Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι κοινό μπορεί να έχει ο Steve Jobs και ο Bill Gates; Ψάχνοντας την απάντηση ανάμεσα σε αυτά που ενέπνευσαν τους δύο ισχυρότερους στον τομέα των νέων τεχνολογιών θα βρει κανείς πως εκείνο που τους συνδέει είναι η συμμετοχή σε επιστημονικές καλοκαιρινές κατασκηνώσεις και εξωσχολικές δραστηριότητες !

 

 

Γνωρίζοντας πως τα παιδιά μας είναι καλό να διατηρούνται δραστήρια και ενεργά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, το φιλεκπαιδευτικό μη κερδοσκοπικό σωματείο eduACT δημιούργησε την καλύτερη διαφυγή μέσα από το θερινό κατασκηνωτικό του πρόγραμμα.

Όλη η έμπνευση της ομάδας που βρίσκεται πίσω από την “Sea, Sun + Fun, S.T.E.A.M & Robotics Camp” εδώ και πέντε συναπτά χρόνια,  αντλείται από τα παιδιά και στόχος είναι η παροχή διασκέδασης , χαράς και γνώσεων μέσα από παιχνίδια ανάπτυξης των δεξιοτήτων τους. Έτσι, και τη φετινή χρονιά, εκπαιδευτικοί, εθελοντές και διοργανωτές της eduACT, σχεδίασαν και υλοποίησαν το καταλληλότερο κατασκηνωτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει εκπαιδευτικές και διασκεδαστικές δραστηριότητες μέσα στο ιδανικότερο καλοκαιρινό περιβάλλον που συνδυάζει θάλασσα και φύση μιας και είναι η πρώτη που έφερε την ρομποτική τους θερινούς μήνες. Ανοίγοντας και κλείνοντας ουσιαστικά το καλοκαίρι με δύο κατασκηνωτικές περιόδους τον Ιούνιο και τον Αύγουστο, η eduACT προετοίμασε μαγικά ταξίδια ειδικά σχεδιασμένα για όλα τα παιδιά που αγαπούν την τεχνολογία και τη ρομποτική , ιδίως όταν αυτή συνδυάζεται με παιχνίδι.

Παρόν , παρελθόν και μέλλον στάθηκαν αφορμή για να ανακαλύψουν τα παιδιά τις έννοιες: επιστήμη , φυσική , μαθηματικά ,γεωμετρία, μηχανική, τέχνη, τεχνολογία και προγραμματισμός τη φετινή χρονιά. Διαφορετικές εποχές , διαφορετικά χαρακτηριστικά καλούν τα παιδιά να προσαρμόσουν τις ρομποτικές κατασκευές τους και να πειραματιστούν αντιμετωπίζοντας κάθε μέρα και μια διαφορετική πρόκληση . Το «ταξίδι στον χρόνο» άλλωστε είναι πάντα ένα μυστήριο που όλοι θέλουμε να λύσουμε.

Έχει αποδειχθεί επιπλέον πως η ρομποτική , αν και σχετικά πρόσφατη μέθοδος μαθησιακής προσέγγισης , βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, να επιλύουν προβλήματα της καθημερινότητας , να είναι δημιουργικά αλλά και να εφαρμόζουν στην πράξη όσα διδάσκονται στο σχολείο. Έτσι, καλλιεργείται η ομαδικότητα αλλά και τα ηγετικά χαρακτηριστικά των παιδιών μαζί με τις δεξιότητές τους, στοιχεία απαραίτητα για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Ένας επιπλέον όμως «νεωτερισμός» που φέρνει η eduACT με τη ρομποτική κατασκήνωση είναι ότι την καθιστά προσβάσιμη σε όλα τα παιδιά χωρίς καμία διάκριση. Αποτέλεσμα αυτού, η συμμετοχή παιδιών από όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι και το Δροσερό της Ξάνθης , κορίτσια και αγόρια, ελληνόπουλα και μη. Ακόμα και για εκείνα όμως που αδυνατούν να συμμετάσχουν , η eduACT «παντρεύοντας» δύο δράσεις της , την “Μάχη για τα Όνειρά τους” και το Sea, Sun + Fun, S.T.E.A.M & Robotics Camp και κατάφερε να δώσει την ευκαιρία σε ιδιώτες να χρηματοδοτήσουν την συμμετοχή όσων παιδιών επιθυμούσαν.

«Ταξίδι στον χρόνο»

Μέσα στο διάστημα μίας εβδομάδας, 17 -24 Ιουνίου, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να διασκεδάσουν καθημερινά παίζοντας διάφορα παραθαλάσσια αθλήματα και να διευρύνουν τις γνώσεις τους μέσα από εργαστήρια ρομποτικής και S.T.E.A.M. δραστηριότητες  ενώ λίγο πριν τον ύπνο η βραδινή ψυχαγωγία έπαιρνε την σκυτάλη. Οι επιστήμονες του camp με απίστευτα υλικά κατάφεραν να κατασκευάσουν ό,τι επιθυμούσαν για να φτάσουν στην εποχή που επιθυμούσαν ενώ εξοικειώθηκαν περισσότερο με την τεχνολογία και τον προγραμματισμό μέσα από τα παιχνίδια.

Κάθε ημέρα ήταν και μια διαφορετική στάση: από την εποχή των δεινοσαύρων στα ‘80s, και έπειτα από την Αναγέννηση στο διαστημικό μέλλον, κάθε εποχή αποτελούσε μια νέα πρόκληση και μια αφορμή για να μάθουμε καινούργια πράγματα. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία για επιπλέον συμβουλές και μυστικά! Κάθε μεσημέρι ένα ανοιχτό εργαστήρι με μηχανικά κόλπα (engineering tips) φρόντισε να εμπλουτίσει τις γνώσεις  των λάτρεις της

Επιπλέον, οι μεγαλύτεροι κατασκηνωτές έλαβαν μέρος σε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο επιχειρηματικότητας και ηλεκτρονικού επιχειρείν, το Kid Startupper. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αποσαφηνίσουν έννοιες όπως το επιχειρώ και το βιογραφικό, αλλά και να εισαχθούν για πρώτη φορά στην πρώτη πλατφόρμα επιχειρηματικότητας και να δημιουργήσουν το δικό τους προφίλ.

Τα παιδικά χαμόγελα των αυριανών ηγετών κατέκτησαν τις εγκαταστάσεις του Skouras Camp και τα έφεραν πιο κοντά, χαρίζοντας τους μοναδικές αναμνήσεις που θα φέρουν για πάντα μαζί τους.  Νέες εμπειρίες, δυναμισμός, επιπλέον γνώσεις, περισσότερο γέλιο και άφθονο παιχνίδι είναι μόνο λίγα από αυτά που κάθε παιδί πήρε μαζί του φεύγοντας, ενώ για την eduACT το ταξίδι συνεχίζεται με την δεύτερη κατασκηνωτική περίοδο του ζεστού Αυγούστου..

Ποιες θα είναι οι επόμενες αποστολές των παιδιών; Τι θα κατασκευάσουν ; Θα καταφέρουν να λύσουν τους γρίφους; Απομένει λίγο μόνο διάστημα για να μάθουμε την απάντηση.. Έως τότε, οι συμμετοχές είναι για ακόμα ανοιχτές!

Δηλώστε συμμετοχή εδώ: https://eduact.org/kataskinosi


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *