Ελευθερία, λέξη που λαχταρούν
Ο στόχος επιτευχθεί σύμφωνα με την κα Αδαμαντίδου. «Οι έφηβοι γύρισαν εκστασιασμένοι και πολύ χαρούμενοι. Ο πάτερ Αθηναγόρας τα αγκάλιασε και τα φρόντισε αλλά και όλοι η ομάδα του EduACT. Παράλληλα με τις δραστηριότητες η ψυχολογία των παιδιών άλλαξε προς το καλύτερο.Τα προσφυγόπουλα ένιωσαν ότι παρά τις αντιξοότητες που συνάντησαν στο νεαρό της ηλικίας τους μπορούν και πάλι να «σταθούν» στα πόδια τους. Μόλις γύρισαν στη βάση τους «ίδρυσαν» την δική τους ομάδα ρομποτικής. Οι επίδοξοι… ρομποτιστές κατάγονται από τη Συρία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν κι άλλες χώρες και ονόμασαν την ομάδα τους «Ελευθερία», μια λέξη που λαχταρούν»
Η ομάδα «Ελευθερία» συμμετείχε στον διαγωνισμό Lego League που έγινε τον περασμένο Μάρτιο, στη Θεσσαλονίκη. «Δεν τα πήγαμε καλά στο ρομπότ, δηλαδή στο τεχνικό κομμάτι. Στον τομέα, όμως, που είχε να κάνει με ένα πρότζεκτ και καινοτόμες ιδέες τα παιδιά πήραν βραβείο», περιέγραψε η κα Αδαμαντίδου. Εφέτος τον Αύγουστο, στην Αθήνα οργανώθηκε ένα πρόγραμμα ρομποτικής και η κα. Αδαμαντίδου πρότεινε σε κάποια παιδιά να επισκεφθούν και αυτό. «Πήγαιναν κάποιες ώρες καθημερινά και είχαν βρει ξαφνικά ένα ενδιαφέρον κι αυτό είναι από μόνο του σπουδαίο…»
Τα ρομπότ έδωσαν ζωή στα παιδιά του πολέμου…
Η εκπαίδευση των προσφύγων, η ένταξη τους σε ένα ομαδικό χόμπι απέδωσε καρπούς. Η υπεύθυνη προγραμμάτων του Συλλόγου τόνισε πως : «είναι απίστευτο αυτό που παρατηρήσαμε στα παιδιά. Η ψυχολογία τους άλλαξε προς το καλύτερο. Απέκτησαν αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να καταφέρουν κάτι για εκείνα και να πετύχουν. Για παράδειγμα ένα παιδί αντιμετώπιζε προβλήματα επικοινωνίας μετά την ενσωμάτωση του στην ομάδα βελτιώθηκε πάρα πολύ. Αυτή τη σχολική χρονιά ένα άλλο παιδί μας ζήτησε να φύγει από το διαπολιτισμικό σχολείο που ήταν και να πάει σε ένα σχολείο που δεν είχε ούτε έναν παιδί από ξένη χώρα, γιατί έχει πλέον πίστη στις δυνατότητες τους και δεν νιώθει ανασφάλεια. Πολλά παιδιά συζητάμε το ενδεχόμενο να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους στο Πανεπιστήμιο. Ένα άλλο παιδί μας ζητούσε να του βρούμε δουλειά για να βγάλει χρήματα και να τα στείλει στην οικογένεια του, εμείς του εξηγήσαμε ότι δεν γίνεται γιατί είναι ανήλικος, μέσα από την τριβή του με την ρομποτική πλέον σκέφτεται ότι πρέπει να εφοδιαστεί ο ίδιος με γνώσεις και μόρφωση, καθώς αυτό επιτάσσει η ηλικία του». Η ομάδα ρομποτικής «Ελευθερία» θα συμμετέχει στον διαγωνισμό ρομποτικής της First Lego League του 2017 και έχει στόχο την πρωτιά, «ονειρεύονται ήδη το ταξίδι στην Αμερική», είπε η κα. Αδαμαντίδου.
Ο Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων κοντεύει μισό αιώνα ύπαρξης. Η δημιουργία του έγινε το «1924 για να φιλοξενήσει πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Στη συνέχεια ανάλογα με τις ανάγκες που υπήρχαν στη χώρα ο σύλλογος προσαρμόστηκε σε αυτές», εξήγησε στην KARFITSA η Δήμητρα Αδαμαντίδου, υπεύθυνη των προγραμμάτων του Συλλόγου. «Τα τελευταία 10-15 χρόνια φιλοξενούμε παιδιά που προέρχονται από χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Τα παιδιά περνώντας τα σύνορα καταγράφονται από το ΕΚΑ και αυτός ο μηχανισμός κάνει την κατανομή στους ξενώνες. Εμάς η χωρητικότητα μας είναι για 17 παιδιά και φιλοξενούμε αγόρια από 10 έως 18 χρονών. Από τον Αύγουστο φτιάξαμε μια δεύτερη δομή για 18 νέους πρόσφυγες από 18 έως 23 ετών, για να φιλοξενούνται μέχρι να αποκατασταθούν στην ζωή τους»
0 Comments