Μέσα στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Απριλίου η ημερίδα επιστήμης που διοργάνωσε από κοινού ο εκπαιδευτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo» και το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «The Νext Frontiers». Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα είχαν την δυνατότητα να ενημερώσουν το κοινό της Θεσσαλονίκης για το πώς μπορούμε να δούμε τις ιδέες μας να μεταμορφώνονται σε πραγματικότητα, ανοίγοντας τους ορίζοντές μας ενώ όσοι παρευρέθησαν παρακολούθησαν από κοντά ένα πραγματικό “πάρτι” γεμάτο επιστημονικές δράσεις .
Φεύγοντας κανείς από την ημερίδα, αντιλήφθηκε πως ο άνθρωπος διαθέτει όλα εκείνα τα εργαλεία που μπορούν να του καταστήσουν πολύ εύκολη την πρόσβαση σε κόσμους μακριά και έξω από τα σύνορα που αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο μάτι. Παρουσιάστηκαν πρωτότυπες και διασκεδαστικές δράσεις που απευθύνονταν σε όλη την οικογένεια , ταξιδεύοντας με αυτόν τον τρόπο στον συναρπαστικό κόσμο των επιστημονικών ανακαλύψεων εντός και εκτός Γης.
Τα επόμενα σύνορα-γεωγραφικά, γνωστικά , ιδεολογικά- του ανθρώπου, δεν θα μπορούσαν να παρουσιαστούν καλύτερα από έναν άνθρωπο που βρέθηκε εκτός συνόρων και “προσγειώθηκε” στην Γη προκειμένου να ενημερώσει το κοινό για την εμπειρία της στο διάστημα , για το τι χρειάζεται κανείς για να γίνει αστροναύτης, εμπνέοντας τους νέους να ακολουθήσουν τα όνειρά τους, όσο μακρυά και να τους φαίνονται. Η Αμερικανίδα αστροναύτης της NASA Marsha Ivins βρέθηκε τόσο κοντά στα παιδιά και τους νέους που μοιράστηκε μαζί τους την εμπειρία της να ζει σε διαστημικό σταθμό. Από την άλλη , ο Βασίλειος Νάσης, ιδρυτής της εταιρείας Netronix και καθηγητής του Πανεπιστημίου Drexel της Αμερικής έμαθε στο κοινό πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να κάνουμε πράξη τις ιδέες μας.
Με αφορμή το θέμα της διοργάνωσης του πανελλήνιου διαγωνισμού εκπαιδευτικής ρομποτικής, έρευνας και καινοτομίας για το σχολικό έτος 2018-19 με θέμα “το διάστημα”, το φιλεκπαιδευτικό μη κερδοσκοπικό σωματείο eduACT βρέθηκε εκεί προκειμένου να παρουσιάσει και να διασκεδάσει τους παρευρισκόμενους με πρώτοτυπες δράσεις στο «mini science fair». Εκεί βρέθηκε και ομάδα που συμμετείχε στους διαγωνισμούς που διεξήχθησαν στο πρόσφατο και μη παρελθόν , που είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους εξέχοντες ομιλητές αλλά και να τους παρουσιάσει τις εξέλιξή της πάνω στην εκπαιδευτική ρομποτική και τη μηχανική, το project της για το φετινό διαγωνισμό FIRST LEGO League 2018 καθώς και να εμπνευστεί για το επόμενο.
0 σχόλια