Συντονιστήκαμε  όλοι στις οθόνες μας στις 18 Δεκεμβρίου για να παρακολουθήσουμε τον Τελικό και την Τελετή Απονομής του FIRST Global RoboCo Challenge, όπου την χώρα μας εκπροσωπούσε η Εθνική Ομάδα.

Πρόκειται για μια πρόκληση που εκτυλίσσεται  στο RoboCo, ένα βιντεοπαιχνίδι για PC που αναπτύχθηκε από την Filament Games σε συνεργασία με την FIRST Global.

Η απόδοση της FIRST Global Challenge Team Greece την κατέταξε στο Top 10 του κόσμου  εξασφαλίζοντάς της την πρόκριση στον μεγάλο τελικό! Στο παιχνίδι, οι ομάδες κατασκεύασαν και έλεγξαν ρομπότ για να κατακτήσουν δύσκολες προκλήσεις εμπνευσμένες από εφαρμογές ρομποτικής στον πραγματικό κόσμο. Η πρόκληση διήρκησε από την 1η Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου 2021 και ανέθεσε στους συμμετέχοντες να παίξουν το RoboCo στον υπολογιστή τους, καταγράφοντας τις καλύτερες προσπάθειές τους σε κάθε γύρο. 

Διακρίσεις

Η Ελληνική Εθνική Ομάδα Ρομποτικής κατέλαβε την 9η θέση στην γενική κατάταξη του Τελικού του RoboCo Challenge.  Επίσης, βραβεύτηκε Χάλκινο Μετάλλιο για το ταχύτερο ρομπότ στον πρώτο γύρο του Διαγωνισμού!

Συγχαρητήρια στην Ομάδα και τον Προπονητή της, κ. Αναστάσιο Κόλλια! Η επιμέλεια και η συστηματική προσπάθειά τους επιβραβεύτηκαν για άλλη μια φορά.

Η Ομάδα 

Η Ελληνική Εθνική Ομάδα ξεκίνησε ύστερα από πρωτοβουλία του Φιλεκπαιδευτικού Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Eduact – Δράση για την Εκπαίδευση. H Eduact εισάγει  νέα εκπαιδευτικά προγράµµατα για όλα τα  παιδιά του αύριο στη Ελλάδα από το 2013, μέσα από καινοτόμες δράσεις που καλλιεργούν τις δεξιότητες του μέλλοντος. Ακρογωνιαίος λίθος του έργου μας αποτελεί η εισαγωγή της εκπαιδευτικής ρομποτικής στα εργαστήρια δεξιοτήτων από την πιλοτική τους κιόλας εφαρμογή.

Το 2018 η Eduact κατάφερε να εντάξει τη χώρα μας στο χάρτη της παγκόσμιας διοργάνωσης της Ολυμπιάδας Ρομποτικής FIRST GLOBAL Challenge. Ακολούθησε ανοιχτό κάλεσμα που απηύθυνε σε μαθητές και μαθήτριες της χώρας μας και σήμερα, η ομάδα αποτελείται από 30 παιδιά από όλη την Ελλάδα ηλικίας 14 – 18 χρονών, που επιλέχθηκαν, βάση των γνώσεων τους στον προγραμματισμό και την ρομποτική, την ενασχόληση τους με τις επιστήμες, την εμπειρία τους από συμμετοχές σε αντίστοιχες εθνικές και παγκόσμιες διοργανώσεις αλλά και το κίνητρο να έχουν μια τέτοια ευκαιρία στη γνώση. Τα παραπάνω αξιολογήθηκαν από ειδική επιτροπή, απαρτιζόμενοι από εκπαιδευτικούς ακαδημαϊκούς και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του αρμόδιου για τη διοργάνωση στην Ελλάδα φορέα – Eduact – ώστε να γίνει η τελική επιλογή των εκπροσώπων.