Όταν κάποιος με ρωτάει από που είμαι, οι μνήμες που πηγαίνουν πίσω στο χωριό μου, στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Στη Βαλμάδα ή Ανατολικό όπως μας γράφει ο χάρτης (ναι είμαι και εγώ από ένα χωριό με δύο ονόματα)! Πηγαίνω πίσω στα πρώτα όνειρα που έκανα σαν παιδί για το μέλλον, στις πρώτες εμπειρίες μου από την άνιση κατανομή των ευκαιριών στην επαρχία, στις πρώτες ανάγκες που είχα για να αρχίσω να κατακτώ αυτούς τους πρώτους στόχους μου.

Η ανάγκη για την ανάπτυξη των υποδομών, η ανάγκη για ύπαρξη μεγαλύτερων κινήτρων αλλά κυρίως η ανάγκη για αξιοποίηση όλου αυτού του νεανικού πληθυσμού της Ελλάδας ο οποίος βρίσκεται εκτός της Αθήνας είναι άμεση. Και πρέπει να απασχολήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, από την πολιτική ηγεσία και το Υπουργείο Παιδείας μέχρι τις διάφορες εκπαιδευτικές ομάδες, τις ομάδες νέων και σύσσωμη γενικότερα την Κοινωνία των Πολιτών.

Μέσα ωστόσο σε αυτή την «απαξίωση» από πλευράς πολιτείας για το ανθρώπινο δυναμικό αντίστοιχων ημιαστικών περιοχών υπάρχουν και πρωτοπόροι, άνθρωποι και ομάδες που δεν το βάζουν κάτω. «Τα τελευταία 25 χρόνια έχει έρθει πολύ νεολαία στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Είναι νέοι άνθρωποι, με καινούρια μυαλά, καινούριες ιδέες που μπορούν να αξιοποιήσουν. Υπάρχει νεολαία και όπου υπάρχει νεολαία υπάρχουν και δυνατότητες».

Αυτά είναι τα λόγια της μητέρας ενός από τους 5 νέους από τη Δυτική Θεσσαλονίκη που θα ταξιδέψουν με υποτροφία μέσω της eduACT στις 3 Αυγούστου στο Arctic Camp της Νορβηγίας, για να εξερευνήσουν τους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και του φυσικού περιβάλλοντος σε έναν συνδυασμό που υπόσχεται αξέχαστες εμπειρίες.

Το εντυπωσιακό αυτό πρόγραμμα διοργανώνεται από τον φιλεκπαιδευτικό οργανισμό eduACT, Δράση για την Εκπαίδευση και τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Πρόκειται για μια διαρκή προσπάθεια πνευματικής αναβάθμισης περιοχών, όπου τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως ακριβώς θα έπρεπε.

«Η τεχνολογία είναι πλέον παντού γύρω μας: κινητά, υπολογιστές τάμπλετ. Με αυτές τις συσκευές ξεκίνησε και η δική μας σχέση με την τεχνολογία. Εάν όμως σε ενδιαφέρει πραγματικά να αναπτυχθείς και να αξιοποιήσεις αυτήν την τεχνολογία πλήρως προς όφελος σου πρέπει να το ψάξεις περισσότερο. Το πρόγραμμα αυτό το βλέπουμε σαν την ιδανική ευκαιρία για κάτι τέτοιο. Δεν μας προσφέρει ένα μόνο πράγμα αλλά πολλά μαζί. Κυρίως τις εμπειρίες για να βελτιωθούμε», δηλώνει ο Γιώργος, ο «γκατζετάκιας» της υπόθεσης και ένας από τους 5 συμμετέχοντες του προγράμματος.

Οι προσπάθειες για την Δυτική Θεσσαλονίκη έχουν αρχίσει εδώ και μερικά χρόνια, μέσα στην καρδιά της κρίσης. Τα αποτελέσματα είναι μαγικά. Πέρυσι, παιδιά Ρομά συμμετείχαν στο ίδιο πρόγραμμα και με μεγάλη επιτυχία διακρίθηκαν για τις προσπάθειες τους, πηγαίνοντας έτσι στο Σεντ Λούις της Αμερικής. Φέτος ως επιπλέον επιβράβευση της προσπάθειας τους αυτής, προσεκλήθησαν από το υπουργείο εξωτερικών της Αμερικής, στην Ουάσιγκτον!

Τα αποτελέσματα είναι χειροπιαστά. Τα παιδιά κατάφεραν να ταξιδέψουν, να αποκτήσουν νέες εμπειρίες, να πάρουν γνώση και να την φέρουν πίσω στην κοινωνία τους.

Στο τέλος αυτής της ιστορίας μένω με μια γλυκιά αίσθηση. Ναι, υπάρχουν νέοι με δυνατότητες. Ναι, υπάρχει ταλέντο στα παιδιά της περιφέρειας. Πρέπει να το αξιοποιήσουμε αυτό το ταλέντο, να μην το αφήσουμε να φύγει ακολουθώντας μια αυξανόμενη τάση του brain drain. Να το υποθάλψουμε, να το εκκολάψουμε εάν θέλετε και να δρέψουμε αργότερα τους καρπούς αυτών των ευκαιριών που θα έχουμε απλόχερα δώσει σήμερα. Ναι, η Δυτική Θεσσαλονίκη μπορεί. Ναι η περιφέρεια της χώρας μας, τα νησιά μας, οι ορεινές περιοχές και τα χωριά μας εκεί μπορούν. Ναι, πρέπει η περαιτέρω ανάπτυξη τους να αρχίσει σήμερα. Ναι, πρέπει η προσοχή μας να στραφεί σε αυτές της περιοχές άμεσα. Πάντως ΝΑΙ! Αυτό έχει σημασία. Η θετική ανταπόκριση. Ναι.

πηγή

Κατηγορίες: Uncategorized

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *