής και Καινοτομίας του Robot Design

Στον εθνικό τελικό που έγινε στη Θεσσαλονίκη τον Μάρτιο του 2018 η ομάδα NGK κατάφερε να φέρει τα εξής αποτελέσματα.
• 1η Πανελλαδική θέση και βραβείο προγραμματισμού στο πεδίο Robot Design
• 5η Πανελλαδική θέση στο Robot Game
• 2η καλύτερη βαθμολογία στο All Star Robot Game μεταξύ των 12 καλύτερων ομάδων της Ελλάδος.
• 3η θέση στην τελική κατάταξη
• Η 3η θέση την έφερε στο FIRST® LEGO® League Estonian Open International https://www.firstlegoleague.ee/open2018/ , 06th -08th of June 2018.

Η συμμετοχή της ομάδας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό της Εσθονίας στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς ξεπέρασε κάθε αρχική προσδοκία της ομάδας. Εκτός από την εμπειρία που απέκτησε, συμμετέχοντας σε ένα υψηλού επιπέδου διαγωνισμό, έφερε επίσης τα εξής αποτελέσματα:
• 18η Παγκόσμια θέση ανάμεσα στις 100 καλύτερες ομάδες του κόσμου από 80 χώρες και 5 Ηπείρους, στο Robot Game (Robot Performance)
• 94.4% Βαθμολογία στο Robot Design
• 95.5% Βαθμολογία στο Project
• 97.7% Βαθμολογία στα Core Values
• Τέλος, 95.9% Γενική Βαθμολογία Κατάταξης

Στον φετινό προκριματικό της Αθήνας, 16 κ 17 Φεβρουαρίου 2019 στο Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής κατάφερε να προκριθεί στον τελικό της Θεσσαλονίκης που διεξήχθη στη HELEXPO ΔΕΘ, 16 και 17 Μαρτίου 2019.

Τα αποτελέσματα του τελικού έφεραν την ομάδα στην πρώτη θέση στην καινοτομία εκπροσωπώντας πλέον, με πρόταση και διαδικασία κρίσεων, τη χώρα μας στο Global Innovation Award The 2019 INTO ORBIT Global Innovation Award will be held June 30 – July 2, 2019 in San Jose, CA, USA.

Επιπλέον, η ομάδα NGK κατέκτησε τη 2η πανελλαδικά θέση ανάμεσα σε 54 ομάδες που συμμετείχαν στον μεγάλο τελικό, από 160 αρχικά ομάδες, γεγονός που της έδωσε το εισιτήριο για το https://www.firstchampionship.org/houston FIRST CHAMPIONCHIP APRIL 17 – 20 HOUSTON, TX. Οι επιδόσεις της ομάδας στον τελικό επισφραγίστηκαν και με πέντε προτεινόμενα βραβεία: Έρευνας και Καινοτόμου Λύσης (στην κατηγορία Project), Έμπνευσης (στην κατηγορία Core Values) και Προγραμματισμού – Στρατηγικής και Καινοτομίας (στην κατηγορία Robot Design).

Στο WF Championship, Houston η ομάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη έως τώρα επιτυχία της. Επέστρεψε με Παγκόσμια πλέον διάκριση κερδίζοντας το βραβείο κριτών ως η ομάδα με την καλύτερη επίδοση σε όλους τους τομείς του διαγωνισμού. Επίσης, χαρακτηρίστηκε παράδειγμα σκληρής δουλειάς και προσπάθειας. Επιπλέον στον ίδιο διαγωνισμό κατατάχθηκε 8η στον κόσμο στο Robot Game, που αποτελεί την καλύτερη θέση που έχει λάβει ποτέ ελληνική ομάδα.

Τέλος, ήταν προτεινόμενη για βραβείο παρουσίασης στο project και προγραμματισμού στο Robot Design.

iRobot

Photography

Η iRobot είναι η ομάδα που εκπροσωπεί τα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη και ασχολείται με την εκπαιδευτική ρομποτική από το 2014-2015. Έκτοτε έχει σημαντικές διακρίσεις σε όλους τους Πανελλήνιους και Παγκόσμιους Διαγωνισμούς της FLL.

Τη σχολική χρονιά2016-2017 κατέκτησε το1οβραβείο στο διαγωνισμόFLLκαι εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής στο St.Louis.

Την επόμενη σχολική χρονιά 2017-2018  κατέκτησε ξανά το1ο βραβείο στο διαγωνισμό FLL και εκπροσώπησε για ακόμα μία φορά τη χώρα μας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής στοDetroit. 

Τη φετινή χρονιά, 2018-2019, η ομάδα κατέκτησε την 3η θέση στον Πανελλήνιο διαγωνισμό και ετοιμάζεται τώρα να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Παγκόσμιο διαγωνισμό της FLL στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης.

Βασικά χαρακτηριστικά των iRobot είναι η αγάπη τους για την τεχνολογία και την έρευνα αλλά και η πίστη τους στο ομαδικό πνεύμα. Η ομάδα έχει ταυτότητα… της αρέσει να παίζει ηθικά και δίκαια γιατί δίνει μεγάλη βάση στον ευγενή επαγγελματισμό.

GreekCodersK12

Photography

Η εθελοντική ομάδα κώδικα και ρομποτικής GreekCodersK12, δραστηριοποιείται στο Coding Club που ίδρυσε το 2015 η καθηγήτρια Πληροφορικής και Μαθηματικός κα Σταυρούλα Μισθού στο 7ο Γυμνάσιο Αθηνών. Για 3 χρόνια οι δράσεις της ομάδας ήταν ενταγμένες σε εξωδιδακτικά προγράμματα στα οποία συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες από το 7ο Γυμνάσιο και 7ο ΓΕΛ Αθηνών.

Από το 2018 η ομάδα είναι ανεξάρτητη και φιλοξενείται στο σπίτι της προπονήτριας κας Σταυρούλας Μισθού. Συνολικά στο Coding Club έχουν συμμετάσχει 50 παιδιά (ομάδες project,αγωνιστική ομάδα ρομποτικής, εθελοντές, βοηθοί). Η ομάδα δεν έχει χορηγούς, είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, δέχεται μικρού ύψους δωρεές και για τη συμμετοχή της σε διαγωνισμούς έχει καταφύγει σε δανεισμό.

O στόχος του Coding Club-GreekCodersK12 είναι η δημιουργία μιας ομάδας που θα δώσει σε κάθε παιδί την ευκαιρία να μάθει προγραμματισμό, να αποκτήσει ψηφιακό εγγραμματισμό και δεξιότητες που απαιτούνται τον 21ο αιώνα.

Η περίπτωση του Coding Club-GreekCodersK12 καταγράφηκε ως «Καλή Πρακτική» στο Ευρωπαϊκό Έργο DISCOVER από το Πολυτεχνείο Κρήτης-2018.

Ενδεικτικές συμμετοχές/projects: Athens Science Festival, «Η Φυσική Μαγεύει», Ευρωπαϊκό Έργο Horizon 2020 Up2University ΕΜΠ, πρόγραμμα Python-Py4HS Πολυτεχνείο Κρήτης, Astro Pi Mission Zero.

Συμμετοχή στο διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής, έρευνας και καινοτομίας, FIRST LEGO League Greece 2018-2019 INTO ORBIT. Κατάκτηση 1ου Βραβείου στην «Έρευνα» για την πρωτότυπη κατασκευή μας VRScεnt, η οποία βελτιώνει την ψυχολογική κατάσταση των αστροναυτών βοηθώντας τους να παραμένουν συνδεδεμένοι με τη Γη μέσω εικονικής πραγματικότητας και όσφρησης (wearable mobile VR). 4η θέση στη Γενική Κατάταξη ανάμεσα σε 160 ομάδες πανελλαδικά. Πρόκριση στο Open International FLL 2019 στη Σμύρνη. Την ομάδα θα εκπροσωπήσουν: Μαρία Κουτσουμπού, Γιώργος Ζάχος, Ιουλία Οσανττσίβ, Κλέιντι Ντριγιάι.

Συμμετοχή στο διαγωνισμό FLL GREECE 2017-2018 HYDRODYNAMICS. 1ο βραβείο «Ευγενούς Επαγγελματισμού» και 2η θέση στον προκριματικό. Στον τελικό, 1ο Βραβείο στην «Έρευνα» και Αναπληρωματικοί για το «Global Ιnnovation Awards» για την «έξυπνη» κατασκευή μας NeroAlert, οποία ενημερώνει τον καταναλωτή όταν εντοπίζει υπερκατανάλωση νερού σε οικήματα.

Photography

RobotBirds

Photography

Η ομάδα μας RobotBirds είναι μια ανεξάρτητη παρέα, που αποτελείται από 9 παιδιά Γυμνασίου – Λυκείου από διάφορα σχολεία και περιοχές της Αττική.   Τα παιδιά γνωρίστηκαν πέρυσι στο πλαίσιο που προγράμματος Steam Yourself της Αμερικάνικής Πρεσβεία στην Αθήνα, του UtechLab του Ιδρύματος Ευγενίδη και της Eduact.   Οι προπονήσεις μας φιλοξενούνται στο UTECH LAB του Ιδρύματος Ευγενίδη και φέτος, ενώ δεν υπάρχει στην Αθήνα το εν λόγω πρόγραμμα.

Συμμετέχουμε για 2η συνεχή χρονιά στον η FIRST LEGO LEAGUE. Στον  Μεγάλο Τελικό της Ελλάδας FLL Into Orbit 2018-2019, καταφέραμε να έχουμε την τιμή και τη χαρά να εκπροσωπήσουμε την χώρα μας στο FIRST  LEGO LEAGUE  Open International που θα λάβει χώρα στον Λίβανο  στις 14 με 16 Ιουνίου. Επίσης, να κερδίσουμε το βραβείο των κριτών Rising Star , καθώς ήμασταν υποψήφιοι για τα βραβεία Μηχανικού Σχεδιασμού στο Robot Design και  Έρευνας και Παρουσίασης στο Project.

Η Λύση που προτείνουμε για το project είναι ένα Σεληνιακό όχημα με μια φορητή μονάδα καλλιέργειας φυτών.   Το rover  θα εξετάζει στοχευόμενες περιοχές, καταλληλότερες για αποικισμό με περισσότερη ακρίβεια. Θα κάνει αυτοψία για εξακρίβωση αλλά και εμπλουτισμό των δεδομένων από τους δορυφόρους. Θα περιέχει ένα θερμοκήπιο, που σε περίπτωση ολοκλήρωσης και επιτυχίας της εξερεύνησης, θα αποτελέσει θεμελιώδες κομμάτι της διαστημικής βάσης, καθώς θα συντελέσει μακροπρόθεσμα και στη διατροφή των αστροναυτών.

Τέλος καταθέσαμε την ιδέα μας στον διαγωνισμό που διεξήγαγε ο Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος για λογαριασμό της NASA «NASA Space Exploration Campaign». Η ιδέα μας συμπεριλήφθηκε στην επίσημη απάντηση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού στην NASA και παρουσιάσαμε την πρόταση μας στην ημερίδα του ΕΛΔΟ “Hellas to the Moon” σε όλη την επιστημονική κοινότητα που θα συμβάλλει για την πραγματοποίηση αυτού του εγχειρήματος.  Θα έχουμε τη χαρά να στείλουμε το πείραμα μας στη Σελήνη με την 1η Ελληνική Αποστολή με τη βοήθεια και τη στήριξη εξαίρετων ειδικών και επιστημόνων.

Photography

C’ EST LA VIE

Photography

Η Ομάδα C’ est la vie – 8ο Γυμνασίου Καλαμαριάς, δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2017 από τον νέο Γυμνασιάρχη, κύριο Παμπουκίδη Χαράλαμπο, κι απαρτίστηκε από μέλη των παλαιών ομάδων Πληροφορικής και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, των οποίων ηγούνταν η καθηγήτρια της Πληροφορικής κυρία Λαυρεντιάδου Ελεονώρα. Η σύμπραξη των δύο ηγετικών καθηγητών και η αλληλεπίδραση παλιών και νέων μαθητών στην νέα ομάδα ρομποτικής C’ est la vie δημιούργησε μια πολύμορφη δυναμική κι εργατική παρέα.

Εμπνευστές του ονόματος της ομάδας ήταν η κυρία Λαυρεντιάδου με τον κύριο Παμπουκίδη, όπου επέλεξαν το όνομα βασιζόμενοι στη ζωή και τις δράσεις του Δημήτρη Αντωνίου, παλιού μαθητή του σχολικού συγκροτήματος, που σε ηλικία 15 ετών έμεινε τετραπληγικός από τροχαίο έξω από το σχολείο. Ο Αντωνίου είναι για τους μαθητές της ομάδας C’ est la vie κινητήριος δύναμη, εμπνευστής και συνοδοιπόρος σε πολλές δράσης της ομάδας ρομποτικής.

Η ομάδα από την ημέρα της σύσταση της διακρίθηκε λαμβάνοντας:

1) Βραβείο «Παλαιότερου Προπονητή Ρομποτικής» στη διοργάνωση First Lego League, ο προπονητής της ομάδας κ. Παμπουκίδης (Μάρτιος 2018).

2) 3η θέση Programming Award για τον ευφυή προγραμματισμό του lego ρομπότ στο FLL – Hydrodynamics Hellas 2018 (8-9.3.2019).

3) 1ο Βραβείο στο «Κλικ Προστάτευσε το» η μαθήτρια Αναστασία Κωνσταντινίδου, για φωτογραφία που ανεδείκνυε το πόσο μικρoί είμαστε στην αντιμετώπιση του φυτοπλαγκτόν στο Θερμαϊκό Κόλπο (Μάιος 2018).

4) Διάκριση στο 10ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής στο ΝΟΗΣΙΣ 2018, για πρωτότυπη ιδέα χρήσης δύο Hydrobot σε εντοπισμό και περιορισμό πετρελαιοκηλίδας (Μάιος 2018).

5) Συμμετοχή στο Stand του ΝΟΗΣΙΣ ως μια από τις δέκα πιο καινοτόμες ιδέες του 10ου Μαθητικού Συνεδρίου στη 15η Διεθνή έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (Μάιος 2018).

6) 1ο Βραβείο στο διαγωνισμό: «Επενδύοντας στην Εκπαίδευση και την Καινοτομία» που συνδιοργανώθηκε μαζί με το European Ideas Network (EIN) στο Ολύμπιον θέατρο ανάμεσα από 17 ομάδες της Βόρειας Ελλάδος, τον Οκτώβριο 2018.

7) Συμμετοχή στο σεμινάριο: “Investing in Education and youth”, της ΕΙΝ στις Βρυξέλλες το Δεκέμβριο του 2018 ως έπαθλο για το 1ο βραβείο καινοτομίας μετά από εισήγηση και φιλοξενία της Ελληνίδας Ευρωβουλευτίνας κυρίας Μαρίας Σπυράκη.

8) 1η θέση στην κατηγορία Core Values έλαβαν το “TeamWork” Award για την ομαδική εργασία και παρουσίαση κάθε τομέα που δραστηριοποιείται η ομάδα στο FLL – into orbit Finals Hellas 2019.

9) 7η Θέση στην πανελλήνια κατάταξη ανάμεσα σε 354 διαγωνιζόμενες ομάδες Πανελλαδικά στο FLL- into orbit 2019 εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο FLL Open Lebanon International 2019.

10) Διάκριση στο 11ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής στο ΝΟΗΣΙΣ 2019, για την πρωτότυπη ιδέα μέτρησης μάζας του αστροναύτη (Μάιος 2019).

11) 1ο Βραβείο στο 3rd YouSmile – του Χαμόγελο του Παιδιού 2019, για τον άνθρωπο που είναι η έμπνευση και η δύναμη της ομάδας C’ est la vie, τον Δημήτρη Αντωνίου.

Photography

PC GEEKS

Photography

Η ομάδα ρομποτικής PC GEEKS αποτελείται από τους:

 1. Πρωταγόρα Κατσιμίχα
 2. Χρήστο Καραγιάννη
 3. Γαβριήλ Ιωαννίδη
 4. Έκτορα Παπαδόγιαννη
 5. Κρίτων Κατσιμίχα
 6. Τάσο Σπανό – Καπαντώνη
  Προπονητές:
 7. Σταμάτης Καραγιάννης
 8. Σωτήρης Κατσιμίχας.
  Οι PC GEEKS είμαστε μία αμιγώς ιδιωτική ομάδα (δεν ανήκουμε σε κάποια σχολική μονάδα ή
  οργανισμό). Είμαστε μία ομάδα φίλων (συμμαθητών από το Δημοτικό), διασκορπισμένοι πλέον σε
  διάφορα Γυμνάσια. Μας ενώνει (εκτός από την φιλία) και η αγάπη για την ρομποτική.
  Τα τελευταία χρόνια έχουμε συμμετάσχει σε πολλούς Πανελλήνιους διαγωνισμούς ρομποτικής. Τα πιο
  πρόσφατα:
  Συμμετοχή FLL 2018 (Hydrodynamics).
  Θέμα δικού μας project: Ανακυκλοφορία νερού στα κτίρια & εξοικονόμηση ενέργειας – νερού
  Ειδικό Βραβείο Innovative solutions.
  Συμμετοχή FLL 2018 (Life in space).
  Επιτυχία στον προκριματικό διαγωνισμό της Αθήνας και συμμετοχή στον τελικό.
  Τελικός Θεσσαλονίκης:
 • Επίτευξη 8ης θέσης Πανελλαδικά.
 • Αντιπροσώπευση της Ελλάδας στον παγκόσμιο διαγωνισμό που θα λάβει χώρα τον Ιούνιο στο
  Λίβανο.
 • Προτεινόμενοι για σειρά βραβείων.
 • Λάβαμε το 2ο βραβείο Robot design.
  Κύριοι άξονες της ενασχόλησής μας με την ρομποτική:
   Είναι (ένα από τα) αγαπημένα μας αντικείμενα. Μας αρέσει η προσέγγιση της συνεχούς
  βελτίωσης, της διόρθωση λαθών, της ανακάλυψη νέων τεχνικών. Προσπαθούμε να
  συνδέσουμε τα επιτεύγματά μας στην ρομποτική με τις καθημερινές μας συνήθειες (τρόπος
  σκέψης, οργάνωσης, συνεργατικότητα κλπ.)
   Είναι ένας τρόπος να συγκεντρώνεται η ομάδα μας.
   Βασική μας αρχή είναι το «ευ – αγωνίζεσθε».
  Είμαστε υπερήφανοι & σίγουροι ότι θα εκπροσωπήσουμε επάξια την Ελλάδα στον Παγκόσμιο
  Διαγωνισμό ρομποτικής!

Space Maniacs

Photography

Οι Space Maniacs είναι μία ομάδα φίλων με έδρα το Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης. Ο Γιώργος, ο Γιώργος, ο Θάνος, ο Θωμάς, ο Κωνσταντίνος, ο Σταύρος, ο Χρήστος και ο Χρήστος… Οχτώ παιδιά διαφορετικών ηλικιών (10-14 ετών), αλλά με κοινά ενδιαφέροντα και πάθος για τη ρομποτική, την επιστήμη και φυσικά τα LEGO. Ήρθαν κοντά μέσω της eduACT και ξεκίνησαν το ταξίδι του FIRST LEGO League 2018-2019 – Into Orbit με χαρά και πολλή όρεξη.

Το ταξίδι αυτό ήταν διασκεδαστικό αλλά και δύσκολο καθώς χρειάστηκε να διαθέσουν πολλές από τις ώρες τις ημέρας σε προπονήσεις και έρευνα. Τα παιδιά διάβασαν, μίλησαν με μέντορες, έκαναν καινούργιους φίλους, έμαθαν και εφάρμοσαν ανθρώπινες αξίες, ανακάλυψαν και ανέπτυξαν δεξιότητες.

Στα πλαίσια του διαγωνισμού, το πρόβλημα που εντόπισαν και αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης για το project τους είναι η επικοινωνία των αστροναυτών με τους ανθρώπους στη Γη όταν οι πρώτοι βρίσκονται στη «σκοτεινή» πλευρά της Σελήνης. Πρότειναν λοιπόν την τοποθέτηση δύο δορυφόρων στα σημεία Lagrange L2 και L4 μεταξύ της Γης και της Σελήνης, επιτυγχάνοντας την αναμετάδοση του σήματος και επομένως την πολυπόθητη επικοινωνία.

Στον προκριματικό της Θεσσαλονίκης 9-10/2/2019 συμμετείχαν και τα οχτώ παιδιά από όπου και προκρίθηκαν στον μεγάλο τελικό.

Στον τελικό 16-17/3/2019 κατάφεραν να συμμετάσχουν τα έξι μέλη της ομάδας και κέρδισαν τη 2η θέση για το project τους στην κατηγορία “Research”. Στο robot game συγκεντρώνοντας 116 πόντους κατέλαβαν την 24η θέση, ενώ στη γενική κατάταξη, οι Space Maniacs, ήταν 9οι .

Με την 9η θέση της γενικής κατάταξης κέρδισαν και την πρόκριση για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σμύρνης στην Τουρκία όπου τρία από τα μέλη της ομάδας θα εκπροσωπήσουν και την Ελλάδα στις 22-26/5/2019.

Μ Rast – Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη

Photography

Στον πανελλήνιο τελικό κερδίσαμε την πρώτη θέση στο Knockout Cup, την πρώτη θέση στο Gracious Professionalism της κατηγορίας Core Values, ενώ τερματίσαμε τρίτοι στο Robot Game.

Η ομάδα μας αποτελείται από 10 μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου (3 κορίτσια και 7 αγόρια) Το θέμα που ερευνήσαμε για το project είναι η κοσμική ακτινοβολία και καινοτόμους τρόπους για την προστασία των αστροναυτών από αυτήν.

XAppy-Robofighters

Photography

Η ομάδα των ΧΑppy- Robofighters αποτελείται από 12 μέλη, μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου, 1 μέντορα, μαθήτρια Γ΄ Λυκείου και δύο προπονήτριες. Συστάθηκε για πρώτη φορά πέρυσι με στόχο να εκπροσωπήσει  τον Ορθόδοξο  Ιεραποστολικό Σύλλογο του Μεγάλου Βασιλείου στον διαγωνισμό ρομποτικής του FLL . Το όνομά της προέρχεται  από τις δύο βασικές αξίες που χαρακτηρίζουν τις κατηχητικές ομάδες του Συλλόγου μας. Τη Χαρά και τον Αγώνα, γι’ αυτό και ως Χαρούμενες Αγωνίστριες αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε και στον διαγωνισμό του FLL.

Κατά την πρώτη μας συμμετοχή στον διαγωνισμό το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό, αλλά όχι ικανό να μας χαρίσει την πρόκριση.  Έτσι, φέτος  η προετοιμασία μας έγινε πιο εντατική. Με καλή συνεργασία και συντονισμἐνη προσπάθεια κατορθώσαμε  να προκριθούμε στον τελικό όπου και, με τη βοήθεια του Θεού, κατακτήσαμε την 12 θέση στη γενική κατάταξη. Τα θετικά σχόλια των κριτών, καθώς και το βραβείο ομαδικότητας που κερδίσαμε έγιναν τα κίνητρά μας για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας κάνοντας το μεγάλο βήμα  να συμμετάσχουμε σ΄ ένα  παγκόσμιο πρωτάθλημα. Μετά από πολυήμερη προετοιμασία ευελπιστούμε,  με οδηγό μας τον Χριστό, να εκπροσωπήσουμε επάξια την Πατρίδα μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα  στην Σμύρνη.

R.O.V.E.R.

Robotic Outerspace Viability of Environment Research

Photography

Ρομποτική έρευνα κατοικησιμότητας του εξωδιαστημικού περιβάλλοντος

Ρομποτική έρευνα κατοικησιμότητας του εξωδιαστημικού περιβάλλοντος
Η ομάδα R.O.V.E.R. αποτελείται από τρία παιδιά Γυμνασίου της περιοχής Συκεών Θεσσαλονίκης με αγάπη για την Τεχνολογία , την Ρομποτική και την Αστρονομία. Φίλοι από την ίδια γειτονιά και μόνο με το ένα από τα μέλη της Ομάδας να έχει προηγούμενη εμπειρία σε Διαγωνισμούς Ρομποτικής (συμμετοχή του Λιάμπα Παναγιώτη στον Διαγωνισμό FLL του 2017 και στον Διεθνή Διαγωνισμό στην Ουγγαρία), ενθουσιάστηκαν με την ανακοίνωση του θέματος του φετινού Διαγωνισμού που αφορούσε το Διάστημα και αποφάσισαν να δημιουργήσουν την ομάδα R.O.V.E.R και να συμμετάσχουν στον Διαγωνισμό Ρομποτικής FLL 2018 INTO ORBIT.
Αποφάσισαν να στηριχτούν στις δικές τους δυνάμεις τόσο για την προετοιμασία του Robot Game που απαιτεί την κατασκευή εξαρτημάτων για το Robot του Διαγωνισμού όσο και τον προγραμματισμό του για την εκτέλεση των Αποστολών με συγκεκριμένο τρόπο .Για το σκοπό αυτό κατασκευάσαμε το τραπέζι και το εγκαταστήσαμε σε χώρο της Οικίας ενός από τα παιδιά , ώστε στον ελεύθερο χρόνο τους να ασχολούνται δημιουργικά κατασκευάζοντας και προγραμματίζοντας το Robot με τους Προπονητές της Ομάδας να έχουν Συμβουλευτικό και Συντονιστικό Ρόλο. Στο κομμάτι του Project που αποτελεί το δεύτερο μέρος του Διαγωνισμού και έχοντας επίσης σαν Hobby την κατασκευή και προγραμματισμό Ρομποτικών Κατασκευών με Πλακέτες Arduino ,αποφάσισαν να κατασκευάσουν πάνω σε ένα αυτοκινούμενο όχημα ένα σύστημα από αισθητήρες Θερμοκρασίας, Υγρασίας, Ραδιενέργειας , Ακτινοβολίας που μεταδίδονται ασύρματα σε Βάση Δεδομένων και μπορούν να απεικονιστούν τόσο μέσω Internet όσο και σε Εφαρμογή για κινητό που κατασκεύασαν οι ίδιοι. Σκοπός του Οχήματος είναι να
παρέχει στους Αστροναύτες τα απαραίτητα στοιχεία για την κατοικισιμότητα ή όχι των προς εξερεύνηση Πλανητών. Με την προσπάθειά τους αυτή που ξεκίνησε το καλοκαίρι του Ιούλιο 2018 και συνεχίστηκε μέχρι τους δύο εγχώριους διαγωνισμούς κατάφεραν στα προκριματικά της Θεσσαλονίκης να έρθουν δεύτεροι στο Robot Game και στον Πανελλήνιο Τελικό να πάρουν 1ο Βραβείο στο Robot Design , 9η θέση στο Robot Game και να εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό που γίνεται 27 Μαΐου με 01 Ιουνίου στην
Μοντεβιδέο της μακρινής Ουρουγουάης.

RoboticAlienzzz

Photography

Το όνομά μας είναι RoboticAlienzzz και η ρομποτική για μας αποτελεί ένα συναρπαστικό ταξίδι στη μάθηση μέσω των νέων τεχνολογιών και του προγραμματισμού. 

     Η γνωριμία μας με τον κόσμο της Ρομποτικής ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017, διάστημα κατά το οποίο συγκροτήθηκε η ομάδα μας, γεγονός που μας ώθησε στο να αναπτύξουμε δεξιότητες πιο οργανωμένα και να εμπλακούμε στη μελέτη ποικίλων γνωστικών αντικειμένων, όπως η Φυσική, τα Μαθηματικά, η Τεχνολογία, η Ιστορία κ.τ.λ.

     Στις 15 Φεβρουαρίου 2018, κατά τους προκριματικούς αγώνες Ρομποτικής στην Αθήνα, βρεθήκαμε στην ευχάριστη θέση να προκριθούμε ανάμεσα στους επιτυχόντες για τους αγώνες που θα λάμβαναν χώρα στη Θεσσαλονίκη από τις 2 έως 4 Μαρτίου του ίδιου έτους. Η χαρά και η ικανοποίησή μας ήταν απερίγραπτη όταν στους αγώνες αυτούς κατακτήσαμε την 12η θέση και καταλάβαμε τη 2η θέση στην ειδική κατηγορία «Project Presentation».

     Η φετινή χρονιά μας επεφύλασσε αρκετές εκπλήξεις. Η προετοιμασία μας ξεκίνησε τον Οκτώβριο, ωστόσο, λίγο πριν αλλάξει η χρονιά, αντιμετωπίσαμε την πρόκληση της αλλαγής του επικεφαλής και προπονητή της ομάδας μας, γεγονός το οποίο μας ώθησε στο να βρούμε νέες ισορροπίες μέσα στην ομάδα και να ανανεώσουμε τις ιδέες και τους στόχους μας. 

    Με χαρά και ενθουσιασμό τον Φεβρουάριο του 2019 πληροφορηθήκαμε ότι η ομάδα μας προκρίνεται στον τελικό που θα διεξαγόταν στη Θεσσαλονίκη. Στους αγώνες που έλαβαν χώρα στη συμπρωτεύουσα κατακτήσαμε την 14η θέση, πράγμα το οποίο μας εξασφάλισε τη συμμετοχή μας στον παγκόσμιο πρωτάθλημα ρομποτικής που θα διεξαχθεί σε λίγο καιρό (22-25 Μάη) στην Τουρκία.

    Μαζί με τους προπονητές μας, κύριο Ανδρουλάκη Δημήτρη (coach), Καπρούλια Σωτήρη (project coach) και Τριανταφυλλοπούλου Μαρία (core values) και με όπλο τα εφόδια που έχουμε κατακτήσει μέσα από την ενασχόλησή μας με τη ρομποτική είμαστε έτοιμοι για κάθε πρόκληση και -γιατί όχι- για τη νίκη!

Photography

MEKTECH

Photography

H ομάδα μας, η MEKTECH,  ξεκίνησε το 2014 με όραμα την γνωριμία νέων παιδιών με την εκπαιδευτική ρομποτική.  Προερχόμαστε από ιστορικό τοπικό πολιτιστικό σύλλογο, την Μορφωτική Ένωση Καταφυγιωτών στην Κατερίνη,  από όπου και προκύπτουν τα τρία πρώτα γράμματα της ομάδας, ΜΕΚ. H ομάδα μας συμμετέχει ανελλιπώς στον πανελλήνιο διαγωνισμό FLL Greece και τα τελευταία δύο έτη έχει προκριθεί και στους αντίστοιχους παγκόσμιους διαγωνισμούς. Το moto μας είναι πως :

Η επιτυχία είναι το αποτέλεσμα του κόπου και του χρόνου που είσαι εξαρχής αποφασισμένος να καταβάλλεις.

Τα παιδιά μας είναι η οικογένεια μας. Όλοι μαζί δουλεύουμε σκληρά αλλά δεν παραλείπουμε ποτέ να διασκεδάσουμε κυρίως με το αγαπημένο μας bowling και τις σπαζοκεφαλιές.

Ο προπονητής μας, Καραλέκας Γιώργος είναι μαζί μας σταθερά από την ίδρυση της ομάδας και είναι η ψυχή κυριολεκτικά της ομάδας.

Πιστεύουμε στις αξίες του FLL, δρούμε ομαδικά, ερευνούμε και στοχεύουμε κυρίως στην καινοτομία. Θέλουμε να μάθουμε μέσα από την διαδικασία του διαγωνισμού.

Τέλος, φιλοδοξούμε τα παιδιά μας μέσα από την ομάδα αυτή να στρέψουν το βλέμμα τους αργότερα στην επιστήμη, στην έρευνα, να αναπτύξουν κριτική σκέψη και πάνω από όλα να εξελιχθούν σε νέους ανθρώπους που θα βρίσκουν λόγους να παραμείνουν στην χώρα τους.

Κατηγορίες: First Lego League

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *