του Αλέξανδρου Φωτιάδη

Ένας σκύλος που βοηθά έναν τυφλό άντρα, ένα σμήνος μελισσών που πάσχει από μία ασθένεια ή ένα αδέσποτο ζώο που χρειάζεται την ανθρώπινη φροντίδα, είναι ορισμένες από τις περιπτώσεις, που μελετούν από τον Οκτώβριο οι νεαροί μαθητές από περίπου 100 σχολικές μονάδες, που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό ρομποτικής First Lego League, τον οποίο διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά η eduACT στις 11 και 12 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ο φετινός διαγωνισμός είναι αφιερωμένος στη σχέση των ανθρώπων με τα ζώα και τη φύση και επιδιώκει, μέσα από διαδραστικά και διδακτικά παιχνίδια και έρευνες, να αναδείξει τη συμβολή των ζώων στην καθημερινότητά μας. Σε μία πρώτη φάση, οι μαθητές που μετέχουν στον διαγωνισμό θα κληθούν να ερευνήσουν για ζώα που βρίσκονται υπό εξαφάνιση, τις δυνατότητες εγκλιματισμού τους και την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ ανθρώπων και ζώων και στη συνέχεια θα αναζητήσουν λύσεις στα υπάρχοντα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν ορισμένα είδη.

Μετά την ολοκλήρωση της προετοιμασίας, οι μαθητές θα πρέπει να «λύσουν» 19 αποστολές σωτηρίας για τα ζώα και με τη βοήθεια των ρομπότ τους από τουβλάκια LEGO, να συλλέξουν πόντους και διακρίσεις. Τα ρομπότ θα πρέπει να μεταφέρουν μία δεξαμενή με έναν καρχαρία, ένα μελίσσι γεμάτο μέλισσες ή άλλες παρεμφερείς κινήσεις χωρίς να πέσουν τα ζώα ή να υπάρξει επιπλοκή στη διαδικασία. Νικήτρια αναδεικνύεται η ομάδα που μαζεύει τους περισσότερους βαθμούς, ενώ η κριτική επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις ηθικές αξίες (core values) και τη γενικότερη συμμετοχή των παιδιών, ενώ οι αποστολές ανταποκρίνονται στην ηλικία και την εμπειρία των μαθητών στη ρομποτική.

«Έρευνα και δημιουργικότητα -νέες τεχνολογίες- ομαδικό πνεύμα και συνεργασία ήταν το τρίπτυχο που είδα στο εγχείρημα της eduACT και αποφάσισα να φέρω το πρόγραμμα στην Ελλάδα εξηγεί ο πρόεδρος του οργανισμού, Κώστας Βασιλείου, σημειώνοντας ότι «ο διαγωνισμός βοηθά τα παιδιά να αντιληφθούν πώς να αξιοποιήσουν τις ‘βαρετές’ γνώσεις του σχολείου στην καθημερινότητά τους».

Ο Βασίλης Αραμπατζής, εκπαιδευτής και υπεύθυνος εθελοντών, προσθέτει: «Η προσπάθεια της eduACT είναι ξεχωριστή από τις υπόλοιπες, ακριβώς επειδή δεν είναι μόνο ο οργανισμός, αλλά η παρέα, η διασκέδαση και τα χρώματα!» εξηγώντας ότι «ποντάρουμε στη μάθηση μέσω της διασκέδασης και πολύ συχνά μαθαίνουμε κι εμείς οι ίδιοι από τη συναναστροφή μας με τα παιδιά».

Σημειώνεται, ότι για πρώτη φορά ο διαγωνισμός First Lego League διεξάγεται στην Αθήνα (19/2), την Ξάνθη (5/3) και την Κύπρο (1/4), ενώ η νικήτρια ομάδα θα μετέχει μαζί με παιδιά από όλο τον κόσμο στους αντίστοιχους διεθνείς διαγωνισμούς που διεξάγονται στις Η.Π.Α, τη Δανία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Δεν υπάρχει παιχνίδι για λίγους…

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε στην αρχή ήταν η πεποίθηση ότι η ρομποτική προορίζεται για τους λίγους, τους πλούσιους και όσους είχαν πρόσβαση στη γνώση» σχολιάζει στη «Θ» ο κ. Βασιλείου και συμπληρώνει: «Ο διαγωνισμός διεξάγεται σε 78 ακόμη χώρες του κόσμου και ήταν δύσκολο για την Ελλάδα της κρίσης να δεχθεί μία καινοτόμο πρωτοβουλία». Μάλιστα, οι ιθύνοντες της eduACT μερίμνησαν, ώστε στο πρόγραμμα FLL να μετέχουν παιδιά από καταστήματα κράτησης ανηλίκων, ρομά, αλλά και παιδιά της αρχιεπισκοπής, ενώ όπως σημειώνουν, θα διεξαχθεί -με αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης- αντίστοιχος διαγωνισμός αποκλειστικά για τα παιδιά στις φυλακές ανηλίκων.

…Υπάρχει βοήθεια από πολλούς

Αρωγός στην προσπάθεια της eduACT έχει σταθεί η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και η Αμερικανική Γωνιά στην Ξάνθη, που μετείχαν στο πρόγραμμα επιμόρφωσης S.T.E.A.M Yourself with FLL, για την εκπαίδευση μεντόρων – εκπαιδευτών, αλλά και παιδιών νεαρής ηλικίας. Το πρόγραμμα μαθαίνει στα παιδιά για προβλήματα της ζωής, όπως το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων, την ανακύκλωση και την ενέργεια και εξασφαλίζει ότι τα παιδιά προσφέρουν στην κοινωνία μέσω του mentoring ή της εθελοντικής δράσης στον διαγωνισμό. Σημειώνεται, ότι τις δράσεις της eduACT στηρίζει και το αμερικανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης.

Στην προσπάθεια της eduACT μετέχει η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως και ο μητροπολίτης Βαρνάβας αποδεικνύοντας, σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, ότι τα παιδιά που μετέχουν στις δράσεις των ενοριών έχουν κάθε δικαίωμα να εμπλακούν στη διαδικασία της μάθησης χωρίς να φοβούνται τις νέες τεχνολογίες. Ακόμη, την προσπάθεια στηρίζει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η Αρχιεπισκοπή Αλβανίας και η Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού (Κύπρος).

Διαρροή εγκεφάλων στα σχολεία

Το φαινόμενο της διαρροής εγκεφάλων (brain drain), που μαστίζει την ελληνική κοινωνία με τη φυγή των Ελληνόπουλων στο εξωτερικό, απαντάται και στα σχολεία. «Υπάρχουν μαθητές που σταματούν το σχολείο χωρίς να πάρουν απολυτήριο» εξηγεί στη «Θ» ο Κώστας Βασιλείου αναφερόμενος στο R.E.C.I.P.E, το νέο πρόγραμμα της EduACT, που αποβλέπει στην ανταλλαγή καλών πρακτικών με άλλες χώρες της Ε.Ε και την εφαρμογή τους στην Ελλάδα. Μάλιστα, όπως προσθέτει, η Ιρλανδία αξιοποίησε μία ελληνική ιδέα και την εφάρμοσε στα δικά της σχολεία, ενώ πολλά σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης εφαρμόζουν τις πρακτικές. Το πρόγραμμα γίνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και την αρωγή της διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Πηγή: makthes.gr


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *