«Η εμπειρία ήταν συγκλονιστική» δηλώνει ο εκπαιδευτικός, Δρ. του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέντορας της ομάδας Τάσος Κόλλιας αναφορικά με τη συμμετοχή και το ταξίδι της ελληνικής αποστολής στην 1η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής της FIRST στο Μεξικό στις 16-19 Αυγούστου 2018. «Ειδικά για τα παιδιά που δεν είχαν βρεθεί σε τέτοια διοργάνωση ήταν κάτι πραγματικά πρωτόγνωρο, θα τους αλλάξει τη ζωή και ήδη επιστρέφοντας έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν πώς θα βοηθήσουν και άλλα παιδιά ώστε να καταφέρουν και αυτά να πάρουν μέρος και να ζήσουν αυτό που ζήσαμε και εμείς, μια εβδομάδα στο Μεξικό» σπεύδει να προσθέσει ο ίδιος τονίζοντας έτσι την σημασία ενός τέτοιου ταξιδιού για τα παιδιά που αγαπούν τη ρομποτική και που λατρεύουν να μαθαίνουν παίζοντας.

Η «εθνική ομάδα ρομποτικής» συστάθηκε κάτω από την ομπρέλα του Φιλεκπαιδευτικού Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου eduACT που εδώ και μια πενταετία κατάφερε να κατακτήσει και να επικρατήσει στον χώρο της εκπαιδευτικής ρομποτικής και των S.T.E.A.M. δραστηριοτήτων. Μετά από την επιλογή ανάμεσα σε εκατοντάδες συμμετοχές, επιλέχθηκε η ομάδα που θα εκπροσωπούσε την Ελλάδα στο διαγωνισμό  του FIRST® Global Challenge  που διεξήχθη στο Μεξικό στα μέσα Αυγούστου και που στόχο είχε να αναδείξει τις ικανότητες των παιδιών στη ρομποτική αλλά και τις αξίες που αυτός προωθεί όπως είναι η ομαδικότητα, η συνεργασία, η σωστή διαχείριση της ήττας κ.α.

«Θέλουμε να κάνουμε, με την eduACT, την αρχή ώστε τα επόμενα χρόνια να ενδυναμωθούμε και να δώσουμε την ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά να έρθουν κοντά μας» και να γνωρίσουν και εκείνα το επίπεδο ρομποτικής που άγγιξε και η «εθνική ομάδα ρομποτικής» καθώς όπως ενημερώνει ο κος Κόλλιας «πλέον έχουμε φύγει από ρομποτικές που έχουν να κάνουν με μικρά παιδιά και έχουμε πάει σε ρομποτική που έχει να κάνει πλέον με πραγματικό ρομπότ που το φτιάχνεις με μεταλλικά κομμάτια, με προγραμματισμό που γίνεται σε γλώσσα προγραμματισμού κανονική». Εξάλλου όπως αναγνωρίζει και ο μέντορας της ομάδας «το ότι δείξαμε πως είμαστε σε ένα επίπεδο που μπορούμε να ανταγωνιστούμε χώρες με παράδοση σε αυτόν τον τομέα, είναι πολύ σημαντικό για εμένα»

Αναφορικά με το θέμα της διοργάνωσης και αυτό πάνω στο οποίο διαγωνίστηκε η ομάδα που εκπροσώπησε την Ελλάδα αυτό είχε να κάνει με «το πώς θα δώσουμε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σε ένα χωριό». Η λογική όπως τη μετέφερε ο μέντορας της ομάδας είναι ότι πέρα από τη ρομποτική «υπάρχουν και οι αξίες όπως η συνεργασία και η ευγενής άμιλλα που είναι πάρα πολύ σημαντικές» ενώ σύμφωνα με τον ίδιο αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και στα παιδιά αλλά και σε όσους παρακολούθησαν τον διαγωνισμό είναι η συνεργασία με την αντίπαλη ομάδα.

Η βραβευμένη με το “βραβείο της ασφάλειας” ομάδα προσέφερε μάλιστα τη βοήθειά της όπου ήταν απαραίτητο και «το ότι δώσανε ένα βραβείο στον καθένα πραγματικά ήταν συγκλονιστικό» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κος Κόλλιας

Το ραντεβού με τη 83η ΔΕΘ

Στο πλαίσιο της παρουσίας του Φιλεκπαιδευτικού Μη κερδοσκοπικού Σωματείου eduACT στη 83η ΔΕΘ, έχουν διοργανωθεί διάφορες εκπλήξεις και events για όλους τους φίλους της ρομποτικής, ένα εκ των οποίων είναι και η παρουσία της «εθνικής ομάδας ρομποτικής» που θα μοιραστεί την εμπειρία της με το κοινό της ΔΕΘ , παιδιά, γονείς και εν δυνάμει εκπαιδευτές που αγαπούν τη ρομποτική. Ειδικότερα η ομάδα θα ενημερώσει για το «τι είναι η Ολυμπιάδα και πώς μπορεί κάποιος να συμμετέχει» σε αυτή.

Μια εμπειρία μοναδική που διευρύνει τους ορίζοντες των παιδιών και που στόχο έχει να αποδείξει πως οι δυνατότητες των παιδιών δεν χωρούν μέσα σε κλειστά μυαλά και ίσως αυτό ήθελε να περάσει ο εκπαιδευτικός κος Κόλλιας  όταν είπε πως «τα παιδιά είναι ικανά για τα πάντα και δεν υπάρχει όριο για αυτό που θέλουμε να κάνουμε»

 


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *