Ο Πρόεδρος και Ιδρυτής της Eduact Κώστας Βασιλείου επισκέφθηκε τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης, όπου μια ομιλία του έδωσε το έναυσμα δημιουργικότητας και καινοτομίας σε παιδιά ΣΤ Δημοτικού. Οι παρευρεσκόμενοι βίωσαν αυτή την εμπειρία κάπως έτσι…

[Πηγή: Πρότυπα Εκπαίδευτήρια Θεσσαλονίκης]

Η γνώση είναι όπως ένα ταξίδι: Προετοιμαζόμαστε, ψάχνουμε, ζούμε!

Έτσι έκλεισε την ομιλία του ο κύριος Κώστας Βασιλείου, ιδρυτής και Πρόεδρος της Eduact και πρεσβευτής STEM προγραμμάτων και διαγωνισμών ρομποτικής της FIRST® στην Ελλάδα. Ο κύριος Βασιλείου βρέθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας και τη γέμισε με ιδέες, ενέργεια και… έμπνευση! Ήρθε με μία βαλίτσα γεμάτη LEGO. Τοποθέτησε ένα απ’ αυτά πάνω σε κάθε μία καρέκλα. Άνοιξε μια μικρή θήκη και έβγαλε κάποια μικρότερα σακουλάκια με LEGO και τα κόλλησε προσεκτικά κάτω από κάθε κάθισμα. Ακόμα και η μπλούζα του ήταν τμήμα της παρουσίασης. Κάθεται στην καρέκλα και περιμένει τα παιδιά μας.

Η ΣΤ’ Τάξη καταφθάνει με τους δασκάλους της γεμίζοντας την αίθουσα με ενέργεια. Τα παιδιά μας παραξενεύονται με τα τουβλάκια που βρίσκουν στα καθίσματα και αρχίζουν να τα περιεργάζονται. Το φώτα χαμηλώνουν και ο κύριος Βασιλείου αυτοσυστήνεται. Γέλια, ο ήχος απ’ τα τουβλάκια, η παρουσίαση αρχίζει. Παρατηρούμε τα βίντεο που έχει ετοιμάσει για μας. Συζητάμε μαζί του για τη σημασία της γνώσης. Παίζουμε. Ενημερωνόμαστε για τα επαγγελματικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχουμε, για τα επαγγέλματα του μέλλοντος, για τη σημασία της αυτογνωσίας, της μοναδικότητας, της προσπάθειας, της προετοιμασίας, της έρευνας. Ένας καταιγισμός πληροφορίων, στοιχείων, ιδεών μέσω μιας εξαιρετικά διαδραστικής παρουσίασης. Το ταξίδι ολοκληρώνεται. Τοποθετούμε τα τουβλάκια πίσω στη βαλίτσα. Επιστρέφουμε στην τάξη μας και κοιτάμε τη δική μας βαλίτσα-τσάντα. Τώρα ξέρουμε. Ο επόμενος αυριανός προορισμός θα είναι αλλιώς. Κύριε Βασιλείου, σας ευχαριστούμε θερμά! Tα LEGO gifts που μοιράστηκαν στα παιδιά μας ήταν προσφορά της Ο3 Out of the Ordinary, την οποία και ευχαριστούμε.

Μερικοί σταθμοί του χθεσινού μας ταξιδιού:

 • Η μάθηση είναι ταξίδι, όταν ταξιδεύεις μαθαίνεις.
 • Η διαδικασία της μάθησης είναι μια ενεργητική δραστηριότητα, ο καθένας καταφέρνει να ξεχωρίσει ανάλογα με το πόσο προετοιμασία έχει κάνει, πόσο πάθος βάζει κατά τη διάρκεια και βέβαια, κατά πόσο και πώς θα αξιοποιήσει αυτή τη διαδικασία.
 • Όλοι οι άνθρωποι, όλοι εσείς, έχετε τουλάχιστον ένα ταλέντο. Σκεφτείτε το, δεχτείτε το και εξελίξτε το.
 • Ο καθένας είναι μοναδικός και η μοναδικότητά του θα κάνει την ομάδα ακόμη πιο δυνατή. Αρκεί να τον βοηθήσουμε να το ανακαλύψει.
 • Ο ρυθμός αλλαγής είναι τόσο γρήγορος που πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ρυθμίζουμε εμείς τα δεδομένα.
 • Το μυαλό μας πηγαίνει με τον ρυθμό. Πρέπει να κάνουμε το μυαλό μας να ξεπερνάει τον ρυθμό και να ξεχωρίζει.
 • Η ιδέα και αξία του καθενός είναι μοναδική.
 • Μάθε να ζεις και να ζήσε για να μαθαίνεις.
 • Το 65% των παιδιών του Δημοτικού σήμερα θα κάνει ένα επάγγελμα το οποίο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.
 • Προσπαθήστε να είστε ο ένας που κάνει το 99% της δουλειάς, γιατί θα υπάρξει κάποιος που θα θέλει τον καλύτερο στον κόσμο και θα είστε εσείς αυτός.
 • Έναν σκοπό πρέπει να έχετε στη ζωή σας, να γίνεται οι σούπερ ήρωες στη ζωή των άλλων.
 • Όσο σπουδαίος και αν είναι κάποιος, τίποτα δεν μπορεί να κάνει μόνος τους. Το κλειδί είναι η ομαδικότητα.
 • Η πραγματική περιουσία βρίσκεται, εδώ, λέει και δείχνει την καρδιά του, να είμαστε Άνθρωποι. Και για να το καταφέρουμε χρειάζεται γνώση, κρίση, σκέψη, χαρακτηριστικά που προκύπτουν από τη μελέτη, γι’ αυτό να διαβάζετε τα μαθήματα που σας βάζουν οι δάσκαλοι.
 • Γιατί να φτιάξει το μέλλον κάποιος άλλος για σένα; Γίνε εσύ το μέλλον.

Κατηγορίες: Uncategorized