Στις 17/12/2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση με τα 24 δημόσια σχολεία τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Eduact για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας με τίτλο “Ρομποτική & STEAM FLL”.

Μέσω της παρέμβασης της Eduact, το STEAM και η ρομποτική εντάσσονται από το σχολικό έτος 2020 2021 στη σχολική τάξη μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί όπως ταιριάζει καλύτερα στους μαθητές και στις μαθήτριές της εκάστοτε μονάδας. Τα παιδιά θα συνεργάζονται σε ομάδες για την κατασκευή και τον προγραμματισμό ενός ρομπότ, ενώ παράλληλα θα αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους με κατασκευές μακετών για να προτείνουν λύσεις στα προβλήματα του πραγματικού κόσμου.

Σχολεία από όλη την Ελλάδα, συνδέθηκαν με την βοήθεια της τεχνολογίας στην εκδήλωση επίσημης έναρξης του προγράμματος για το έτος 2021-2022 επικοινωνώντας το δικό τους μήνυμα για την ένταξη της εκπαιδευτικής ρομποτικής στο ωρολόγιο πρόγραμμα και ανταλλάσσοντας ευχές για τις γιορτές. 

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Οργανισμού, Κώστας Βασιλείου, ο οποίος δήλωσε πως “η αέναη διαδικασια μάθησης [..] είναι πραγματικότητα για του μικρούς μαθητες και [το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να] τους δίνουμε τέτοιες ευκαιρίες να μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο, να μαθαίνουν από καινούργιες εμπειρίες και από προγράμματα.” Πραγματοποίησε, μάλιστα, και μία σύντομη αναδρομή στην αρχή των επιμορφώσεων των καθηγητών, εστιάζοντας στη λάμψη στα πρόσωπά τους, τη χαρά και την προσμονή για την εξέλιξη αυτής της προσπάθειας. 

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Αναστάσιος Κόπτσης, υπογράμμισε πως “η εισαγωγή της εκπαιδευτικής ρομποτικής στη σχολική εκπαίδευση στο πρωινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων αποτελεί μία από τις εμβληματικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας που ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα”. Επιπλέον, τόνισε τη σημασία της αναλυτικής και υπολογιστικής σκέψης, της επίλυσης προβλημάτων, του ψηφιακού γραμματισμού και της συνεργασίας ως δεξιότητες που καλλιεργούνται μέσω της ρομποτικής και συμβάλλουν στη δημιουργία ενός σχολείου που δεν καλλιεργεί μόνο γνώσεις αλλά προσφέρει σύγχρονους τρόπους διδασκαλίας. 

Τέλος, ο κ. Αναστάσιος Εμβαλωτής, Καθηγητής του ΠΤΔΕ Ιωαννίνων και μέλος του ΔΣ του ΙΕΠ, αναφερόμενος σε αυτήν την πρωτοβουλία, επισήμανε ότι είναι “συμβατή τόσο με τις προτεραιότητες που θέτει η επιστημονική κοινότητα διεθνώς όσο και οι σχεδιαστές των πολιτικών για την εκπαίδευση του 21ου αιώνα”. Δήλωσε, επίσης, ιδιαίτερα αισιόδοξος για την έκβαση και αυτή τη σχολική χρονιά, χάρη στον “επαγγελματισμό της επιτελικής ομάδας και τον ενθουσιασμό με τον οποίο πλαισιώθηκε το συγκεκριμένο εγχείρημα από την Eduact.”

Ευχαριστούμε τα σχολεία και τους επίτιμους καλεσμένους για την συμμετοχή και δηλώνουμε αισιόδοξοι για την εξέλιξη του προγράμματος κατά την διάρκεια της χρονιάς.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το Equity & Diversity Grant της FIRST και τους Χρυσούς Χορηγούς Προγραμμάτων της Eduact: ΤΙΤΑΝ, ΚLEEMANN, ΔΙΟΣ.

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις του κ. Αλέξανδρου Κόπτση, Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, εδώ

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις του κ. Αναστάσιου Εμβαλωτή, Καθηγητή του ΠΤΔΕ Ιωαννίνων και μέλους του ΔΣ του ΙΕΠ, εδώ