Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια ρομποτικής (workshops) και S.T.E.A.M. (το πολύπτυχο Science, Technology, Robotics, Engineering, Arts, Mathematics) σχεδιάζονται και υλοποιούνται από το Φιλεκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Eduact – ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ σε συνεργασία με την Ελληνικός Χρυσός.

 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για παιδιά και νέους του Δήμου Αριστοτέλη, από την επιστημονική ομάδα της Eduact με την υποστήριξη της Ελληνικός Χρυσός, δίνοντας πρόσβαση σε εξειδικευμένη γνώση υψηλού επιπέδου και σε μία ξεχωριστή μαθησιακή εμπειρία που εξασκεί τον νου και προάγει την αναλυτική σκέψη.
Στόχος του προγράμματος είναι η έμπνευση των μαθητών καθώς και η ενδυνάμωση της διάθεσής τους να ανακαλύψουν την δύναμη της γνώσης και να καλλιεργήσουν τις ατομικές τους δεξιότητες και τα ταλέντα που θα τους καταστήσουν πολίτες του κόσμου.

 

Μέσα από καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθόδους που καλλιεργούν τη γνώση μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά και οι νέοι του Δήμου Αριστοτέλη θα αγαπήσουν την επιστήμη και τις νέες τεχνολογίες, ενώ θα αναπτύξουν ποικίλες κοινωνικές δεξιότητες που σχετίζονται με την δημιουργική επίλυση προβλημάτων, την ενίσχυση της κριτικής σκέψης, την ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησης, την αποτελεσματική χρήση της τεχνολογίας.

 

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε τη χρονιά 2018-2019 με στόχο την προώθηση της STEM εκπαίδευσης στην τοπική κοινωνία του Δήμου Αριστοτέλη. Η επέκταση του προγράμματος και κατά το έτος 2019-2020 είχε ως στόχο την καλλιέργεια και γαλούχηση εκπαιδευτικής κουλτούρας στους συμμετέχοντες για δεύτερη χρονιά αλλά και στους κατοίκους της περιοχής γενικότερα, καθώς επίσης και την δυνατότητα σε περισσότερα παιδιά να γνωρίσουν το πρόγραμμα και τα εργαστήρια.
Στο πλαίσιο του προγράμματος διεξήχθησαν και εργαστήρια κώδικα. Τα εργαστήρια κώδικα έχουν ως στόχο να δώσουν στα παιδιά την ψηφιακή μόρφωση που χρειάζονται για να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους, στην εποχή της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας, αποκτώντας έτσι τις δεξιότητες που χρειάζονται οι εργαζόμενοι του 210ου αιώνα. Απευθύνονται σε έφηβους από 11-15 ετών. Σε αυτά τα εργαστήρια τα παιδιά μαθαίνουν τις βασικές αρχές του προγραμματισμού και του κώδικα, εξασκούν την αλγοριθμική και την αναλυτική τους σκέψη, δημιουργούν και μοιράζονται το έργο τους. Επίσης, βελτιώνουν τις ομαδοσυνεργατικές τους ικανότητες και μαθαίνουν να συντάσσουν σε γλώσσα προγραμματισμού σε Scratch & Python. Τα εργαστήρια αυτά θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά και θα έχουν την μορφή webinar.
.

2018-2019

2019-2020

ΝΕΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ

ΤΑΞΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 17:30-19:00
ΠΡΟΝΗΠΙΑ-ΝΗΠΙΑ ✔️
ΝΗΠΙΑ-Α' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ -
Α'-Δ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ✔️
Γ'-ΣΤ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ -
Ε’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ-Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ✔️
Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ -

EΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΩΔΙΚΑ – WEBINARS

ΤΑΞΗ TΡΙΤΗ & ΤΕΤΑΡΤΗ & ΠΕΜΠΤΗ 18:00-19:30
ΣΤ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ - Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ✔️
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ

ΤΑΞΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 19:30 - 21:00
ΠΡΟΝΗΠΙΑ-ΝΗΠΙΑ -
ΝΗΠΙΑ-Α' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ✔️
Α'-Δ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ -
Γ'-ΣΤ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ✔️
Ε’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ-Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ -
Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ ✔️

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ

ΤΑΞΗ ΤΡΙΤΗ

15:00-16:30

ΝΗΠΙΑ & Α' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ✔️
Β' - Ε' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ✔️
ΣΤ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ - Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ✔️
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΤΡΙΤΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΝΕΟΧΩΡΙ

ΤΑΞΗ ΤΡΙΤΗ 17:30 - 19:00 ΤΡΙΤΗ 19:30 - 21:00
Α'-Β' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ✔️ ✔️
Γ'-ΣΤ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ✔️ ✔️
Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ ✔️ ✔️

ΣΤΡΑΤΩΝΙ

ΤΑΞΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

15:00-16:30

Α'-Β' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ✔️
Γ'-ΣΤ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ✔️
Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ ✔️
Βασικές Οδηγίες:
Η ηλεκτρονική φόρμα είναι υποχρεωτικό να συμπληρωθεί από όλους τους υποψήφιους συμμετέχοντες. Το πρόγραμμα απευθύνεται αυστηρά σε παιδιά ΣΤ’ Δημοτικού – Γ’ Γυμνασίου

Η τελική επιλογή των 15 συμμετεχόντων/συμμετεχουσών θα γίνει κατόπιν κλήρωσης.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά σε 6 συναντήσεις στις  23/6, 24/6, 25/6, 30/6, 1/7 και 2/7.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιείται 18.00-19.30.
Για δήλωση δεύτερου παιδιού της οικογενείας επαναλάβετε την διαδικασία
Διαβάστε για την πολιτική σχετικά με τη συλλογή και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων εδώ
Οδηγίες εγγραφής στο πρόγραμμα <<Μικροί Επιστήμονες στον Δήμο Αριστοτέλη>>

Για να δηλώσετε συμμετοχή στο πρόγραμμα <<Μικροί Επιστήμονες στον Δήμο Αριστοτέλη>> χρειάζεται να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

  1. Συμπληρώνετε την αίτηση δόκιμου μέλους που βρίσκεται παρακάτω. Εντός της ίδιας μέρας θα σας αποσταλεί μήνυμα με τον μοναδικό κωδικού μέλους του παιδιού σας.
  2. Συμπληρώνετε την φόρμα δήλωσης συμμετοχής.
  3. Στο πεδίο που σας ζητάει τον κωδικό μέλους, εισάγετε τον κωδικό που σας έχει αποσταλεί.
  4. Αφού πατήσετε υποβολή στην φόρμα, η δήλωση συμμετοχής σας στο πρόγραμμα <<Μικροί Επιστήμονες στον Δήμο Αριστοτέλη>> έχει ολοκληρωθεί.

Τα εργαστήρια

“Το παιχνίδι είναι το κλειδί για να φτάσουμε στη γνώση”. Η Eduact στα εργαστήρια της προσεγγίζει την εκπαίδευση μέσω του παιχνιδιού και άλλων καινοτόμων εκπαιδευτικών μεθόδων. Τα παιδιά θα κατασκευάσουν και θα προγραμματίσουν με τον εξοπλισμό της LEGO® Education, μέσα σε ένα περιβάλλον ανακαλυπτικής προσέγγισης της γνώσης. Ακόμα, θα λύσουν προβλήματα και αποστολές με τα ρομπότ τους, και όχι μόνο, έχοντας πάντα αξίες και ιδανικά όπως η ομαδικότητα, η συνεργατικότητα, η ευγενής άμιλλα κ.α.
Έτσι, θα «αγαπήσουν» την επιστήμη και την τεχνολογία αποκτώντας γνώσεις και δεξιότητες, όπως η εξοικείωση με την επίλυση προβλημάτων και την λήψη αποφάσεων. Βελτιώνοντας μέσα από αυτή τη διαδικασία την αναλυτική και την αλγοριθμική τους σκέψη, τα παιδιά, θα κληθούν να παρουσιάσουν και να εκφραστούν με πολλαπλούς και δημιουργικούς τρόπους, αποκτώντας ικανότητες απαραίτητες για το μέλλον τους.

Μαρτυρίες κι ιστορίες των Μικρών Επιστημόνων και γονέων

Συγχαρητήρια! Ακόμη πιο ενθουσιασμένος ο [...] εχθές μετά το μάθημα. Αυτήν τη φορά δεν τον πείραξε που εκείνος δεν έφτιαξε "ρομποτάκι", όπως η μεγαλύτερη αδερφή του [...]. Πιστεύω πως κάνετε καταπληκτική δουλειά. Τα παιδιά μας περιμένουν κάθε φορά με ανυπομονησία την επόμενη Κυριακή!

Νηπιαγωγείο

Συγχαρητήρια,  όχι μόνο για την ποιότητα του προγράμματος που προσφέρατε αλλά και για την ποιότητα των "Δασκάλων" σας. Το ενδιαφέρον των παιδιών που συμμετείχε στο πρόγραμμα διατηρήθηκε ακέραιο, κατά την ταπεινή μου γνώμη, από την αλληλαντίδραση με το εκπαιδευτικό προσωπικό! Επομένως συνυπήρξε ένα άριστα δομημένο πρόγραμμα με το καλύτερο δυνατό διδακτικό προσωπικό και για να ευλογήσουμε τα γενιά μας με άριστη ποιότητας πρώτη ύλη (παιδιά).
Καλή συνέχεια στο έργο σας, καλό καλοκαίρι!

Μητέρα

Έχουν αποκτήσει αυτοπεποίθηση και διάθεση για συνεργασία ειδικά οι μικρότερες ηλικίες που δεν μπαίνουν εύκολα σε "καλούπια". Στα παιδιά μου έχει φέρει και μια αίσθηση για δημιουργία και οι κατασκευές, ακόμη και οι ζωγραφιές, που κάνουν είναι ιδιαίτερα ευφάνταστες!

Θα μας λείψουν πολύ τα εργαστήρια!! Ευχόμαστε να πραγματοποιηθούν και τον επόμενο χρόνο!!

Στις κατασκευές του ενσωματώνει αυτά που μαθαίνει και επιμένει μέχρι να λειτουργήσουν έτσι όπως αυτός θέλει.

Απέκτησαν αυτοπεποίθηση και είναι φανερό ότι έχει επηρεαστεί πάρα πολύ προς το θετικό η σκέψη τους.

Οι βασικές γνώσεις που πήραν τα παιδιά, σε αρχές μηχανικής και φυσικής ( πχ μετατροπή χημικής ενέργειας σε κινητική) τους βοήθησαν στην απόδοση των μαθημάτων στο σχολείο τους. Εκ μέρους εμάς των γονέων, σας ευχαριστούμε για την άψογη δουλειά που κάνατε.

 

Με το πρόγραμμα ρομποτικής δίνεται η επιλογή στα παιδιά να δουν και να μάθουν να συνεργάζονται και πως μπορούν να εφαρμόσουν τις ιδέες τους με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Τα εργαστήρια είχαν μεγάλο ενδιαφέρον και ήταν θέμα συζήτησης μετά την ώρα του μαθήματος.

Η σχέση των εκπαιδευτών με το παιδί ήταν εξαιρετική με αποτέλεσμα το παιδί να προσπαθεί περισσότερο και να θέλει να είναι συνεπής σε αυτά που μάθαινε.

 

Ήταν όλοι τους ευγενικοί, πρόθυμοι, δημιουργικοί και πάντα με νέες εμπνεύσεις.

 

Τα παιδιά μου μου έλεγαν τα καλύτερα για τους εκπαιδευτές. Ήταν κοντά στα παιδιά με υπομονή και πάντα με χαμόγελα.

 

Πολύ οργανωτικά και ευγενικά όλα τα στελέχη. Είχαμε άψογη συνεργασία.

Αρέσει και στους δύο μου γιους το πρόγραμμα Μικροί Επιστήμονες. Μαθαίνουν , δημιουργούν, μοιράζονται ,πειθαρχούν και έρχονται ενθουσιασμένοι πίσω στο σπίτι με τις κατασκευές που κάνουν οπότε είναι πολύ σημαντικό και ωραίο να έχουμε τέτοιες δραστηριότητες στην περιοχή μας.

 

Καινοτόμες ιδέες και συνεργασία, άσκηση μυαλού

 

 

Χρόνος χωρίς μάθημα ρομποτικής δε γίνεται! Η συνήθεια που έγινε λατρεία! Τα παιδιά θέλουν και ζητάνε να πάνε παραπάνω!

 

 

 

Βοηθάει τα παιδιά να ασχοληθούν με κάτι ουσιαστικό και θα τα βοηθήσει να προετοιμαστούν καλύτερα για το μέλλον τους. Επίσης ενισχύει την αυτοπεποίθηση τους και τους μαθαίνει να δουλεύουν σε ομάδες!

 

 

 

 

Το πρόγραμμα προσφέρει ιδιαίτερες γνώσεις για το μέλλον των παιδιών.

 

 

 

 

Εννοείται!! Τα παιδιά περνάνε τέλεια στις ώρες των μαθημάτων τους!

 

 

 

 

 

Το πρόγραμμα προσφέρει πολλά πράγματα στα παιδιά. Δημιουργικότητα, επικοινωνία, γνώση, δεξιοτεχνία κ.α

 

 

 

 

 

Σίγουρα κάτι που θα βοηθήσει τα παιδιά μας στο μέλλον ποικιλοτρόπως!

 

 

 

 

 

 

Πιστεύω ότι όλα τα παιδιά θα πρέπει να δοκιμάσουν κάτι τόσο ενδιαφέρον και διαφορετικό.

 

 

 

 

 

 

 

Μόνο θετικά υπάρχουν από τη συμμετοχή των παιδιών στις δράσεις σας.

 

 

 

 

 

 

 

 

Συστήνουμε το πρόγραμμα ανεπιφύλακτα για όλα τα παιδιά γιατί μαθαίνουν πολλά πράγματα μέσα από το παιχνίδι και μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν όλες τις δυνατότητες τους.