Για 4η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται το Πρόγραμμα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής από την Eduact με την υποστήριξη της Ελληνικός Χρυσός.
Για τέταρτη σχολική χρονιά τα παιδιά και οι νέοι του Δήμου Αριστοτέλη θα παρακολουθήσουν εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής και καλλιέργειας κοινωνικών δεξιοτήτων, ειδικά σχεδιασμένα για τις ανάγκες της περιοχής, από την εκπαιδευτική ομάδα της Eduact, σε συνεργασία με την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός.

Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται στις τοπικές κοινότητες του Στρατωνίου, του Νεοχωρίου, της Μεγάλης Παναγίας και του Παλαιοχωρίου  στη Β.Α. Χαλκιδική, και οι κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη έχουν αγκαλιάσει με θέρμη το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, γεγονός που το καθιστά άκρως επιτυχημένο.

Η συνέχισή του προγράμματος για τέταρτη χρονιά επιβεβαιώνει την έμπρακτη στήριξη της Ελληνικός Χρυσός στην τοπική κοινωνία όπου δραστηριοποιείται, προσφέροντας στα παιδιά και τους νέους την ευκαιρία να αναπτύσσουν τις δεξιότητες, γνωστικές και κοινωνικές, που θα τους καταστήσουν τους υπεύθυνους πολίτες του αύριο.

Η συνεργασία της Ελληνικός Χρυσός με τον καταξιωμένο εκπαιδευτικό φορέα Eduact για το πρόγραμμα «Μικροί Επιστήμονες στο Δήμο Αριστοτέλη» βραβεύτηκε το 2020 στα Hellenic Responsible Business Awards. 

Πρόγραμμα 2021 – 2022

Πιο συγκεκριμένα, φέτος, έχοντας πλέον σημαντική εμπειρία στο αντικείμενο, θα ασχοληθούν και με το διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής FIRST® LEGO® LEAGUE, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων (172915/2020). Το εν λόγω πρόγραμμα εισάγει την επιστήμη, την τεχνολογία, την μηχανική και τα μαθηματικά (STEM) σε παιδιά ηλικίας 4-16 μέσω διασκεδαστικής, συναρπαστικής, πρακτικής μάθησης. Οι συμμετέχοντες αποκτούν πραγματική εμπειρία επίλυσης προβλημάτων μέσω ενός καθοδηγούμενου, παγκόσμιου προγράμματος ρομποτικής, χτίζοντας μαζί ένα καλύτερο μέλλον. Οι μαθητές οργανώνονται σε ομάδες, μαθαίνουν και συνεργάζονται, με αποκορύφωμα της προσπάθειας τους τη συμμετοχή τους σε έναν τοπικό διαγωνισμό – έκθεση που θα διοργανωθεί στην κοινότητά τους. Τα παιδιά χαράσσουν λαμπρή πορεία για τον τόπο τους!

Θεματική Προγράμματος 

Περιπέτειες στον κόσμο της βιώσιμης ανάπτυξης, των μεταφορών και της καινοτομίας με όχημα την εκπαιδευτική ρομποτική και καταδύσεις στον κόσμο των social media για τους νέους του Δήμου Αριστοτέλη!

Η θεματική της σεζόν FLL 2021-2022 εξερευνά τον τομέα των μεταφορών. Τα μικρότερα παιδιά, ηλικίας 4-5 ετών, θα κατασκευάσουν μακέτες μαθαίνοντας με διασκεδαστικό τρόπο βασικές αρχές όπως η κίνηση και η μεταφορά. Τα παιδιά ηλικίας 6-9 ετών θα κατασκευάσουν μακέτες, οι οποίες θα περιέχουν ένα κινητό μέρος, το οποίο κληθούν να προγραμματίσουν. Η μεγαλύτερη ηλικιακά κατηγορία, θα κατασκευάσει και θα προγραμματίσει ένα ρομπότ, ώστε να εκτελεί εντολές πάνω σε μια ειδικά διαμορφωμένη πίστα. Επιπλέον, θα κληθεί να πραγματοποιήσει μια έρευνα, ώστε να παρουσιάσει καινοτόμο λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα που σχετίζεται με τον τομέα των μεταφορών. Για τα παραπάνω εργαστήρια θα χρησιμοποιηθεί εξοπλισμός της LEGO Education. 

Ο τομέας των μεταφορών είναι άμεσα συνδεδεμένος με το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη. Στόχος του φετινού προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες να προβληματιστούν και να αναζητήσουν καινοτόμες λύσεις, σε καθημερινά προβλήματα της κοινότητας τους, που συνδέονται με το θέμα των μεταφορών, έχοντας πάντα στο μυαλό περιβαλλοντικά κριτήρια, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η κυκλική οικονομία και η κλιματική αλλαγή.  

Οι έφηβοι της περιοχής θα εμπλακούν ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία, αναλαμβάνοντας το ρόλο του προπονητή στις ομάδες παιδιών μικρότερης ηλικίας. Παράλληλα, θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν το σύντομο εργαστήριο ‘Social Media – Benefits and Dangers’. Στο εργαστήριο αυτό, θα ενημερωθούν μέσω θεωρητικών και πρακτικών δραστηριοτήτων, για τη σωστή χρήση, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.   

Τα εργαστήρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, S.T.E.A.M (το πολύπτυχο Science, Technology, Robotics, Engineering, Arts, Mathematics) και το workshop Social Media – Benefits and Dangers, θα λάβουν χώρα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, με κατάλληλο εξοπλισμό. 

Ειδικά για την περίοδο 2021-22, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, για την ασφάλεια των συμμετεχόντων και του εκπαιδευτικού προσωπικού κατά της διασποράς της Covid-19.

Λίγα λόγια για την Eduact

Το Φιλεκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Eduact -“Δράση για την Εκπαίδευση”, καταργεί τα σύνορα της τυπικής εκπαίδευσης του σήμερα και εισάγει νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, για όλα τα παιδιά του αύριο. Μέσα στην εξαετή του θητεία στον χώρο της μη τυπικής εκπαίδευσης και ιδιαίτερα με έμφαση στις νέες τεχνολογίες, τον κώδικα και την εκπαιδευτική ρομποτική, η Eduact λαμβάνει πρωτοβουλίες στον χώρο της σύγχρονης εκπαίδευσης εφαρμόζοντας πρακτικές που έχουν στόχο την εισαγωγή της καινοτομίας στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Με όραμα να δημιουργήσει ένα καλύτερο αύριο, με καινοτομία και ποιότητα στην εκπαίδευση, η Eduact δίνει έμφαση στην ισότιμη συμμετοχή όλων των κοινωνικών ομάδων σε προγράμματα που διαμορφώνουν νέους με ηγετικά χαρακτηριστικά και κοινωνική ευαισθησία. 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Eduact, 2311286369 

info@eduact.org

Λίγα λόγια για την Ελληνικός Χρυσός 

Η Ελληνικός Χρυσός είναι μια μεταλλευτική εταιρεία χρυσού, αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου, με έδρα την Αθήνα. Από το 2003 μέχρι και σήμερα αναπτύσσει και λειτουργεί με υπευθυνότητα, ασφάλεια και υπό τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους, τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη ΒΑ Χαλκιδική, τα οποία αποτελούνται από τρία μεταλλευτικά έργα: Μεταλλείο Στρατωνίου-Μαύρων Πετρών, Μεταλλείο Ολυμπιάδας, Έργο Σκουριών. 

Συνεχίζοντας μία μεταλλευτική ιστορία 25 αιώνων, η Ελληνικός Χρυσός επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, δίνοντας ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και συμβάλλοντας στην ευημερία της τοπικής κοινωνίας με επενδύσεις που ξεπερνούν το $1 δισ., απασχόληση περίπου 2.000 εργαζόμενων, ενεργή στήριξη των τοπικών προμηθευτών και σημαντικές επενδύσεις σε πρωτοβουλίες και έργα υποστήριξης της τοπικής κοινωνίας. 

Από το 2012, λειτουργεί ως θυγατρική της Eldorado Gold Corporation, μίας καναδικής μεταλλευτικής εταιρείας με 25 χρόνια εμπειρίας στην έρευνα, ανάπτυξη και λειτουργία μεταλλείων ανά τον κόσμο.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Έρικα Ξηρουχάκη, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων, 214-6870000, Erika.Xirouchaki@gr.eldoradogold.com

Κατηγορίες: EduactWorkshops* Robotics