FIRST® LEGO® League Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 2021 – Δηλώσεις καλεσμένων
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τις 29 έως τις 30 Μαΐου 2021 το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής και Καινοτομίας. Η εξ αποστάσεως υβριδική μορφή δεν μείωσε τον ενθουσιασμό, τη δημιουργικότητα και τη χαρά των συμμετεχόντων, χάρη στη μέγιστη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων τεχνολογικών μέσων.
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Κώστας Βασιλείου, Πρόεδρος της Eduact, τόνισε πως τα εργαστήρια δεξιοτήτων, όπως το εργαστήριο ρομποτικής, ήρθαν να αλλάξουν το παιχνίδι στην εκπαίδευση, κάτι με το οποίο συμφώνησε απόλυτα η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως. Η Υπουργός εξέφρασε την πίστη της στην προσπάθεια της Eduact και στις δεξιότητες που καλλιεργεί η ρομποτική και ανακοίνωσε ότι η ρομποτική θα διδάσκεται από τον Σεπτέμβριο του 2021 σε όλα τα σχολεία της χώρας στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων, μετά την επιτυχή πιλοτική της εφαρμογή το σχολικό έτος 2020-2021.
Εμβληματική χαρακτήρισε την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας ο κ. Αναστάσιος Εμβαλωτής, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμπεριφορά των παιδιών κατά την διαγωνιστική διαδικασία, που στηρίζεται στις αρχές της ευγενούς άμιλλας, ενσαρκώνει το όραμα για το σχολείο που επιδιώκουν να δημιουργήσουν.
Την έμπρακτη στήριξή του στο θεσμό έδειξε για ακόμη μία φορά ο κ. Αθανάσιος Κοντονικολάου, Γενικός Διευθυντής του ΝΟΗΣΙΣ, παραχωρώντας το χώρο για τις ανάγκες της εκδήλωσης. Στον χαιρετισμό που απηύθυνε έδωσε έμφαση στην ανάγκη εισαγωγής της ρομποτικής στην εκπαίδευση των παιδιών. Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Άγγελος Χαριστέας, που συμμετείχε δια ζώσης στην εκδήλωση, εξεπλάγην από το επίπεδο των συμμετοχών και των παιδιών. Όπως ο ίδιος δήλωσε «η ρομποτική ήρθε για να μείνει».
Ανάμεσα στους καλεσμένος ήταν ο Πρέσβης της Δανίας, κ. Klavs A. Holm, ο οποίος χαρακτήρισε την ρομποτική ως «καλή πρόκληση» και έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα και στην Eduact για το έργο που συντελεί. Ο κ. Dean Kamen, ιδρυτής της FIRST, δήλωσε ότι η επιτυχία του οράματος έγκειται στο γεγονός ότι ομάδες όπως η FIRST Greece μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο.
Με τη σειρά της η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στο χαιρετισμό της τόνισε την εξοικείωση που έχουν οι νέες γενιές με τις ψηφιακές τεχνολογίες, γεγονός που χαρακτήρισε ως κάτι εξαιρετικά ελπιδοφόρο για τη χώρα. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του κ. Ευστράτιου Στυλιανίδη, Αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης του ΑΠΘ, ο οποίος επεσήμανε ότι τα παιδιά διαθέτουν μία πληθώρα ερεθισμάτων και τα εργαλείων που τα εφοδιάζουν με δεξιότητες απαραίτητες για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης. Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Σίσκος της O3 επίσημου αντιπροσώπου της Lego Education, ανέφερε ότι το 65% των εργασιών του μέλλοντος θα είναι δουλειές που δεν υπάρχουν σήμερα, κι εκεί έγκειται η σημαντικότητα της ρομποτικής.
Στο πάνελ της δεύτερης ημέρας ο κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, νέος Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας - Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ΥΠΑΙΘ ανέφερε ότι θέλουν να δημιουργήσουν ένα σχολείο χρήσιμο, χρηστικό, ενδιαφέρον και βιωματικό χαρακτηριστικά που ήδη εντοπίζονται στην ρομποτική. Επίσης, ο κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναφέρθηκε στην πρόοδο που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα στον ψηφιακό τομέα, το οποίο έχει θετικό αντίκτυπο στην εκπαίδευση και στην πορεία της ρομποτικής και της καινοτομίας των νέων στην χώρα μας.
Στην ομιλία του ο κ. Δημήτρης Δημητριάδης, Digital Futurist Speaker, σε μια πρωτότυπη παρουσίαση εξήγησε πως το μέλλον είναι ανθρώπινη επινόηση επομένως μπορούμε να το διαμορφώσουμε. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα παιδιά θα πρέπει να καταλάβουν ότι το μέλλον διαμορφώνεται από τις πράξεις του παρόντος κι όχι από αυτές που θα κάνουν όταν θα μεγαλώσουν.
Τέλος, ο κ. Μιχάλης Μαρινάκης, απόφοιτος των προγραμμάτων μας τόνισε ότι το πρόγραμμα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία και ευκαιρία που φέρνει η Eduact στην Ελλάδα και η κ. Γλυκερία Φωτιάδου, συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου στο ΠΕΚΕΣ και πρώην προπονήτρια το χαρακτήρισε ως «μια και μοναδική εμπειρία».