Πυροσβεστικά οχήματα που κινούνται με εντολές από ένα ρομπότ και καταφέρνουν να σβήσουν μια φωτιά, ρομποτάκια που χειρίζονται τη διαδικασία φιλτραρίσματος του νερού αλλά και ποτίσματος ενός λουλουδιού με συγκεκριμένη ποσότητα νερού, ακόμη και ρομπότ που με το άνοιγμα ενός διακόπτη δίνουν την εντολή να απελευθερωθεί το νερό από μια κατασκευή τεχνητής βροχής ανταγωνίστηκαν φέτος, μεταξύ άλλων, στον τελικό του πανελλήνιου διαγωνισμού εκπαιδευτικής ρομποτικής έρευνας και καινοτομίας για παιδιά (First Lego League Greece), με βασικό θέμα την υδροδυναμική.
Σε μια διοργάνωση στην οποία συμμετείχαν πάνω από πεντακόσια παιδιά ηλικίας έως 16 ετών και πάνω από διακόσιοι εθελοντές – κριτές, ο ενθουσιασμός των παιδιών ήταν μεγάλος και οι πρωτότυπες ιδέες που παρουσιάστηκαν πάρα πολλές.
“Τα παιδιά ετοίμαζαν το ρομπότ τους σε όλη τη σεζόν με βάση τη θεματική πίστα, την οποία είχαν ούτως ή άλλως και στους χώρους που δούλευαν οι ίδιοι. Θεματική ήταν ο ανθρώπινος κύκλος του νερού και η υδροδυναμική. Τα παιδιά ουσιαστικά έφτιαξαν και προγραμμάτισαν κάθε ρομπότ ώστε να κάνει κάτι σε σχέση με τα δομικά υλικά που βρίσκονται πάνω στις πίστες. Να σηκώνει, δηλαδή, κάποιους σωλήνες, να μεταφέρει κάποιους κυλίνδρους και πολλά ακόμη” ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η υπεύθυνη επικοινωνίας του διαγωνισμού, Αντωνία Ψαλίδα.
Εντυπωσιασμένος από τις ομάδες που συμμετείχαν στον φετινό διαγωνισμό δήλωσε ο διαιτητής Μενέλαος Μηνοβγιούδης, ο οποίος τόνισε ότι το επίπεδο των συμμετοχών είναι πολύ υψηλότερο από πέρσι, δεδομένης και της δυσκολίας των αποστολών που έπρεπε να αναλάβουν οι ομάδες. “Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν πολύ καλά στις απαιτήσεις κάθε πίστας” τόνισε από την πλευρά του ο διαιτητής Νίκος Καπταμίτζε.
Η ρομποτική, ωστόσο, δεν ήταν η μοναδική διαδικασία του διαγωνισμού καθώς τα παιδιά έπρεπε να εντοπίσουν ένα πρόβλημα που σχετίζεται με το νερό και με βάση την έρευνα που θα κάνουν να προτείνουν λύσεις μέσω συγκριμένων κατασκευών. Στις προτάσεις που παρουσιάστηκαν περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ενυδρειοπονία, ένα σύστημα που καθαρίζει δεξαμενές στις οποίες ζουν ψάρια μέσω της μεταφοράς του ακάθαρτου νερού τους σε δεξαμενές με φυτά, τα οποία καθαρίζουν τις ουσίες που βρίσκονται στο νερό και το επιστρέφουν καθαρό στα ενυδρεία. Λεπτομέρειες ανέφεραν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ οι μαθητές και μαθήτριες Ίων Πολίτης, Έλενα Ζλάτου, Οζινέ Σουτουνζαμπέ, Σίσσυ Νικήτα, Έρικα Χατζηθεοδωρίδου, Μαρία Πολίτη και Λυδία Δέζα ενώ τόνισαν ότι τέτοιες κατασκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ιχθυοτροφεία ή να γίνουν σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους με φυσικό ή τεχνητό φως.
Η ομάδα I-robot, που κέρδισε πέρσι τον διαγωνισμό με ένα σύστημα ευαισθητοποίησης των μαθητών νηπιαγωγείου για την προστασία των μελισσών, παρουσίασε φέτος ένα φυσικό φίλτρο με ζεόλιθο και φύκη που καθαρίζει το θαλασσινό νερό και ενδείκνυται για περιοχές με έλλειψη νερού όπως τα νησιά του Αιγαίου. Οι Άλκηστη Ονουφρίου, Αγγέλικα Μεντζελοπούλου και Λεοντής Ιπποκράτης παρουσίασαν, μάλιστα το πείραμα που έκαναν και απέδειξε ότι η χρήση του ζεόλιθου καθαρίζει το νερό.
Ένα σύστημα που συγκεντρώνει το βρόχινο νερό από τις υδροροές των σπιτιών σε μια δεξαμενή κάτω από το πάρκο της γειτονιάς ώστε να χρησιμοποιείται για πότισμα, παρουσίασε η ομάδα της Βασιλειάδας. Οι Φίλιππος Κοντσιόγλου, Σταύρος Σεϊταρίδης και Νικήτας Λαμπρόπουλος εξήγησαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τη χρησιμότητα της εξοικονόμησης υδάτινων πόρων.
Εκτός από τη ρομποτική και τις προτάσεις σχετικά με το νερό, όλες οι ομάδες αξιολογήθηκαν από τους κριτές και για τη δυνατότητά τους στη συνεργασία και την ομαδικότητα.”Υπήρχε και μια δοκιμασία που δεν γνωρίζαν τα παιδιά από πριν και απαιτούσε συνεργασία για να λυθεί. Όλα τα παραπάνω συνεκτιμήθηκαν στην τελική βαθμολογία και τη διαδικασία ανάδειξης των νικητών” πρόσθεσε η κ. Ψαλίδα.
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αύριο το μεσημέρι και η ομάδα που θα αναγορευτεί νικήτρια θα έχει την ευκαιρία να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Detroit και στο World Festival που θα διεξαχθεί εκεί στις 25 Απριλίου. Άλλες τρεις ομάδες θα μας εκπροσωπήσουν στο OEC Debrecen της Ουγγαρίας στις 16 Μαΐου και στο Τalin της Εσθονίας στις 6 Ιουνίου.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ :http://www.pamepreveza.gr/AllArticles/pyrosvestika-oximata-svinoyn-foties-eks-apostaseos-kai-rompotakia-rythmizoyn-systimata-texnitis-vroxis
0 σχόλια