Εξοχότατε κ.κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Με την ευκαιρία της υπέροχης αυτής δημιουργικής συνάντησης, υποκλινόμαστε με σεβασμό και εκτίμηση στο έργο σας και σας ευχαριστούμε για την εμπρακτη υποστήριξη που δίνετε στους μαθητές και τους νέους επιστήμονες της χώρας, οι οποίοι με επίμονη και επίπονη προετοιμασία καλούνται να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα σε Παγκόσμιους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, Έρευνας και Ρομποτικής.

Συνάμα η σημερινή ημέρα με γεμίζει προσωπικά με συγκίνηση καθώς το όραμα των μελών του οργανισμού που εκπροσωπώ πραγματοποιείται. Το Φιλεκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο eduACT -“Δράση για την Εκπαίδευση”, καταργεί τα σύνορα της τυπικής εκπαίδευσης του σήμερα και εισάγει νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για όλα τα παιδιά του αύριο. Μέσα στην πενταετή του θητεία στον χώρο της μη τυπικής εκπαίδευσης και ιδιαίτερα με έμφαση στις νέες τεχνολογίες, τον κώδικα και την εκπαιδευτική ρομποτική, η eduACT λαμβάνει πρωτοβουλίες στον χώρο της σύγχρονης εκπαίδευσης εφαρμόζοντας πρακτικές που έχουν στόχο την εισαγωγή της καινοτομίας στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Με όραμα να δημιουργήσει ένα καλύτερο αύριο, με καινοτομία και ποιότητα στην εκπαίδευση, η eduACT δίνει έμφαση στην ισότιμη συμμετοχή όλων των κοινωνικών ομάδων σε προγράμματα που διαμορφώνουν νέους με ηγετικά χαρακτηριστικά και κοινωνική ευαισθησία

Photography

Το 2013 έφερε στην Ελλάδα το FIRST® LEGO® LEAGUE, τον  μεγαλύτερο διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής έρευνας καινοτομίας. Έκτοτε η eduACT αποτελεί τον αποκλειστικό διοργανωτή του διαγωνισμού σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια εμπλέκοντας κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά στη μοναδική αυτή εμπειρία γνώσης!

Το FIRST® LEGO® LEAGUE (FLL) είναι μια παγκόσμια διοργάνωση  ρομποτικής, με τη μορφή διαγωνισμού. Έχει σχεδιαστεί για να δραστηριοποιήσει μαθητές ηλικίας 9-16 ετών να ανακαλύψουν και να αγαπήσουν την επιστήμη και την τεχνολογία με τον πλέον διασκεδαστικό τρόπο, αποκτώντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους και αυτοπεποίθηση, διδάσκοντάς τους παράλληλα πολύτιμες δεξιότητες και καίριες αξίες για τη ζωή, όπως η ομαδικότητα κι ο αλληλοσεβασμός.

Οι ελληνικές ιδέες αναγνωρίζονται σε διεθνές επίπεδο κι επιστρέφουν πίσω!

Η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Επιστήμη των Δεδομένων και η «ευφυΐα» των μηχανών είναι χαρακτηριστικά της κοινωνίας μας που καλείται να αντιμετωπίσει την 4η βιομηχανική επανάσταση. Ειδικότητες που εκλείπουν, ανάγκη για εργαζόμενους με νέες ψηφιακές δεξιότητες και η «είσοδος» των ρομπότ στην αγορά εργασίας είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της πραγματικότητας που βιώνουν οι νέοι σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό και με το ποσοστό του «Brain Drain» στη χώρα μας να είναι υψηλό, οι πολλαπλές ευκαιρίες στην ανακάλυψη της γνώσης από τη σχολική ηλικία είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για όλους εμάς στην eduACT. Για το λόγο αυτό, από το 2013 έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια να εμπνεύσουμε τα παιδιά, προκειμένου να εμπλακούν ενεργά σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την τεχνολογία και την επιστήμη, ενώ παράλληλα καλλιεργούν κοινωνικές δεξιότητες και ηθικές αξίες. Περισσότερα από 40.000 έχουν επιμορφωθεί στα πιο καινοτόμα πεδία μέσα από τη συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες της eduACT.

Μέσα από τη συμμετοχή στα προγράμματά μας και ειδικότερα στο FIRST LEGO League μαθητές και μαθήτριες ερευνούν σε ομάδες ζητήματα του πραγματικού κόσμου, που αφορούν καίρια ζητήματα της κοινωνίας μας (λ.χ. την αξιοποίηση του νερού, το διάστημα, την ανακύκλωση) προτείνοντας και στοιχειοθετώντας τεχνολογικές λύσεις για την αντιμέτωπισή τους. Προετοιμάζονται έτσι με τρόπο δημιουργικό και συνεργατικό για τις απαιτήσεις που θα αντιμετωπίσουν στην ενήλικη – επαγγελματική ζωή τους.

Ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για την eduACT είναι η αξιοποίηση ενός ισχυρού δικτύου με φορείς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στο διαγωνισμό, γίνονται πολίτες του κόσμου,από μικρή ηλικία. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασία τους για το διαγωνισμό, αναζητούν πληροφορίες ερχόμενοι σε επαφή τόσο με ειδικούς, όσο και με ομάδες FIRST LEGO League από κάθε γωνιά του πλανήτη και φυσικά μοιράζονται τη γνώση τους συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας κοινωνίας που θα δίνει πρόσβαση στη γνώση σε ακόμα περισσότερους πολίτες αμβλύνοντας έτσι το χάσμα ανάμεσα σε «αυτούς που γνωρίζουν» κι «αυτούς που δε γνωρίζουν».

Κορύφωση του ταξιδιού αυτού, είναι η δυνατότητα που έχουν μέσα από της συμμετοχής τους στα προγράμματα της eduACT, να διακριθούν για τη σκληρή δουλειά τους, ύστερα από φερέγγυα αξιολόγηση στη βάση διεθνών προτύπων και μάλιστα σφαιρικά και σε πολλαπλά επίπεδα και στη συνέχεια να διαγωνιστούν, εκπροσωπώντας τη χώρα μας σε παγκόσμιες διοργανώσεις!

Οι διακρίσεις και στο επίπεδο των διοργανώσεων αυτών, είναι η αδιαμφισβήτητη ένδειξη πως η πρωτοβουλία που η eduACT ξεκίνησε 6 μόλις χρόνια πριν καρποφορεί και προετοιμάζει ουσιαστικά τους νέους καλλιεργώντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται από τους νέους σε διεθνές και παγκόσμιο επίπεδο στην κοινωνία της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Οι ελληνικές ιδέες αναγνωρίζονται σε διεθνές επίπεδο κι επιστρέφουν πίσω!

Οι ομάδες που διακρίθηκαν και μας εκπροσωπούν φέτος στο εξωτερικό.

Οι ομάδες έχουν ξεχωριστές ιστορίες και το παράδειγμά τους αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας! Έχουν συσταθεί είτε στο πλαίσιο οργανωμένων φορέων, είτε από πρωτοβουλίες των ίδιων των παιδιών, των γονέων ή των δασκάλων τους. Σε κάθε περίπτωση οι ιστορίες τους είναι σπάνιες κι αποτελούν ένδειξη πως όταν υπάρχει δίψα για γνώση μπορούμε να στηριχτούμε στα πόδια μας και να φτάσουμε ψηλά!

Είναι ιδιαίτερα σπουδαίο πως πολλές ομάδες, είναι παρέες φίλων. Για αυτές τις ομάδες η ρομποτική και το FIRST LEGO League έγινε το μέσο να κρατήσουν τη φιλία τους ζωντανή και να συνεχίσουν να μαθαίνουν παρέα κι ας μην είναι πλέον συμμαθητές στο σχολείο ή έχουν διαφορά ηλικίας τα μέλη τους, να ερευνήσουν τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης ή να φτάσουν να καταθέσουν τη δουλειά τους στο «NASA Space Exploration Campaign» και να στείλουν το πείραμα τους στη Σελήνη με την 1η Ελληνική Αποστολή με τη βοήθεια και τη στήριξη εξαίρετων ειδικών και επιστημόνων του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού.

Επιπλέον, έχουμε πρωτοβουλίες από εμπνευσμένους δασκάλους ή και τα ίδια τα παιδιά μας! Από μια εκπαιδευτικό που υποδέχτηκε στο σπίτι της τα παιδιά προκειμένου να ασχοληθούν με τη ρομποτική και τον κώδικα ή από ένα παιδί που ο ενθουσιασμός της εμπειρίας του στο FLL, κατάφερε να παρασύρει τους φίλους και την οικογένειά του στο ταξίδι αυτό της γνώσης.

Ομάδες από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, με πολυετή θητεία στο FLL και πολλαπλές διακρίσεις. Πανελλήνιοι πρωταθλητές που κρατούν σταθερά την εξαιρετική τους απόδοση και το ήθος που καλλιεργεί ο διαγωνισμός όλα αυτά το χρόνια, αλλά και νεοσύστατες ομάδες που ξεχώρισαν για την επίδοσή τους στη ρομποτική και την έρευνα.

Μητροπόλεις με πρωτεργάτη τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουοπόλεως κ.κ. Βαρναβα που άνοιξε το παράθυρο της γνώσης σε χιλιάδες παιδιά της Δυτικής Θεσσαλονίκης, Πολιτιστικοί και ιεραποστολικοί σύλλογοι, που ενέπνευσαν τα παιδιά και δέθηκαν σαν οικογένεια και ομάδες που μέσα από δυσκολίες και αλλαγές κατά την προετοιμασία τους δεν το έβαλαν κάτω, δούλεψαν σκληρά και διακρίθηκαν. Ομάδες που αναγνωρίζουνε τη μοναδικότητα του καθενός κι εμπνέονται από τον συνάνθρωπο ή το συμμαθητή τους, που σε ηλικία 15 ετών έμεινε τετραπληγικός από τροχαίο έξω από το σχολείο και προχωρά μπροστά στη ζωή του.

Οι διακρίσεις έχουν ξεκινήσει και φέτος για τις ομάδες που ήδη μας εκπροσώπησαν στο εξωτερικό. Ιδιαίτερη επιτυχία είναι πως η ελληνική κριτική επιτροπή λειτούργησε με αμεροληψία και υπευθυνότητα κι επιβεβαιώθηκε από την κριτική επιτροπή της μεγαλύτερης παγκοσμίως διοργάνωσης (World Festival) στο Houston της Αμερικής. Πρωτιά και βραβείο στην κατηγορία Project Research στην Αμερική, βαθμολογία 97.7% στις αξίες της ομάδες και άριστη επίδοση για τις 2 ομάδες μας, που διαγωνίστηκαν ανάμεσα στις 100 καλύτερες ομάδες του κόσμου από 80 χώρες και 5 Ηπείρους!

Photography

Αγαπητά μας παιδιά,

σας ευχαριστούμε διότι δεν διαβάζετε επειδή έτσι πρέπει. Μελετάτε γιατί η γνώση είναι δύναμη, μελετάτε διότι τη γνώση δεν μπορεί να την πάρει μακριά σας κανείς. Ερευνάτε  γιατί θέλετε να μάθετε περισσότερα, γιατί η γνώση σας δυναμώνει όχι σε ηλικία άλλα σε ανθρώπινη αξία.

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε,

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και παράλληλα με το FLL διοργανώνουμε την εθνική ομάδα ρομποτικής και την προετοιμάζουμε μαζί με τον οργανισμό ΜΑΘΗΣΗΣ και τον εξαίρετο συνεργάτη μας Δρ. Τάσο Κόλλια μα συμμετέχει στο FIRST GLOBAL τον Οκτώβριο τους 2019 στο Ντουμπαι.

Ενώ επίσης σας ενημερώνουμε ότι για τη νέα χρονιά έχουμε την τιμή να επιλεγούμε ανάμεσα στις χώρες Ευρώπης, να διοργανώσουμε το παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Θεσσαλονίκη. Ομάδες από την Ευρώπη αλλά και τις λοιπές συνεργαζόμενες χώρες του FIRST LEGO League δικτύου θα έρθουν στην Ελλάδα, προκειμένου να διαγωνιστούν και να παρουσιάσουν τις ιδέες τους. Το θέμα της ερχόμενης διαγωνιστικής σεζόν είναι η Αρχιτεκτονική. Θα ήταν μεγάλη τιμή η διοργάνωση να τεθεί υπό την αιγίδα σας καθώς επίσης υστέρα από έγκαιρο προγραμματισμό να παραβρεθείτε στις τελετές έναρξης και βράβευσης των ομάδων.

Κωνσταντίνος Χ. Βασιλείου

Photography
Κατηγορίες: First Lego League

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *